
46-vuotias nainen kysyy: Minulla todettiin DHEA-hormonin vajaatoiminta. Joudun ottamaan sitä purkista hormonikorvaushoitona. Voiko tällaisella hormonikorvaushoidolla olla sivuvaikutuksia? Joudunko käyttämään lääkitystä koko loppuelämäni? Minkälaisia oireita DHEA-hormonin puutos aiheuttaa? Voivatko hiustenlähtö, kuiva iho, väsymys, haluttomuus ja uniongelmat johtua siitä? Lääkärikirjoissa ei aiheesta mainita mitään.
Kysyjä ei ole tarkemmin kertonut, miten DHEA-hormonin vajaus on todettu. Tiedossani ei myöskään ole, miten kuukautiskierto toimii ja ovatko vaihdevuosioireet alkaneet. Kerron siis yleisesti naisen mieshormonien (androgeenien) tuotannosta, johon DHEA liittyy.
Voimakkain androgeeni elimistössä on testosteroni. Ennen vaihdevuosia nainen tuottaa noin 250 µg testosteronia päivässä, mikä on noin 5 % miehen testosteronintuotannosta. Munasarjat ja lisämunuaiset tuottavat yhteensä noin puolet verenkierrossa olevasta testosteronista. Toinen puolikas syntyy kudoksissa, erityisesti rasvassa, munasarjojen tai lisämunuaisen tuottamista ns. esihormoneista. Lisämunuaisten erittämä testosteronin esiaste on dehydroepiandrosteenidioni (DHEA), josta suurin osa erittyy sulfaattimuodossa (DHEAS). Pieniä määriä DHEA:ta erittyy myös munasarjoista ja kiveksistä.
Munasarjojen erittämä pääasiallinen testosteronin esiaste on androsteenidioni. Itsessään nämä esihormonit ovat heikkotehoisia.
Näitä hormoneja voidaan mitata verikokeilla. DHEAS:lla on kortisolin kaltainen vuorokausivaihtelu, mutta erot aamu- ja ilta-arvojen välillä ovat vain noin 20 %. DHEA:lla vaihtelu on suurempi. Jos mittauksia tehdään, niiden ottoajankohta pitää tarkasti suunnitella. DHEA-määritystä käytetään hormonaalisissa tutkimuksissa harvoin, tavallisemmin mitataan DHEAS-pitoisuutta.
Vaihdevuosien lähestyessä estrogeenieritys vähenee. Munasarjojen toiminnan hiipumisen seurauksena myös seerumin testosteronin ja sen esiasteiden pitoisuudet pienenevät, mutta paljon vähemmän kuin estrogeenin määrä. Tämän on epäilty aiheuttavan vaihdevuosien yhteydessä varsin usein esiintyvää naisten seksuaalista haluttomuutta, mutta olettamalle ei ole saatu luotettavaa
näyttöä.
Tutkimustulokset DHEA:n merkityksestä lääkkeenä ovat olleet vaihtelevia. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa tehoa todettiin: DHEA yhdistettynä liikuntaan kohensi alaraajojen voimaa ja toimintakykyä haurailla, keskimäärin 76-vuotiailla naisilla. Tämä todettiin satunnaistetussa lumekontrolloidussa tutkimuksessa, joka kesti kuusi kuukautta.
Lääkärikirjoissa ei DHEA-hormonin käytöstä kerrota, koska tieteellinen tutkimus ei ole voinut osoittaa hyötyä sen käytöstä vaihdevuosioireiden tai vaihdevuosiin liittyvien ongelmien hoidossa. Tämän tyyppisiä oireita kysyjäkin kuvaa. DHEA:n lisäksi on tutkittu testosteronin käyttöä. Joissakin tutkimuksissa sen on kuvattu kohentavan libidoa ja vaikuttavan mielialaan, toisaalta ne lisäävät karvankasvua ja aiheuttavat muita haittoja. Edes lisämunuaisen vajaatoimintaa (Addisonin tautia) sairastavilla ei ole osoitettu rutiininomaisesta DHEA-korvaushoidosta oleva hyötyä.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.