Viimeksi lentäessäni päätäni alkoi yhtäkkiä särkeä kovasti koneen laskeutuessa. Otsa oli kuin siihen olisi pistelty kymmeniä nuppineuloja. Kolmen päivän päästä paluulennolla sama toistui, mutta vielä pahempana. Tähän asti olen aina lentänyt ilman erikoisia tuntemuksia. Onko tämä vaarallista, ja pitäisikö asiaa selvittää?

Se, että särky tuli lentokoneessa ja nimenomaan sen laskeutuessa, viittaa paineenmuutokseen. Matkalennon aikana matkustamon ilmanpaine on samaa tasoa kuin noin 1500 metrin korkeudessa eli lähes 20 prosenttia pienempi kuin merenpinnalla. Jos lentokenttä sijaitsee lähellä merenpinnan tasoa, kuten esimerkiksi Helsingissä, laskeutumisen aikana matkustamon ilmanpaine nousee melko nopeasti.

Ihmiselimistössä painemuutos voi tuntua sellaisissa paikoissa, joissa ilma on suljetussa ontelossa. Näissä voi tietyissä tilanteissa syntyä paine-eroja lentokoneen laskeutuessa (ja noustessa). Yleisin tällainen paikka on keskikorva, ja monilla korvat menevätkin hetkeksi lukkoon, kun lentokone laskeutuu eikä paine heti tasaannu korvatorven kautta. Jos on nuhaa, painevaikutus voi olla kivulias ja kestää tuskastuttavan pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muita ilmaonteloita ovat kasvojen luiden ontelot. Tunnetuimmat ovat nenän sivuontelot, jotka monet tuntevat siksi, että ne tulehtuvat helposti. Muita ovat parilliset otsaontelot ja kallon sisäosissa sijaitseva kitaluun ontelo. Normaalioloissa lentokoneen painemuutokset eivät näissä onteloissa aiheuta mitään vaivaa. Lääketieteessä tunnetaan kuitenkin harvinaisia tapauksia, jolloin otsaontelo on muuttunut siten, että paine aiheuttaa oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän oireet paikallistuivat otsaan ja ovat siten otsaonteloiden alueella. On mahdotonta sanoa varmasti, mistä oireet johtuivat, mutta paineenmuutos on mahdollinen selitys. Näin voimakkaiden oireiden ollessa kyseessä voisi olla aiheellista tutkia, löytyykö onteloissa tai lähistöllä jotain rakenteellista syytä vaivaan. Näitä asioita tuntevat parhaiten korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Naftasukka

Minulla sama juttu, oikea ohimo kipeytyi laskussa. AirBalticin lentäjät entisiä Venäjän hävittäjä lentäjiä. Tuovat koneen alas niin nopeasti että matkustamon paine..?

  • ylös 9
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla