Minulla alkoi viime vuoden keväällä ihmeellinen kasvojen turvotus. Myöhemmin kesällä oli hirveää kutinaa ja sen päälle näppyjä, kuin olisi nokkosilla pistetty. Kesän jälkeen vaivat hävisivät. Olikohan tämä jotain allergiaa vai kesälomastressiä?

Tämä on melkein oppikirjan kuvaus urtikariasta eli nokkosihottumasta. Siihen voi liittyä ihon kutinaa ja paukamia sekä angioödeemaa eli huulien ja muiden kasvojen osien ja joskus muidenkin paikkojen turvotusta.

Vaiva on tavallinen, sillä jossakin elämänvaiheessa 15–20 prosenttia ihmisistä kokee urtikariaa. Urtikariaa sairastavista pelkkiä paukamia on noin 40 prosentilla, paukamia ja turvotuksia 50 prosentilla ja 10 prosentilla pelkkää turvotusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äkillinen urtikaria johtuu usein jostakin tulehdussairaudesta. Takana voi olla myös allergia jollekin ruoan tai ympäristön aineelle. Hoitona käytetään antihistamiini-lääkkeitä, jotka tehoavat useimmissa tapauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kasvoissa on voimakasta turvotusta, on syytä mennä lääkäriin, sillä turvotus nielun alueella voi haitata hengitystä. Silloin hoidoksi tarvitaan pistoksena annettua adrenaliinia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla