Olen 60-vuotias nainen ja käyttänyt Opamoxia (oksatsepaami) säännöllisesti jo yli 35 vuoden ajan. Miten voin turvallisesti kokeilla lääkkeen käytön lopettamista? Voivatko aivoni olla vaurioituneet näin monen vuoden säännöllisen käytön seurauksena? Lääke määrättiin minulle aikoinaan nykyisin varmaan työuupumukseksi kutsutun tilan perusteella. Lääkärini vain jatkavat reseptini uusimista.

Eivät aivosi ole vaurioituneet monivuotisen oksatsepaamin käytön seurauksena. Monissa sairauksissa ihmiset joutuvat käyttämään lääkkeitä koko elämänsä eivätkä ne yleensä aiheuta mitään pysyviä muutoksia elimistöön.

Oksatsepaami, kuten kaikki muutkin bentsodiatsepiinit ja useimmat nukahtamislääkkeet, voivat kuitenkin etenkin vanhemmalla iällä heikentää mieleen painamista ja lisätä varsinkin suuremmissa annoksissa kaatumisalttiutta luunmurtumariskeineen. Tämän vuoksi on viisasta aika ajoin kokeilla, onko lääkkeen käyttö tullut tarpeettomaksi.

Lähes kaikkien psyykenlääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi potilaalla ilmetä ohimenevästi muutaman päivän tai 2–4 viikon ajan erilaisia lopetus- tai vierotusoireita. Lopetusoireet oksatsepaamin ja muiden bentsodiatsepiinien kanssa ovat pitkälti samantyyppisiä oireita kuin ne oireet, joiden vuoksi lääkkeitä alun perin alettiin ottaa. Vieroitusoireiden vuoksi moni ihminen jatkaa aivan tarpeettomasti lääkkeen käyttöä, vaikka oireet menevätkin vähitellen ohi. Kaikilla ihmisillä lopetusoireita ei ilmene, kun taas toisilla ne ovat hyvinkin voimakkaita .

Mahdolliset lopetus- tai vierotusoireet ovat lievempiä, jos lääke lopetetaan annosta asteittain pienentäen. Suuremman annoksen äkillisen lopettamisen yhteydessä lopetusoireet voivat olla hyvin voimakkaita, joskus harvoin voi ilmetä kouristuksia. Voit aivan turvallisesti kokeilla oksatsepaamin lopettamista vähentämällä lääkkeen annosta ensin joksikin aikaa esimerkiksi 1½–2:een 15 mg:n tablettiin (22,5–30 mg) vuorokaudessa viikon ajaksi, sen jälkeen 1 tablettiin (15 mg) iltaisin 1 viikon ajaksi ja lopuksi ½ tablettiin (7,5 mg) iltaisin 1–2 viikoksi. Tämän jälkeen lopetat kokonaan lääkkeen käytön.
Jos Sinulla ei ilmene lääkkeen annoksen pienentämisen yhteydessä lainkaan korostunutta ahdistuneisuutta tai unettomuutta, voit alentaa annosta 3–4 vrk välein. Usein vierotusoireet voimistuvat viimeisten annosten lopetuksen yhteydessä, jolloin voit halutessasi hidastaa annoksen alentamisen nopeutta.

Periaatteessa on tietenkin aina hyvä, jos lääkkeen käytön lopettamiskokeilusta neuvotellaan hoitavan lääkärin kanssa. Ikäsi vuoksi suosittelen kuitenkin sitä, että kokeilet oksatsepaamin lopettamista tai ainakin käyttämäsi annoksen pienentämistä. Joskus lääkkeen käytön jatkaminen on kokonaisvoinnin kannalta kuitenkin paras ratkaisu.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.