Olen 60-vuotias nainen ja käyttänyt Opamoxia (oksatsepaami) säännöllisesti jo yli 35 vuoden ajan. Miten voin turvallisesti kokeilla lääkkeen käytön lopettamista? Voivatko aivoni olla vaurioituneet näin monen vuoden säännöllisen käytön seurauksena? Lääke määrättiin minulle aikoinaan nykyisin varmaan työuupumukseksi kutsutun tilan perusteella. Lääkärini vain jatkavat reseptini uusimista.

Eivät aivosi ole vaurioituneet monivuotisen oksatsepaamin käytön seurauksena. Monissa sairauksissa ihmiset joutuvat käyttämään lääkkeitä koko elämänsä eivätkä ne yleensä aiheuta mitään pysyviä muutoksia elimistöön.

Oksatsepaami, kuten kaikki muutkin bentsodiatsepiinit ja useimmat nukahtamislääkkeet, voivat kuitenkin etenkin vanhemmalla iällä heikentää mieleen painamista ja lisätä varsinkin suuremmissa annoksissa kaatumisalttiutta luunmurtumariskeineen. Tämän vuoksi on viisasta aika ajoin kokeilla, onko lääkkeen käyttö tullut tarpeettomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes kaikkien psyykenlääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi potilaalla ilmetä ohimenevästi muutaman päivän tai 2–4 viikon ajan erilaisia lopetus- tai vierotusoireita. Lopetusoireet oksatsepaamin ja muiden bentsodiatsepiinien kanssa ovat pitkälti samantyyppisiä oireita kuin ne oireet, joiden vuoksi lääkkeitä alun perin alettiin ottaa. Vieroitusoireiden vuoksi moni ihminen jatkaa aivan tarpeettomasti lääkkeen käyttöä, vaikka oireet menevätkin vähitellen ohi. Kaikilla ihmisillä lopetusoireita ei ilmene, kun taas toisilla ne ovat hyvinkin voimakkaita .

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mahdolliset lopetus- tai vierotusoireet ovat lievempiä, jos lääke lopetetaan annosta asteittain pienentäen. Suuremman annoksen äkillisen lopettamisen yhteydessä lopetusoireet voivat olla hyvin voimakkaita, joskus harvoin voi ilmetä kouristuksia. Voit aivan turvallisesti kokeilla oksatsepaamin lopettamista vähentämällä lääkkeen annosta ensin joksikin aikaa esimerkiksi 1½–2:een 15 mg:n tablettiin (22,5–30 mg) vuorokaudessa viikon ajaksi, sen jälkeen 1 tablettiin (15 mg) iltaisin 1 viikon ajaksi ja lopuksi ½ tablettiin (7,5 mg) iltaisin 1–2 viikoksi. Tämän jälkeen lopetat kokonaan lääkkeen käytön.
Jos Sinulla ei ilmene lääkkeen annoksen pienentämisen yhteydessä lainkaan korostunutta ahdistuneisuutta tai unettomuutta, voit alentaa annosta 3–4 vrk välein. Usein vierotusoireet voimistuvat viimeisten annosten lopetuksen yhteydessä, jolloin voit halutessasi hidastaa annoksen alentamisen nopeutta.

Periaatteessa on tietenkin aina hyvä, jos lääkkeen käytön lopettamiskokeilusta neuvotellaan hoitavan lääkärin kanssa. Ikäsi vuoksi suosittelen kuitenkin sitä, että kokeilet oksatsepaamin lopettamista tai ainakin käyttämäsi annoksen pienentämistä. Joskus lääkkeen käytön jatkaminen on kokonaisvoinnin kannalta kuitenkin paras ratkaisu.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla