70-vuotiaan naiskysyjän kreatiniiniarvo oli 92 mikromoolia litrassa (µmol/l). Onko syytä huoleen? Auttaisiko kenties ruokavalio?

Veren plasmasta mitattava kreatiniiniarvo kertoo karkeasti siitä, miten munuaiset ovat onnistuneet kuona-aineiden puhdistamisessa. Kreatiniinia muodostuu lihasten energia-aineenvaihdunnan yhteydessä. Se on elimistölle tarpeeton aine ja siksi se poistetaan munuaisten kautta.

Kun kreatiniinia normaalisti muodostuu melko tasaisesti joka päivä, sen pitoisuutta veressä voidaan käyttää munuaisten toiminnan mittarina. Mittari on kuitenkin melko karkea, ja pelkkä kreatiniiniarvo varsinkin lievästi viitearvoja korkeampana voi johtua muistakin syistä kuin munuaisten toiminnan heikentymisestä. Toisaalta iän myötä munuaisten toiminta heikkenee ”normaalistikin”. Yksilölliseen arvoon vaikuttavat myös paino ja lihasmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkkä kreatiniiniarvo on siis suuntaa antava ja tarkempi kuva saadaan laskemalla kreatiniiniarvon sekä iän, sukupuolen ja painon perusteella niin sanottu kreatiniinipuhdistuma. (Laskentakaava naiselle on 1,04 × (140 - ikä) × paino / P-Krea (µmol/l)). Plasman kreatiniiniarvo 92 mikromoolia litrassa on laboratoriosta riippuen naisten viitearvon alapuolella tai niukasti sen yli, viitearvot vaihtelevat 90 ja 100:n välillä. Vaikka se olisi vähän yli, riippuu silti monesta seikasta, olisiko tämän vuoksi ryhdyttävä joihinkin toimiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oliko kyseessä vain sattumalta kerran mitattu arvo vai toistuvasti tällä tasolla oleva lukema? Ohimenevästi kreatiniinarvoa voivat nostaa muun muassa tulehdussairaudet ja kuivuminen. Onko kysyjällä mahdollisia sairauksia (verenpainetauti, diabetes, munuaistulehdus), jotka voisivat vaurioittaa munuaista? Käyttääkö kysyjä lääkkeitä, jotka vaikuttavat munuaisten toimintaan (esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, eräät verenpainelääkkeet)? Nämä asiat kannattaa kysyä hoitavalta lääkäriltä. Asian tarkemmasta pohdinnasta sitten riippuu, mihin tulisi mahdollisesti ryhtyä.

Ruokavalio vaikuttaa periaatteessa veren kreatiniinipitoisuuteen, esimerkiksi runsas keitetyn lihan syönti voi sitä suurentaa. Toisaalta ruokavaliomuutoksiin ei kreatiniiniarvon alentamiseksi ole aihetta. Jos todetaan huomattava munuaisten vajaatoiminta, mistä kysyjän kohdalla ei siis ole kyse, yleensä valkuaisaineiden ja maitotuotteiden nauttimista on tarpeen rajoittaa, mutta tämä tapahtuu muista syistä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

annika.ojaniemii@nokia.com

korjaten että 5 päivän ajan jo ollut 200. Ei ole noussut mutta ei laskenutkaaan. Olen hoikka ja en ole diabeetikko. Olen maitoallerginen eli en käytä maitotuotteita.

Vierailija kirjoitti:

HeiJis Krea arvo on 178- 2005 pvä ajan ja suoneen saatu antibioottikuuri ei laske arvoa, niin onko kyseessä munuaisen vajaatoimiintatauti?

olen hoikka

  • ylös 129
  • alas 178
annika

HeiJis Krea arvo on 178- 2005 pvä ajan ja suoneen saatu antibioottikuuri ei laske arvoa, niin onko kyseessä munuaisen vajaatoimiintatauti?

  • ylös 104
  • alas 142
Sisältö jatkuu mainoksen alla