Olen 60-vuotias nainen ja käyttänyt Opamoxia (oksatsepaami) säännöllisesti jo yli 35 vuoden ajan. Miten voin turvallisesti kokeilla lääkkeen käytön lopettamista? Voivatko aivoni olla vaurioituneet näin monen vuoden säännöllisen käytön seurauksena? Lääke määrättiin minulle aikoinaan nykyisin varmaan työuupumukseksi kutsutun tilan perusteella. Lääkärini vain jatkavat reseptini uusimista.

Eivät aivosi ole vaurioituneet monivuotisen oksatsepaamin käytön seurauksena. Monissa sairauksissa ihmiset joutuvat käyttämään lääkkeitä koko elämänsä eivätkä ne yleensä aiheuta mitään pysyviä muutoksia elimistöön.

Oksatsepaami, kuten kaikki muutkin bentsodiatsepiinit ja useimmat nukahtamislääkkeet, voivat kuitenkin etenkin vanhemmalla iällä heikentää mieleen painamista ja lisätä varsinkin suuremmissa annoksissa kaatumisalttiutta luunmurtumariskeineen. Tämän vuoksi on viisasta aika ajoin kokeilla, onko lääkkeen käyttö tullut tarpeettomaksi.

Lähes kaikkien psyykenlääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi potilaalla ilmetä ohimenevästi muutaman päivän tai 2–4 viikon ajan erilaisia lopetus- tai vierotusoireita. Lopetusoireet oksatsepaamin ja muiden bentsodiatsepiinien kanssa ovat pitkälti samantyyppisiä oireita kuin ne oireet, joiden vuoksi lääkkeitä alun perin alettiin ottaa. Vieroitusoireiden vuoksi moni ihminen jatkaa aivan tarpeettomasti lääkkeen käyttöä, vaikka oireet menevätkin vähitellen ohi. Kaikilla ihmisillä lopetusoireita ei ilmene, kun taas toisilla ne ovat hyvinkin voimakkaita .

Mahdolliset lopetus- tai vierotusoireet ovat lievempiä, jos lääke lopetetaan annosta asteittain pienentäen. Suuremman annoksen äkillisen lopettamisen yhteydessä lopetusoireet voivat olla hyvin voimakkaita, joskus harvoin voi ilmetä kouristuksia. Voit aivan turvallisesti kokeilla oksatsepaamin lopettamista vähentämällä lääkkeen annosta ensin joksikin aikaa esimerkiksi 1½–2:een 15 mg:n tablettiin (22,5–30 mg) vuorokaudessa viikon ajaksi, sen jälkeen 1 tablettiin (15 mg) iltaisin 1 viikon ajaksi ja lopuksi ½ tablettiin (7,5 mg) iltaisin 1–2 viikoksi. Tämän jälkeen lopetat kokonaan lääkkeen käytön.
Jos Sinulla ei ilmene lääkkeen annoksen pienentämisen yhteydessä lainkaan korostunutta ahdistuneisuutta tai unettomuutta, voit alentaa annosta 3–4 vrk välein. Usein vierotusoireet voimistuvat viimeisten annosten lopetuksen yhteydessä, jolloin voit halutessasi hidastaa annoksen alentamisen nopeutta.

Periaatteessa on tietenkin aina hyvä, jos lääkkeen käytön lopettamiskokeilusta neuvotellaan hoitavan lääkärin kanssa. Ikäsi vuoksi suosittelen kuitenkin sitä, että kokeilet oksatsepaamin lopettamista tai ainakin käyttämäsi annoksen pienentämistä. Joskus lääkkeen käytön jatkaminen on kokonaisvoinnin kannalta kuitenkin paras ratkaisu.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.