Kysyjän sukulaisella on todettu kihti, ja kysyjä haluaa tietää, mitä ovat kihdissä vältettävät ruoka-aineet. Kuuluuko näihin esimerkiksi lohi?

Kihti on aineenvaihduntasairaus, jossa veren kohonnen virtsahappo(uraatti)pitoisuuden vuoksi niveliin saattaa kertyä virtsahappokiteitä, jotka aiheuttavat nivelen tulehduksen. Tyypillinen kihtitulehduksen esiintymispaikka on ukkovarpaan tyvinivel, mutta sairautta voi oireilla muuallakin.

Läheskään kaikille potilaille, joilla veren virtsahappopitoisuus on korkea, ei kehity kihtitulehdusta. Myöskään kaikki nivelkolotukset, jotka liittyvät kohonneeseen uraattiarvoon, eivät ole kihtiä. Kihdin tunnistaa siitä, että sen niveloireisiin kuuluu yleensä aina punottava ja kuumottava tulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohonneen virtsahapon syy voi olla joko lisääntyneessä tuotannossa tai vähentyneessä erityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jälkimmäiseen yleisin syy on nesteenpoistolääkkeiden käyttö, joka vähentää virtsahapon erittymistä munuaisista. Lisääntynyt virtsahapon tuotto johtuu osaltaan ruokavaliosta. Virtsahappoa syntyy runsaasti nukleiinihappoja sisältävästä ravinnosta.

Ongelma on se, että nämä nukleiinihapot ovat keskeisiä solujen osia, joten niitä väistämättä kuuluu lähes kaikkeen ravintoomme. Erityisen runsaasti niitä on sellaisissa ruoissa kuin silakan nahka ja kateenkorva, jotka eivät ehkä kuulu tavalliseen päivittäiseen ruokavalioon. Runsaasti nukleiinihappoja on myös muissa sisäelimissä, kuten maksassa ja munuaisissa, sekä kaloissa, kuten sardiineissa ja kirjolohessa. Keskeistä veren virtsahappopitoisuutta alentavassa ruokavaliossa on kaikenlaisen ylensyönnin, mutta erityisesti runsaan kalan ja sisäelimien syönnin välttäminen sekä laihduttaminen.

Kaikkein tärkeintä kihtipotilaan ruokavaliossa on kuitenkin alkoholin ja erityisesti oluen käytön säännösteleminen. Alkoholi sekä lisää virtsahapon muodostumista maksassa että vähentää sen eritystä munuaisissa. Runsaan liha-, kala- tai äyriäisaterian huuhteleminen alas oluella ja snapseilla on siis varma tapa nostaa veren virtsahappopitoisuutta. Toisaalta onnistunut ruokavalio voi hyvinkin riittää kihdin hoidoksi eikä lääkkeitä tarvita.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla