Kuntoilen paljon ja minua vaivaa tenniskyynärpää. Mitä hoitoja vaivaan löytyy, kun kortisoni ja Mobilat sekä jumppa tai lepo eivät poista vaivaa. Voivatko sähköhoito, valkosipuli tai vyöhyketerapia olla avuksi? Voidaanko käsi leikata?

Tenniskyynärpää ei ole kovin hyvä nimitys tälle vaivalle, sillä se syntyy useimmiten työssä. Oireita voi aiheuttaa mikä tahansa työ, jossa joutuu paljon ja jatkuvasti käyttämään sormien ja ranteiden ojentajalihaksia. Vaiva riivaa usein esimerkiksi pakkaajia ja lihanleikkaajia. Nämä lihakset sijaitsevat kyynärvarressa, siis ranteen ja kyynärpään välillä, ja niiden jänteet kiinnittyvät kyynärpään sivulla tuntuvaan olkaluun alaosan luu-ulokkeeseen.

Anatomit ovat nimennet jokaisen luun jokaisen kyhmyn. Olkaluun ulko-alaosan luunystyrän nimi on epicondylus lateralis ossis humeri, suomeksi olkaluun ulompi sivunasta. Tenniskyynärpäästä käytetään lääketieteessä nimitystä lateraaliepikondyliitti.

Tenniskyynärpäässä sormien ja ranteiden ojentajalihasten jänteet rasittuvat ja jotenkin vioittuvat. Olkaluun sivunastan seudulla tuntuu kipua kättä käyttäessä. Jos vaiva kroonistuu, voi tuntua leposärkyä.
Kun vaiva ilmaantuu, hoitona ovat lepo ja tulehduskipulääkkeet. Vaivaa helpottaa usein puristusside (tarranauha), joka asetetaan kyynärvarren yläosan ympäri. Vaivan uusimisen estämiseksi pyritään vähentämään kyynärvarren lihasten rasitusta työssä tai urheilussa. Jos vaiva ei mene ohitse, lääkäri voi antaa kipualueelle pistoksina kortisonia, joka useimmiten auttaa selvästi.

Yleensä tenniskyynärpää paranee, mutta joskus siitä tulee pitkäaikainen vaiva, kuten kysyjällekin on käynyt. Mitä apua siihen löytyy? Sen voi sanoa suoraan, että valkosipuli ja vyöhyketerapia tuskin auttavat. En oikein tiedä, mitä sähköhoidolla tarkoitetaan, mutta suhtaudun siihen epäillen, sillä alan oppikirjat eivät puhu hoidosta mitään.

Kroonisessa kyynärpäässä voidaan käyttää ultraäänihoitoa, akupunktiota tai lihasharjoittelua. Suomalaisen väitöskirjan mukaan lihasharjoittelulla saatiin parempi tulos kuin ultraäänellä. Lihasharjoittelu merkitsee ainakin 2–3 kuukauden treeniä kyynärvarren lihasten vahvistamiseksi. Siihen opastaa lääkintävoimistelija.

Vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan kirurgin veistä. Oppikirjan mukaan leikkausta voidaan harkita, jos edellä mainitut hoidot eivät puolessa vuodessa tuo tulosta ja työkyky on uhattuna. Leikkauksen tekee käsikirurgi tai ortopedi. Valtaosa leikatuista paranee.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin.

Tiedäthän, että alkoholinaukku päivässä pitää verisuonet kunnossa. Se ei ikävä kyllä taidakaan pitää paikkaansa. Luotettava suomalainen kaksostutkimus nimittäin todisti, että jo kohtuukäyttö lisää kuolleisuutta.

–Totuus on suhteellista ja tieteellinen tutkimus muuttaa sitä koko ajan, professori Jussi Huttunen sanoo.

Totuudeksi kutsutaan sitä tietoa, jota 90 prosenttia alan tutkijoista pitää totena. Useimmiten enemmistö on oikeassa, joten siihen kannattaa luottaa.

– Mutta se 10 prosenttia tutkijoista on toisinajattelijoita, ja he saattavat muuttaa maailmaa, Huttunen sanoo.

Silti pitää aina olla tarkkana, jos tutkimuksen tulos on ristiriidassa yleisen lääketieteellisen käsityksen kanssa. Yleensä se ei silloin pidä paikkaansa.

Jussi Huttusen mukaan tutkimustulokset voi asettaa totuusmittarin asteikolle: toisessa päässä on 100-prosenttinen totuus ja toisessa 100-prosenttinen taru.

– Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää on 100-prosenttisesti totta ja beetakaroteeni suojaa keuhkosyövältä on 100-prosenttisesti tarua nykytutkimusten mukaan.

Suurin osa tieteellisestä tiedosta asettuu ääripäiden väliin. Esimerkiksi väite siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia on vain 85-prosenttinen totuus.

– Väitteeseen liittyy 15 prosentin epävarmuus, koska kaikki tulokset eivät ihan mätsää, Huttunen sanoo.

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin. Totuusarvo punnittaan tulevien tutkimusten avulla, eikä Minusta tuntuu siltä -perustelulle ole tieteessä sijaa.

 

Kun luet tiedeuutista, muista että

  • rotta- ja muista eläinkokeista voidaan vain harvoin päätellä mitään varmaa ihmisen sairauksien hoidosta ja ehkäisystä.
  • laajoilla väestötutkimuksilla saadaan esiin hypoteeseja mutta ei yleensä voida osoittaa sairauden syy-seuraussuhdetta.
  • sokko- ja kaksoissokkokokeet tuottavat vakuuttavinta näyttöä sairauksien syistä, hoidoista ja ehkäisystä.
  • meta-analyysit, jotka yhdistävät aiemmin tehdyt tutkimukset, tuottavat luotettavan tuloksen vain, jos tehnyt tutkimukset ovat hyviä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla