Huolestunut mummo kertoo, että 14-vuotiaalla pojan­pojalla on ollut useita migreenikohtauksia kahden päivän välein. Hän on ollut pari kolme kertaa jo tiputuksessa sairaalassa. Estolääkitystä ei ole voitu antaa iän vuoksi. Kohtauksissa on ollut myös oksentamista. Miten poikaa voisi auttaa?

Migreenikohtauksia ei yleensä tule tiheämmin kuin kerran pari viikossa. Lasten migreenille ei ole tyypillistä, joskaan ei mahdotonta, että niiden takia joutuisi toistuvasti sairaalahoitoon. Pojanpoikanne päänsärkydiagnoosia pitäisi ehkä arvioida uudelleen.

Kaikki päänsäryt eivät ole migreeniä. Tyypillisessä migreenissä kipu alkaa äkillisesti, se on voimakasta ja fyysinen rasitus pahentaa sitä. Yleensä potilas haluaa vetäytyä lepäämään. Monet kuvaavat kipua sykkiväksi ja toispuoleiseksi. On tyypillistä, että migreenipotilas voi pahoin ja saattaa oksennella. Oksentaminen voi helpottaa kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskeistä on, että migreenikohtauksen jälkeen potilas voi jälleen normaalisti, eli migreeni ei vahingoita mitään eikä tilanne siten ole hengenvaarallinen.
Joillakin potilailla päänsärkyä edeltää näköhäiriö, puutuminen, lihasheikkous tai puheen vaikeus. Jos kyseessä on migreeni, nämä ns. auraoireet eivät kestä yli tuntia ja ne häviävät, kun särky alkaa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos pojanpojalla on varmistetusti migreeni, estolääkitystä voidaan kyllä käyttää. Ikä ei ole sen este. Estolääkityksen lisäksi pitäisi yrittää saada selville, mitkä asiat altistavat kohtauksille. Yleisesti ottaen tällaisia ovat stressi, paasto, väsymys, valo- ja meluärsytys, mutta niitä voivat olla myös esimerkiksi hajut tai lämpötilan voimakkaat vaihtelut. Säännöllinen uni- ja ruokailurytmi ja altistavien asioiden välttäminen ovat osa migreenin estohoitoa.  

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla