58-vuotias nainen kysyy, onko vuosia jatkunut niko­tiinipurukumin käyttö vaarallista sydämelle?Hän on huomannut, että purukumin pureskelu stressaantuneena aiheuttaa puristusta rinnassa.

Tupakointi aiheuttaa monia vakavia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, keuhko- ja muita syöpiä sekä keuhkoahtaumaa.Tupakoiva ihminen altistuu nikotiinin lisäksi valtavalle määrälle haitallisia ja syöpää aiheuttavia aineita. Tupakoija altistaa myös ympärillään olevat ihmiset näille haitoille. Passiivisenkin tupakoinnin on osoitettu olevan merkittävä terveyshaitta.  

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja tupakan muut aineet voimistavat nopean nikotiiniriippuvuuden kehittymistä. Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, kun siitä on tullut tapa. Tupakoinnin lopettamista helpottavia keinoja siis tarvitaan sekä tupakoijan että lähiympäristön terveyden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikotiinikorvaushoidon hyödyistä ja haitoista ilmestyi hiljan perusteellinen arviointi (Cochrane-katsaus). Siinä käytiin lävitse noin 150 tutkimusta, jotka kattoivat yli 50 000 henkilöä. Tutkimushenkilöt olivat keskimäärin 40–50-vuotiaita eli sydän- ja verisuonisairauksien kannalta jo riski-iässä. Tutkimuksissa oli verrattu nikotiinikorvaushoitoa (laastari, purukumi, spray jne.) lumeeseen. Korvaushoito auttoi lumeryhmään verrattuna lopettamaan tupakoinnin 50–70 % useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laastaria käyttäneillä lopettaminen onnistui hieman useammin kuin purukumia käyttäneillä. Purukumista veren nikotiinitaso nousee nopeammin kuin laastaria käyttäessä, ei kuitenkaan niin nopeasti kuin tupakkaa polttamalla. Purukumia käyttäen jää helpommin nikotiinikoukkuun kuin laastaria käyttäen.
Nikotiinikorvaushoidon haitat ovat paikallisia: laastareista ihoärsytystä, purkasta ienärsytystä, leukakipua, vatsavaivoja ja suu- ja hammas­ongelmia sekä joskus myös hikkaa.

Sydänongelmat, kuten rintakipu (angina pectoris), ei tutkimusten mukaan lisäänny nikotiinikorvaus­hoidon aikana. Asiaa selvitettiin  
erikseen vielä potilailla, joilla jo oli sydän- tai verisuonisairaus. Heilläkään korvaushoito ei lisännyt sydäntapahtumia eikä rintakipuja.
Vaikka tupakan lopettaminen johtaisi pitkäaikaiseen nikotiinikorvaushoidon käyttöön, se on aina pienempi terveyshaitta kuin tupakoinnin jatkaminen. Korvaushoito ei myöskään altista ympäristöä tupakan savulle.

Kysyjän kannattaa jatkaa nikotiinikorvaushoitoa mutta käydä lääkärissä tutkituttamassa sepelvaltimotaudin mahdollisuus, etenkin jos myös rasituksessa ilmaantuu toistuvasti rintakipua.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Satu Hämäläinen

Hei kysyisin että kun olen lopettamassa nicotiini purkan niin voiko ihan niin vaan lopettaa vai aiheuttaako se jotain

  • ylös 29
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla