Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miten perinnöllistä rintasyöpä on? Äitini sairastui siihen 70-vuotiaana. Tauti oli ärhäkkää laatua, ja äitini menehtyi siihen. Voinko tehdä jotain erityistä syövän ehkäisemiseksi?

Kysyjän huolen ymmärtää, sillä nykyään puhutaan paljon syöpäsairauksien, myös rintasyövän perinnöllisyydestä. On löytynyt joitakin geenejä, jotka altistavat syövälle. Mitään yleistä testiä ei kuitenkaan ole, jolla voitaisiin todeta, onko voimakas perinnöllinen alttius vai ei.

Silloin kun on selvä perinnöllinen alttius rintasyöpään, sairaus alkaa yleensä tavallista nuorempana. Koska kysyjän äiti oli 70-vuotias sairastuessaan, mitään voimakasta periytyvää taipumusta tai syöpägeeniä suvussa ei todennäköisesti ole. Kysyjän riski sairastua ei liene sen suurempi kuin muillakaan naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyövän vaaraa suurentavat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • lapsettomuus
  • aikainen kuukautisten alkaminen ja niiden myöhäinen poisjääminen eli menopaussi
  • pitkäaikainen (yli 5 vuotta) vaihdevuosien hormonihoito
  • lihavuus vaihdevuosien jälkeen

Vastaavasti rintasyövän vaaraa pienentävät

  • useat täysiaikaiset raskaudet
  • ensisynnytys nuorella iällä
  • munasarjojen poisto ennen vaihdevuosia

Edellä olevan listan tarkastelun voi tehdä aika rauhallisin mielin, vaikka jokunen riskitekijä löytyisikin. Mainitut riskitekijät ovat löytyneet suurissa tuhansia naisia käsittäneissä tutkimuksissa. Yksi tekijä ei lisää riskiä paljoa. Vaikka olisi kaikki riskitekijät, silti on todennäköisempää olla sairastumatta rintasyöpään kuin sairastua siihen.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla