Nimimerkkiä ”Kupponen” askarruttaa, voiko sormessa oleva syylä tarttua sukupuolielimiin, esimerkiksi kuukautiskuppia käyttäessä. Vai ovatko sukupuolielinten syylät aivan eri asia? Kuinka herkästi syylä ylipäätään tarttuu? Samalla hän kysyy sormien syylien hoidosta. Hän on käyttänyt tuloksetta Verruxinia sekä Wartner-jäädytyskäsittelyä ja haluaisi vielä kokeilla laseria.

Kysyjä on aivan oikeassa arvellessaan, että käsien syylät ovat eri asia kuin sukupuolielinten syylät, joita kutsutaan myös visvasyyliksi, vaikkei niillä olekaan visvan kanssa mitään tekemistä. Molemmat kyllä ovat HP (human papilloma) -viruksen aiheuttamia, mutta näitä HP-viruksia on ainakin sataa eri tyyppiä, eivätkä ihon syylät ja visvasyylät ole saman tyypin aiheuttamia. Käytännössä ei myöskään näe näitä ihosyyliä sukupuolielimissä. Kysyjä voi siis edelleen huoletta jatkaa kuukautiskupin käyttämistä. Ihosyylän tarttumisen herkkyyttä ihmisestä toiseen ei kunnolla tunneta. Se on kuitenkin niin vähäinen, että sen vuoksi ei kannata välttää kosketusta henkilöön, jolla on käsissä syyliä.

Kysymyksen ongelmallisempi osa on ihosyylien hoito. Tämä on lääkäripalstojen vakioaiheita, ja hoitoja on monenlaisia. Monien jopa eriskummallisten hoitojen teho perustuu siihen, että syylät ennen pitkää useimmiten paranevat itsestäänkin. Prosessia voi nopeuttaa muun muassa kysyjän käyttämällä Verruxinilla, joka sisältää salisyylihappoa. Salisyylihappo pehmentää syyläkudosta ja syylää voi siten vähitellen ohentaa. Paras teho saadaan, kun syylää ensin liotetaan vedessä, hiotaan ja sitten sivellään Verruxinilla, jonka annetaan vaikuttaa esimerkiksi yön yli. Tämän jälkeen syylää taas hiotaan ohuemmaksi.

Hoito on pitkällistä, eikä tuloksia kannata yleensä odottaa alle kahden kuukauden.

Syylän peittäminen ilmastointiteipillä kahdeksi kuukaudeksi on myös osoittautunut lumehoitoa tehokkaammaksi tavaksi päästä syylistä, mutta ei teho silti ole läheskään täydellinen.

Syylien poisto jäädyttämällä tai sähkö- tai laserhyydytyksellä tuntuu tehokkaalta, mutta ei ole varma tae uusiutumisen ehkäisemisestä. Näitä hoitoja voi kuitenkin käyttää, jos syylät sijaitsevat hankalassa paikassa, josta sen väliaikainenkin poisto tuo helpotusta. Käsikaupassa myytävät jäädytyssetit (esim. Wartner) eivät ole kovin tehokkaita, ja niistä ei kannata odottaa tuloksia kuin mahdollisesti aivan ohkaisilla ihoalueilla. Sen sijaan esimerkiksi sormien tai jalkapohjien syyliin niiden teho on olematon.

Näistä paikoista syyliä voidaan tarvittaessa hoitaa esimerkiksi sähköhyydytyksellä, jota on saatavilla useimmista terveyskeskuksista. Jäädytyshoidoista tehokkain on nestetypellä tapahtuva syylän jäädytys.

Nestetyppihoitoa samoin kuin laserhyydytystä kysyjä voi tiedustella yksityisiltä lääkäriasemilta, joilta löytyy tällaisia hoitoja antava ihotautilääkäri.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.