Kuntoilen paljon ja minua vaivaa tenniskyynärpää. Mitä hoitoja vaivaan löytyy, kun kortisoni ja Mobilat sekä jumppa tai lepo eivät poista vaivaa. Voivatko sähköhoito, valkosipuli tai vyöhyketerapia olla avuksi? Voidaanko käsi leikata?

Tenniskyynärpää ei ole kovin hyvä nimitys tälle vaivalle, sillä se syntyy useimmiten työssä. Oireita voi aiheuttaa mikä tahansa työ, jossa joutuu paljon ja jatkuvasti käyttämään sormien ja ranteiden ojentajalihaksia. Vaiva riivaa usein esimerkiksi pakkaajia ja lihanleikkaajia. Nämä lihakset sijaitsevat kyynärvarressa, siis ranteen ja kyynärpään välillä, ja niiden jänteet kiinnittyvät kyynärpään sivulla tuntuvaan olkaluun alaosan luu-ulokkeeseen.

Anatomit ovat nimennet jokaisen luun jokaisen kyhmyn. Olkaluun ulko-alaosan luunystyrän nimi on epicondylus lateralis ossis humeri, suomeksi olkaluun ulompi sivunasta. Tenniskyynärpäästä käytetään lääketieteessä nimitystä lateraaliepikondyliitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tenniskyynärpäässä sormien ja ranteiden ojentajalihasten jänteet rasittuvat ja jotenkin vioittuvat. Olkaluun sivunastan seudulla tuntuu kipua kättä käyttäessä. Jos vaiva kroonistuu, voi tuntua leposärkyä.
Kun vaiva ilmaantuu, hoitona ovat lepo ja tulehduskipulääkkeet. Vaivaa helpottaa usein puristusside (tarranauha), joka asetetaan kyynärvarren yläosan ympäri. Vaivan uusimisen estämiseksi pyritään vähentämään kyynärvarren lihasten rasitusta työssä tai urheilussa. Jos vaiva ei mene ohitse, lääkäri voi antaa kipualueelle pistoksina kortisonia, joka useimmiten auttaa selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä tenniskyynärpää paranee, mutta joskus siitä tulee pitkäaikainen vaiva, kuten kysyjällekin on käynyt. Mitä apua siihen löytyy? Sen voi sanoa suoraan, että valkosipuli ja vyöhyketerapia tuskin auttavat. En oikein tiedä, mitä sähköhoidolla tarkoitetaan, mutta suhtaudun siihen epäillen, sillä alan oppikirjat eivät puhu hoidosta mitään.

Kroonisessa kyynärpäässä voidaan käyttää ultraäänihoitoa, akupunktiota tai lihasharjoittelua. Suomalaisen väitöskirjan mukaan lihasharjoittelulla saatiin parempi tulos kuin ultraäänellä. Lihasharjoittelu merkitsee ainakin 2–3 kuukauden treeniä kyynärvarren lihasten vahvistamiseksi. Siihen opastaa lääkintävoimistelija.

Vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan kirurgin veistä. Oppikirjan mukaan leikkausta voidaan harkita, jos edellä mainitut hoidot eivät puolessa vuodessa tuo tulosta ja työkyky on uhattuna. Leikkauksen tekee käsikirurgi tai ortopedi. Valtaosa leikatuista paranee.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

heikki toivonen

Toimin sorkkahoitajana . Työ on raskasta , paljon puristamista ja vääntelemistä . "Tenniskyynärpää " on vaivannut jo vuosia , ole usein pyytänyt reumalääkäriä antamaan kortisonipistosta niihin mutta eivät ole suostuneet koska kuulemma apu on lyht aikainen . Sain lähetteen Turun Kaupungin sairaalan orttopedille . Tämä totesi vaivan johtuvan penikka taudista , olin kokeissa joissa todettiin ettei ole penikkatautia . Käsi myös magneetti kuvattiin mutta ei kyynärpäähän saakka vaikka pyysin . Syyskuussa reumalääkäri totesi vaivan levan tenniskyynärpää mutta kortisoni pistosta ei annettu . Mitä tehdään

Sisältö jatkuu mainoksen alla