Mistä johtuu ja onko syytä huoleen, kun kuusikymppisen mieheni ääni muuttui yhtä äkkiä käheäksi ja matalammaksi. Minusta tuntuu, että hänen olisi vaikeampi puhua. Olen huomannut saman asian muillakin varhaisvanhuksilla, miehillä.

Äänihuulten tuottama ääni muodostuu ilman kulkiessa kahden äänihuulipurjeen muodostamasta vuoroin sulkeutuvasta ja avautuvasta raosta. Puheääni on kirkas, kun purjeet pääsevät avautumaan symmetrisesti ja sulkeutumaan tiiviisti. Sen sijaan ääni muuttuu käheäksi, kun ilmaa pääsee kulkemaan äänihuulten välistä silloinkin, kun niiden pitäisi olla sulkeutuneet.

Näin tapahtuu yleisimmillään viruksen aiheuttaman kurkunpääntulehduksen yhteydessä. Joskus äänen käheyden syynä voi olla myös kasvain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iän myötä äänihuulet ohenevat ja tämä voi aiheuttaa sen, että ne eivät kunnolla sulkeudu ja ääni muuttuu käheäksi. Näin varsin useasti äänen kirkkaus vanhemmiten heikkenee. Tämä tapahtuu kuitenkin yleensä melko hitaasti ja lähes huomaamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äkillinen, siis viikkojen sisällä tapahtuva, äänen käheytyminen on aina lääkärin tutkimuksen paikka, paitsi jos kyseessä on ilmeinen virustulehdus, jonka aiheuttama käheys taas menee parissa viikossa ohi.

Käheytymiselle voi olla useitakin syitä: krooninen tulehdus kurkunpäässä tai ylempänä hengitysteissä, esimerkiksi poskionteloissa. Aamuinen äänen käheys voi johtua refluksitaudista, jolloin hapanta mahan sisältöä nousee yöllä makuuasennossa ruokatorveen ja kurkunpäähän ärsyttäen limakalvoja. Syynä voi myös olla hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain kurkunpäässä.

Kaikkien syiden tutkimisen alkuun päästään lääkärin vastaanotolla melko yksinkertaisilla menetelmillä, kuten kurkunpään peilitähystyksellä. Alkututkimusten perusteella päätetään mahdollisista lisätutkimuksista.

Osmo Saarelma
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla