Mistä johtuvat kuivat silmät? Silmäluomeni ovat alkaneet kasvaa kiinni ulkonurkistaan. Voiko vaivaa parantaa? Kostutusgeeli tuntuu epämiellyttävältä.

Kyyneleet kostuttavat silmiä jatkuvasti. Jatkuva kosteus on välttämätön, jotta sarveiskalvo pysyy läpinäkyvänä. Iän mukana kyynelrauhasten toiminta usein heikkenee: kyynelnestettä muodostuu aikaisempaa vähemmän ja seurauksena ovat liian kuivat silmät. Tämä aiheuttaa silmien kirvelyä ja muita oireita. Oireet ovat pahemmat aamulla (kyyneleiden eritys on yöllä vähäistä), tuulessa ja pölyisessä ympäristössä. Myös koneellinen ilmastointi saattaa lisätä oireita.

Joskus silmiä kuivattaa jokin sairaus. Kenties yleisin on Sjögrenin oireyhtymä, jossa kyynelrauhasten ja sylkirauhasten toiminta heikkenee. Myös monet lääkkeet saattavat lisätä silmien kuivuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärin käsikirja antaa kuivien silmien hoidoksi seuraavia ohjeita: Vältetään mahdollisuuksien mukaan tuulta, pölyä ja koneellista ilmastointia. Ilman kostutus voi auttaa. Vaikeissa tapauksissa nesteen haihtumista silmistä voi estää uimalaseilla. Silmiä ei saa huuhtoa aamuisin vedellä, sillä se kuivattaa ajan mittaan, vaikka hetkeksi helpottaakin oloa. Saunan on hyvä olla kostea eikä liian kuuma. Kostuttavia silmätippoja voi käyttää. Niitä on kymmeniä erilaisia. Kostutustippojen kokeilun voi aloittaa yhdellä juoksevammalla (esimerkiksi Liquifilm Tears) ja yhdellä paksummalla valmisteella (esimerkiksi Viscotears tai Lacri-Lube).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vaiva on paha, voidaan ajatella kyyneleitä poistavien tiehyeiden tukkimista. Se edellyttää erikoislääkärin tutkimusta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen saanut Vissum Clinicissä Alicantessa Espanjassa PRP (platlet rich plasma) hoitoa kuivasilmäisyyteen. Professori Jorge Alion johtama ryhmä on päässyt 89 % onnistumistuloksiin tällä menetelmällä.

  • ylös 11
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla