Mikä on syynä huonoon tasapainoon, kysyy 86-vuotias nainen. Päässä ei tunnu huimausta, mutta jalat ei tottele. Verenpaine pysyy kurissa yhdellä tabletilla päivässä. Onko kaatumisiin tai kaatumisen pelkoon apua?

Kävelyn epävarmuus ja jopa kaatuilu on monen vanhan ihmisen riesa. Kun on päässyt jo 86 vuoden kunnioitettavaan ikään, ei tämä enää ole mikään yllätys, vaikkei mitään varsinaista sairautta olisikaan. Silti kannattaa käydä läpi muutamia asioita, josko nykytilaa voisi vielä hieman parantaa.

Tavallisimpia vanhan ihmisen kaatuilun syitä ovat tekijät, jotka heikentävät aivojen hapensaantia. Yleisimmin tämä johtuu verisuonten kalkkiutumisesta. Lisäksi vanhalla verenpaineen ja sydämen toiminnan säätely reagoi hitaammin liikuntaan ja asennon muutoksiin, jolloin aivot voivat tilapäisesti saada liian vähän verta. Myös monet yleissairaudet, kuten diabetes, tulehdussairaudet, anemia tai nestetasapainon häiriöt voivat ainakin tilapäisesti aiheuttaa aivojen verenkierron häiriöitä ja kaatumisen tunnetta.

Lääkitykset ovat ehkä yleisin syy ikäihmisten kävelyn epävarmuuteen ja kaatuiluun, erityisesti kyseeseen tulevat verenkiertoelimiin ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet. Kirjoittaja kertoo käyttävänsä verenpaineeseen yhden tabletin päivässä. Onko muita lääkkeitä käytössä? Onko verenpainelääkitystä tarkistettu äskettäin? Mikähän on verenpaine lääkkeen ottamisen jälkeen? Nämä asiat kannattaa selvittää.

Kun 86-vuotiaan ”jalat ei tottele”, ensi sijassa kannattaa pohtia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Lonkan ja polvien nivelrikko, selän rappeutuminen ja lihasten jäykistyminen saavat tuntumaan, että nuorempana koettu vetreys on mennyt ja käskyt tuntuvat kulkevan aiempaa hitaammin perille alaraajoihin. Näiden ongelmien hoitona on päivittäinen liikunta, käytännössä ainakin tunnin mahdollisimman reipas kävelylenkki arkisen liikunnan lisäksi. Lihasvoimien kehittäminen on myös vanhalle ihmiselle tarpeellista ja tasapainoa kehittävää.

Kiinalaisen voimistelun, taijin, harrastaminen ihan tutkitusti auttaa tasapaino-ongelmissa, mutta kyllä siihen riittää osallistuminen liki joka kunnassa järjestettäviin ikäihmisten liikuntaryhmiinkin.

Jos nämäkin konstit on jo kokeiltu, mutta jalkojen epävarmuus ja kaatumisen pelko edelleen vaivaavat, kannattaa toki harkita myös keppiin tukeutumista. Ja jos kaikista hoidettavissa olevista kaatumiseen vaikuttavista tekijöistä on huolehdittu, on vielä katsottava, että ympäristö ei edesauta kaatumisia: turhat kynnykset ja muut kompastumista edistävät rosot pois ja valaistus riittäväksi.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.