Juon arviolta 4–5 litraa päivässä. Vettä, kahvia, kevytlimsoja ja -mehuja menee pitkin päivää. Juominen on minulle tapa virkistäytyä ja pitää nälkää kurissa. Onko se vaarallista, kuulemma virtsarakko vahingoittuu?

Ihmiset saavat juomistaan nesteistä keskimäärin litran pari vettä päivässä. Juotujen nesteiden lisäksi vettä tulee kiinteästä ruoasta runsas puoli litraa päivässä. Nestemäärät vaihtelevat luonnollisesti päivästä toiseen. Elimistömme on varautunut näihin vaihteluihin, eivätkä ne munuaisten säätelyn ansiosta aiheuta pulmia.

Alaspäin pelivara ei kuitenkaan ole suuri. Jotta munuaiset ja aineenvaihdunta toimisivat, virtsaa on tultava vähintään puoli litraa päivässä. Koska hengitysilman ja hien mukana haihtuu vettä noin litran verran päivässä, vettä on saatava vähintään puolitoista litraa päivässä, että nestetasapaino säilyisi. Osa tästä määrästä tulee siis ruoasta, mutta juotuna nesteenä tarvittava vähimmäismäärä päivässä on puolen ja yhden litran välillä.

Elimistömme huolehtii riittävän veden saannista automaattisesti. Jos veden määrä elimistössä vähenee, aivojen janokeskus huomaa sen heti, ja janoisena etsimme juotavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä keskimääräistä suuremmat vesimäärät? Tässä pelivara on paljon suurempi. Munuaisilla on ihmeellinen kyky säädellä vesitaloutta ja erittää ylimääräinen vesi pois. Jos munuaiset ovat terveet, ihminen voi huoletta juoda yli kymmenen litraa vettä päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Munuaiset tai virtsarakko eivät vahingoitu suurista vesimääristä. En osaa sanoa, onko runsaasta vedestä jotain etua terveillä ihmisillä. Hyötyä siitä on silloin, kun on taipumusta toistuviin virtsatietulehduksiin. Tällöin kehotetaan juomaan tavallista enemmän, mikä vähentää uusintatulehdusten vaaraa. Koska virtsamäärät suurenevat, rakko täytyy tyhjentää usein eikä bakteereille jää aikaa lisääntyä.

4–5 litraa vettä päivässä terveillä ihmisillä on aivan vaaratonta. Asia voi olla toinen jos on munuaissairaus, joka vähentää munuaisten kykyä säädellä vesitaloutta. Silloin on aihetta keskustella lääkärin kanssa, onko tarpeen rajoittaa juomistaan vai ei.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla