Veljelläni on synnynnäinen aortan ahtauma. Hänen verenpaineensa on korkea, yläpaine 170-180, alapaine on kuitenkin normaali. Voiko hoikka tupakoimaton nuori mies elää tällaisen vaivan kanssa ilman pelkoa pahoista sairauksista?

Aortta on ihmisen suurin valtimo. Se alkaa sydämen vasemmasta kammiosta, ja siitä haarautuvat kaikki muut valtimot. Joskus harvoin jokin aortan kohta jää synnynnäisesti liian ahtaaksi. Usein ahtauma on niin tiukka, että se pitää leikata jo varhaisessa lapsuudessa. Joskus ahtauma on niin lievä, että sitä ei edes huomata kuin vasta myöhemmällä iällä.

Aortan ahtauman seuraukset ovat helposti pääteltävissä. Kapean kohdan takana olevat elimistön osat saavat liian vähän verta. Tästä on luonnollisesti haittaa, minkä vuoksi elimistö pyrkii korjaamaan tilanteen nostamalla painetta suonen sisällä. Suuremman paineen ansiosta verta kulkeutuu enemmän ahtauman läpi. Tällä yleensä pärjätään hyvin, jos ahtauma ei ole kovin tiukka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verenpaine on tavallista korkeampi vain ennen ahtaumaa, mutta siitä on yleensä samanlaisia seurauksia kuin kohonneesta verenpaineesta yleensä. Sydän voi väsyä vuosien aikana ja valtimonkovettumataudin ja aivoverenkierron häiriöiden vaara suurenee. Samanaikainen tupakointi lisää varaa entisestään, joten tupakoimattomuus on tässä hyvä asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän veljen tilanteesta on mahdoton sanoa mitään, sillä ahtauman paikka ja tiukkuus ovat yksilöllisiä. Aortan leikkaus on aina iso toimenpide, johon liittyy ison leikkauksen riskejä. Siksi jokaisen kohdalla arvioidaan yksilöllisesti, kuinka tarpeellinen leikkaus on.

Selvennykseksi on syytä vielä kertoa, että aorttaläpän ahtauma on eri asia kuin varsinainen aortan ahtauma. Läpät sijaitsevat aivan aortan tyvessä, ja siellä kulkuaukon ahtautumiseen liittyy muunlaisia oireita. Läppien sairaudet ovat paljon tavallisempia kuin aortan ahtauma. Niissäkin tarvitaan usein sydänkirurgia, joka asentaa keinoläpän sairaan tilalle.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla