Mikä on syynä huonoon tasapainoon, kysyy 86-vuotias nainen. Päässä ei tunnu huimausta, mutta jalat ei tottele. Verenpaine pysyy kurissa yhdellä tabletilla päivässä. Onko kaatumisiin tai kaatumisen pelkoon apua?

Kävelyn epävarmuus ja jopa kaatuilu on monen vanhan ihmisen riesa. Kun on päässyt jo 86 vuoden kunnioitettavaan ikään, ei tämä enää ole mikään yllätys, vaikkei mitään varsinaista sairautta olisikaan. Silti kannattaa käydä läpi muutamia asioita, josko nykytilaa voisi vielä hieman parantaa.

Tavallisimpia vanhan ihmisen kaatuilun syitä ovat tekijät, jotka heikentävät aivojen hapensaantia. Yleisimmin tämä johtuu verisuonten kalkkiutumisesta. Lisäksi vanhalla verenpaineen ja sydämen toiminnan säätely reagoi hitaammin liikuntaan ja asennon muutoksiin, jolloin aivot voivat tilapäisesti saada liian vähän verta. Myös monet yleissairaudet, kuten diabetes, tulehdussairaudet, anemia tai nestetasapainon häiriöt voivat ainakin tilapäisesti aiheuttaa aivojen verenkierron häiriöitä ja kaatumisen tunnetta.

Lääkitykset ovat ehkä yleisin syy ikäihmisten kävelyn epävarmuuteen ja kaatuiluun, erityisesti kyseeseen tulevat verenkiertoelimiin ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet. Kirjoittaja kertoo käyttävänsä verenpaineeseen yhden tabletin päivässä. Onko muita lääkkeitä käytössä? Onko verenpainelääkitystä tarkistettu äskettäin? Mikähän on verenpaine lääkkeen ottamisen jälkeen? Nämä asiat kannattaa selvittää.

Kun 86-vuotiaan ”jalat ei tottele”, ensi sijassa kannattaa pohtia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Lonkan ja polvien nivelrikko, selän rappeutuminen ja lihasten jäykistyminen saavat tuntumaan, että nuorempana koettu vetreys on mennyt ja käskyt tuntuvat kulkevan aiempaa hitaammin perille alaraajoihin. Näiden ongelmien hoitona on päivittäinen liikunta, käytännössä ainakin tunnin mahdollisimman reipas kävelylenkki arkisen liikunnan lisäksi. Lihasvoimien kehittäminen on myös vanhalle ihmiselle tarpeellista ja tasapainoa kehittävää.

Kiinalaisen voimistelun, taijin, harrastaminen ihan tutkitusti auttaa tasapaino-ongelmissa, mutta kyllä siihen riittää osallistuminen liki joka kunnassa järjestettäviin ikäihmisten liikuntaryhmiinkin.

Jos nämäkin konstit on jo kokeiltu, mutta jalkojen epävarmuus ja kaatumisen pelko edelleen vaivaavat, kannattaa toki harkita myös keppiin tukeutumista. Ja jos kaikista hoidettavissa olevista kaatumiseen vaikuttavista tekijöistä on huolehdittu, on vielä katsottava, että ympäristö ei edesauta kaatumisia: turhat kynnykset ja muut kompastumista edistävät rosot pois ja valaistus riittäväksi.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.