66-vuotiaan naiskysyjän olkapäässä on ollut pitkäaikainen jännetulehdus ja röntgenissä näkyi myös kalkkia parissakin kohtaa. Kysyjä epäilee olkapäähän tulleen muuton yhteydessä vamman, joka nyt on alkanut kipuilla. Olkapäähän on piikitetty pari kertaa kortisonia, mikä vähensi kipua ja paransi käden liikeratoja. Minkälainen on vaivan paranemisennuste? Miten kalkki saadaan pois, tarvitaanko leikkausta ja missä vaiheessa?

Kysyjän vaiva on olkanivelen ongelmista yleisin eli kiertäjäkalvosimen vaurioitumisesta johtuva kiputila. Kiertäjäkalvosin on jännekimppu, joka muodostaa osan olkaniveltä. Tämä jänne saa pieniä vaurioita pitkin elämäämme. Kaikkia ei ehkä huomaakaan, joskus tulee pitkäaikaisempi kiputila. 66 ikävuoden jälkeen kiertäjäkalvosin on jo useimmilla arpeutunut ja rosoinen, ja arpiin on monilla kertynyt kalkkia. Kivut olkanivelessä johtuvat tuolloin pääasiassa siitä, että tämä rosoinen kiertäjäkalvosin melko ahtaassa tilassa liikkuessaan hankaa ympäristössään kuin hiekkapaperi ikään. Tyypillistä on vihlaiseva kipu tietyssä asennossa, eli silloin kuin jänteessä oleva roso hankaa, yleensä lapaluun olkalisäkettä vasten. Ahdas tila, jossa kiertäjäkalvosin liikkuu käy entistä ahtaammaksi juuri olkavartta nostaessa.

Kivut pahenevat, kun kiertäjäkalvosimeen syntyy turvotusta. Puhtaan ”tulehduksestakin”, vaikka kyseessä ei ole tulehdus samassa mielessä kuin esimerkiksi bakteerien aiheuttama tulehdus. Turvotus voi johtua pienehköstä vammasta tai olkanivelen rasituksesta. Pitkällisen kivun hoitoon käytetään tulehduskipulääkkeitä ja myös olkalisäkkeen alle pistettäviä kortisoniruiskeita. Vähintään yhtä tärkeää on olkapään liikehoito. Kipeää olkaniveltä liikutetaan riiputtamalla ja esimerkiksi kepin avulla: pyrkimys on lisätä liikelaajuutta kivuliaaseen suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalkki ilmaantuu kiertäjäkalvosimeen solujen toiminnan seurauksena. Aivan selvää ei ole, missä määrin kalkki sinänsä on oireiden syynä. Usein se saattaa hävitäkin. Pitkällinen ja arkista toimintaa haittaava kiertäjäkalvosinvaiva saattaa vaatia leikkaushoitoa. Leikkauksessa tehdään kiertäjäkalvosimelle lisää tilaa poistamalla olkalisäkkeestä luuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla