Olen 46-vuotias nainen. Sormeni ja iltaisin myös nilkkani turpoavat kiusallisesti. Mistä tämä johtuu? Olen saanut vaivaan Triamtex semi -nesteenpoistolääkettä, mutta se ei auta. Sydämessäni ei pitäisi olla vikaa.

Turvotukset ovat yleinen oire, joka ilmenee lukuisien sairauksien yhteydessä mutta myös ilman varsinaisia tauteja. Monissa tilanteissa ilmenee paikallista turvotusta. Esimerkkejä näistä ovat nilkan "nyrjähdyksen" jälkeen ilmaantuva turvotus ja allergiaan liittyvä huulten tai silmäluomien turvotus. Tärkeä äkillisen toispuoleisen sääriturvotuksen syy on laskimoveritulppa. Näiden syy on ilmeinen, eivätkä ne yleensä aiheuta hämmennystä tai hoito-ongelmia.

Sen sijaan pitkäaikaisempi ja yleisempi turvotus voi olla vaikeampi selvittää. Tällöin turvotus on tavallisesti jaloissa, mutta voi olla muuallakin, ja se on symmetristä eli molemmissa jaloissa tai käsissä. Tunnettuja etenkin nilkka- ja sääriturvotuksia aiheuttavia sairauksia ovat sydämen vajaatoiminta ja tietyt munuaistaudit. Niiden yhteydessä liikanestettä voi olla ihon alla useita litroja, jolloin sääret ovat tukkimaiseksi turvonneet. Nämä sairaudet selviävät melko helposti lääkärin tutkimuksessa. Hoitona on mahdollisten sydän- ja munuaislääkkeitten lisäksi diureetti eli nesteenpoistolääke, joka yleensä aina poistaa turvotuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi yleinen syy jalkojen turvotukseen on säären laskimoiden huono toiminta. Puhutaan laskimoinsuffisienssista eli vajaatoiminnasta. Tilaan liittyy usein suonikohjuja, mutta oire voi ilmetä muutoinkin. Turvotus on poissa yön levon jälkeen, mutta tulee hiljalleen päivän mittaan. Lihavat henkilöt ovat alttiimpia turvotuksille, ja seisomatyö lisää nesteen kertymistä. Tähän turvotukseen diureetit tehoavat huonosti, eikä niitä tämän vuoksi tulisi käyttää. Suositeltava hoito on säären puristusside tai -sukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten on vielä outo turvotustaipumus, joka ilmenee erityisesti naisilla. Sormet ja jalat tuntuvat turvonneilta. Turvotus saattaa olla pahempi tietyssä kuukautiskierron vaiheessa. Mitään syytä turvotukseen ei lääkärin tutkimuksessa löydy. Tähän turvotustyyppiin ei tiedetä tehokasta hoitoa. Diureetit tehoavat huonosti, ja koska kaikkiin lääkkeisiin liittyy haittoja, niitä tulisi tällaisessa tilanteessa välttää. Runsas suolan käyttö lisää turvotustaipumusta, joten sitä on syytä vähentää. Turvotuksesta ei tarvitse olla huolissaan, sillä se ei vaikuta terveyteen. Tämä tieto ehkä auttaa sietämään turvotuksen tunnetta paremmin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Entäs kun "tyynyn jäljet" eivät häviä kokonaan edes tunnissa? Hoikka, puolessa välissä 40 nainen. Ikinä ole ollut mitään turvotuksia.

  • ylös 8
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla