Mikä aiheuttaa keuhkoveritulpan? Voiko syynä olla esimerkiksi krooninen paksusuolen tulehdus tai jos on leikattu iso hyvänlaatuinen kasvain pakarasta? Toimenpide vaati kahden viikon makaamista, mutta veritulppa tuli kolmen kuukauden viiveellä.

Keuhkoveritulppa syntyy yleensä siten, että ensin muodostuu hyytymä jalan laskimoon. Tästä sitten voi irrota hyytymäkappale, joka kulkeutuu verenkierron mukana keuhkoihin. Hyytymän muodostuminen alkaa yleisimmin pohkeen laskimossa, mutta tukos voi kasvaa vähitellen isoksi ja ulottua reiden tyveen ja ylemmäksikin.

Laskimotukosten syntyä edesauttavat monet tekijät. Tavallisimpia ovat syyt, jotka heikentävät verenkierron virtausta alaraajoissa, esimerkiksi ylipaino, istuminen pitkään samassa asennossa, esimerkiksi lentomatkalla, tai pitkä vuodelepo. Lisäksi hormonaaliset muutokset, kuten hormoniehkäisy tai raskaus, altistavat tukoksille. Myös monet sairaudet lisäävät hyytymäriskiä: diabetes, veren hyytymishäiriöt, kasvaimet ja tulehdukset, myös kysyjän mainitsema krooninen paksusuolitulehdus. Hyytymätekijävika voi olla myös perinnöllinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjällä on siis ollut ainakin kaksi laskimotukoksen ja samalla keuhkoveritulpan riskitekijää, jotka ovat voineet vaikuttaa tukoksen syntyyn. Kolmen kuukauden viive pitkän vuodelevon jälkeen tosin pienentää sen vaikutuksen todennäköisyyttä. Ei kuitenkaan liene aivan mahdotonta, että vuodelevon aikana alaraajaan on tullut tukos, josta vasta pitkän viiveen jälkeen on irronnut keuhkoihin kulkeutunut palanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keuhkoveritulpan jälkeen potilas saa 3–6 kuukauden ajan veren hyytymistaipumusta estävää verenohennushoitoa. Jos tukoksen riskin aiheuttaa krooninen sairaus tai muu jatkuva vaaratekijä, harkitaan pidempiaikaista, jopa pysyvää estohoitoa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla