Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

46-vuotias nainen kysyy: Minulla todettiin DHEA-hormonin vajaatoiminta. Joudun ottamaan sitä purkista hormonikorvaushoitona. Voiko tällaisella hormonikorvaushoidolla olla sivuvaikutuksia? Joudunko käyttämään lääkitystä koko loppuelämäni? Minkä­laisia oireita DHEA-hormonin puutos aiheuttaa? Voivatko hiustenlähtö, kuiva iho, väsymys, haluttomuus ja uniongelmat johtua siitä? Lääkärikirjoissa ei aiheesta mainita mitään.
 
Kysyjä ei ole tarkemmin kertonut, miten DHEA-hormonin vajaus on todettu. Tiedossani ei myöskään ole, miten kuukautiskierto toimii ja ovatko vaihdevuosioireet alkaneet. Kerron siis yleisesti naisen mieshormonien (androgeenien) tuotannosta, johon DHEA liittyy.

Voimakkain androgeeni elimistössä on testosteroni. Ennen vaihdevuosia nainen tuottaa noin 250 µg testosteronia päivässä, mikä on noin 5 % miehen testosteronintuotannosta. Munasarjat ja lisämunuaiset tuottavat yhteensä noin puolet verenkierrossa olevasta testosteronista. Toinen puolikas syntyy kudoksissa, erityisesti rasvassa, munasarjojen tai lisämunuaisen tuottamista ns. esihormoneista. Lisämunuaisten erittämä testosteronin esiaste on dehydroepiandrosteenidioni (DHEA), josta suurin osa erittyy sulfaattimuodossa (DHEAS). Pieniä määriä DHEA:ta erittyy myös munasarjoista ja kiveksistä.

Munasarjojen erittämä pääasiallinen testosteronin esiaste on androsteenidioni. Itsessään nämä esihormonit ovat heikkotehoisia.

Näitä hormoneja voidaan mitata verikokeilla. DHEAS:lla on kortisolin kaltainen vuorokausivaihtelu, mutta erot aamu- ja ilta-arvojen välillä ovat vain noin 20 %. DHEA:lla vaihtelu on suurempi. Jos mittauksia tehdään, niiden ottoajankohta pitää tarkasti suunnitella. DHEA-määritystä käytetään hormonaalisissa tutkimuksissa harvoin, tavallisemmin mitataan DHEAS-pitoisuutta.

Vaihdevuosien lähestyessä estrogeenieritys vähenee. Munasarjojen toiminnan hiipumisen seurauksena myös seerumin testosteronin ja sen esiasteiden pitoisuudet pienenevät, mutta paljon vähemmän kuin estrogeenin määrä. Tämän on epäilty aiheuttavan vaihdevuosien yhteydessä varsin usein esiintyvää naisten sek­suaalista haluttomuutta, mutta olettamalle ei ole saatu luotettavaa
näyttöä.

Tutkimustulokset DHEA:n merkityksestä lääkkeenä ovat olleet vaihtelevia. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa tehoa todettiin: DHEA yhdistettynä liikuntaan kohensi alaraajojen voimaa ja toimintakykyä haurailla, keskimäärin 76-vuotiailla naisilla. Tämä todettiin satunnaistetussa lumekontrolloidussa tutkimuksessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Lääkärikirjoissa ei DHEA-hormonin käytöstä kerrota, koska tieteellinen tutkimus ei ole voinut osoittaa hyötyä sen käytöstä vaihdevuosioireiden tai vaihdevuosiin liittyvien ongelmien hoidossa. Tämän tyyppisiä oireita kysyjäkin kuvaa. DHEA:n lisäksi on tutkittu testosteronin käyttöä. Joissakin tutkimuksissa sen on kuvattu kohentavan libidoa ja vaikuttavan mielialaan, toisaalta ne lisäävät karvankasvua ja aiheuttavat muita haittoja. Edes lisämunuaisen vajaatoimintaa (Addisonin tautia) sairastavilla ei ole osoitettu rutiininomaisesta DHEA-korvaushoidosta oleva hyötyä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.