Olen 40-vuotias nainen. Minulta poistettiin polyyppeja peräsuolesta ensi kerran seitsemän vuotta sitten. Sen jälkeen operaatio on tehty kahdesti. Myöhemmin todettiin, että polyyppeja kasvaa myös sapessa. Onko todennäköistä, että joudun loppuelämäni käymään tähystyksissä, jotka ovat olleet todella kivuliaat.

Polyyppi on limakalvolla todetun kohouman tai patin yleisnimi. Niitä on ulkonäöltään monenlaisia, toiset ovat varren päässä olevia patteja, toiset laakeita kohoumia. Suuri osa polyypeista on täysin viattomia, mutta joskus sellainen voi ajan kuluessa muuttua syöväksi. Polyypin ominaisuuksia arvioidaan tutkimalla sen rakennetta mikroskoopilla.

Paksusuolen polyypit ovat erityisasemassa siksi, että monet niistä sisältävät rauhasmaisia rakenteita. Tällaisia polyyppeja kutsutaan adenoomiksi. Ne ovat hyvänlaatuisia, mutta voivat joskus vuosien kuluessa muuttua syöpäkasvaimeksi. Kaikki adenoomat eivät koskaan muutu pahanlaatuiseksi, mutta kuitenkin niin suuri osa, että niitä kannattaa etsiä ja poistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Adenoomia on erilaisia. Kun suolesta löytyy pieni ja rakenteeltaan kiltti adenooma, suositellaan uusien adenoomien löytämiseksi uutta tähystystä vähintään viiden vuoden kuluttua. Jos adenooma on iso ja sen rakenne vähemmän kiltti, suositellaan uusi tähystys kolmen vuoden kuluttua ja seuraava viiden vuoden kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän kohdalla paksusuolen tähystykset eli kolonoskopiat ovat olleet hankalia, minkä vuoksi hän tiedustelee, täytyykö niitä tehdä toistuvasti koko elämän ajan. Tähän en osaa vastata. Syöpävaara riippuu suuresti siitä, millaiselta adenooma-polyyppi on näyttänyt mikroskooppisessa tutkimuksessa. Jos uusintatähystyksissä ei uusia adenoomia löydy, vaara ei liene kovin suuri, jolloin tutkimuksia voi harventaa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Minulle kirjoitettiin että polyypit ovat hyperplastisia..mistä tiedän onko ne kaikki koepalat tutkittu joita otettiin?(vaan vain esim yksi otetuista peräsuolen,paksun suolen seinämän koepaloista?)monikkoa kyllä käytettiin..Mutta kummastelin aikoinaan sitäkin että kun silmän luomesta leikattiin pois keltainen pieni patti niin se lausuttiin kolmella eri nimityksellä joista viimeinen oli hyvälaatuinen kasvain(leikannut kirurgi lausui niin)..En tiedä miten voi tietää että patti on hyvälaatuinen kun sitä ei lähetetty patologille tutkittavaksi..??.Yhdestä toisesta (jalasta otetusta palasta)sanottiin (patologi)että pala oli liian pieni että voisi lausua varmaksi mutta yleissana jota käytti oli tuumori jota käytti (sisältää sekä hyvälaatuisen että pahanlaatuisen kasvaimen kuulemma noin niinkuin sanana kun sanoin lääkärille että eikös se tarkoita vain pahanlaatuista kasvainta noin niinkuin sanana??).En ole
oikein varma miten pitäisi suhtautua?.En ole saanut lähetettä syöpälääkärille kun ei kuulemma ole löytynyt jotakin en tiedä mitä olisi pitänyt löytyä vielä??turhaan kuulemma pyydän lähetettä..?Mulla menee yks verestä mitattava mahasta hieman sinne alemmas olevan osan "syöpäveri" markkeri miltei ihan rajalle?kuulemma niin ne vaan menee joillain markkerit ihan siihen rajalle??niinkö??

  • ylös 11
  • alas 19
Vierailija X

Kannattaa pyytää kolonoskopiaan suonen sisäinen kipulääkitys. Se auttaa tekemään tähystyksestä vähemmän kivuliaan tai jopa kivuttoman. Suonen sisäinen kipulääkitys on tehokkain. Kipulääkettä voidaan tarvittaessa myös lisätä tähystyksen aikana. 

Etukäteen ei voi tietää, miten mutkainen oma suoli on ja miten kivulias tutkimus on itselle.

Tai tietysti, jos kolonoskopia on aiemmin tehty ja se on ollut kivuliasta, niin silloin tietysti voi ennakoida, että jatkossakin on kivuliasta. Eli kannattaa pyytää hyvä ja tehokas suonensisäinen kipulääkitys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla