Kysyjän sukulaisella on todettu kihti, ja kysyjä haluaa tietää, mitä ovat kihdissä vältettävät ruoka-aineet. Kuuluuko näihin esimerkiksi lohi?

Kihti on aineenvaihduntasairaus, jossa veren kohonnen virtsahappo(uraatti)pitoisuuden vuoksi niveliin saattaa kertyä virtsahappokiteitä, jotka aiheuttavat nivelen tulehduksen. Tyypillinen kihtitulehduksen esiintymispaikka on ukkovarpaan tyvinivel, mutta sairautta voi oireilla muuallakin.

Läheskään kaikille potilaille, joilla veren virtsahappopitoisuus on korkea, ei kehity kihtitulehdusta. Myöskään kaikki nivelkolotukset, jotka liittyvät kohonneeseen uraattiarvoon, eivät ole kihtiä. Kihdin tunnistaa siitä, että sen niveloireisiin kuuluu yleensä aina punottava ja kuumottava tulehdus.

Kohonneen virtsahapon syy voi olla joko lisääntyneessä tuotannossa tai vähentyneessä erityksessä.

Jälkimmäiseen yleisin syy on nesteenpoistolääkkeiden käyttö, joka vähentää virtsahapon erittymistä munuaisista. Lisääntynyt virtsahapon tuotto johtuu osaltaan ruokavaliosta. Virtsahappoa syntyy runsaasti nukleiinihappoja sisältävästä ravinnosta.

Ongelma on se, että nämä nukleiinihapot ovat keskeisiä solujen osia, joten niitä väistämättä kuuluu lähes kaikkeen ravintoomme. Erityisen runsaasti niitä on sellaisissa ruoissa kuin silakan nahka ja kateenkorva, jotka eivät ehkä kuulu tavalliseen päivittäiseen ruokavalioon. Runsaasti nukleiinihappoja on myös muissa sisäelimissä, kuten maksassa ja munuaisissa, sekä kaloissa, kuten sardiineissa ja kirjolohessa. Keskeistä veren virtsahappopitoisuutta alentavassa ruokavaliossa on kaikenlaisen ylensyönnin, mutta erityisesti runsaan kalan ja sisäelimien syönnin välttäminen sekä laihduttaminen.

Kaikkein tärkeintä kihtipotilaan ruokavaliossa on kuitenkin alkoholin ja erityisesti oluen käytön säännösteleminen. Alkoholi sekä lisää virtsahapon muodostumista maksassa että vähentää sen eritystä munuaisissa. Runsaan liha-, kala- tai äyriäisaterian huuhteleminen alas oluella ja snapseilla on siis varma tapa nostaa veren virtsahappopitoisuutta. Toisaalta onnistunut ruokavalio voi hyvinkin riittää kihdin hoidoksi eikä lääkkeitä tarvita.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.