Miten päästä eroon insestin traumoista? Kannattaako kertoa siitä läheisille yli 40 vuoden jälkeen vai ollako tapahtuneesta hiljaa elämänsä loppuun?

Insestissä ja pedofiliassa on kyse siitä, että lapsen ja nuoren vanhempi tai vanhempi henkilö käyttää lastaan omien seksuaalisten tai aistillisten tarpeittensa tyydyttämiseen. Insestiset tai pedofiiliset tilanteet vaihtelevat suuresti yksittäisestä tapahtumasta toistuvaan ja karkeaan hyväksikäyttöön. Lapsi tai nuori voidaan pakottaa katsomaan vanhempiensa seksileikkejä tai käyttää hyvin eri tavoin vanhemman seksuaalisen tyydytyksen välineenä. Läheskään aina kyse ei ole lapsen karkeasta hyväksikäytöstä, vaan yksinäisen vanhemman läheisyyden tai kosketuksen kaipuusta.

Insestiset tai pedofiiliset kokemukset ovat lapselle sitä traumaattisempia, mitä karkeammin ja välineellisemmin vanhempi käyttää lasta omien tarpeittensa tyydyttämiseen. Erityisen traumaattisia nämä kokemukset ovat lapselle, jos ja kun lapsi pakotetaan toistuvasti toimimaan vanhemman seksivälineenä tai kohteena. Insestisten tai pedofiilisten kokemusten traumaattisuus korostuu, kun lasta kielletään rangaistuksen tai hylkäämisen uhalla kertomasta tapahtumista kenellekään ulkopuolisille. Usein lapsen toinenkin vanhempi osallistuu häpeätrauman vahvistamiseen, kun hän ei halua tai kykene puuttumaan tapahtumaketjuun.

Salattuina ja jakamattomina traumaattiset kokemukset vaikuttavat usein läpi koko elämämme kykyymme nauttia läheisyydestä ja seksuaalisuudesta. Näiden ahdistavien muistojen avaaminen uudelleen läheisten kanssa on viisasta tehdä vasta, kun insestin uhri on työstänyt tapahtumia myötäelävän psyko- tai traumaterapeutin kanssa. Useimmiten vasta tämän jälkeen on tilaa pohtia, onko itsensä kannalta viisasta ottaa asiaa esiin insestiin syyllistyneen ja insestistä vaienneiden läheisten kanssa.

Niin vapauttavaa kuin asian esille ottaminen voi joskus ollakin, tuloksena voi myös olla vain tapahtumiin liittyvien traumaattisten kokemusten ja oman yksinäisyyden syveneminen. Oikeutetun katkeruuden kahleista ei suinkaan aina vapaudu vain saattamalla rikoksiin syyllistyneet tai niihin vaitiolollaan osallistuneet vastuuseen teoistaan. On tavattoman kipeää kohdata avoimesti se tosiasia, että äitimme ja isämme eivät kyenneet olemaan meille toiveittemme mukaisia turvallisia vanhempia.

Kipeiden menneisyyden tapahtumien avaaminen voi olla vapauttavaa myös insestiin syyllistyneelle vanhemmalle tai siitä vaienneille sukulaisille. Monet heistä ovat koko elämänsä yrittäneet epätoivoisesti torjua noihin tapahtumiin liittyvää syyllisyyttään ja häpeäänsä.

Insestin tai pedofilian uhriksi joutuneet voivat hyötyä tavattomasti etsiytymällä saman kokemuksen kokeneiden muodostamiin vertaisryhmiin.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.