Olen 41-vuotias nainen, joka on opiaattikorvaushoidossa metadoni-lääkityksellä. Olen saanut tietoa, että metadoni olisi erittäin vahva lääke. Siksi kysyisinkin, mitä kaikkia sivuoireita tästä korvaushoitolääkkeestä voi seurata?

Metadoni on monien muiden voimakkaiden kipulääkkeiden tapaan opiaatti, joka oikein käytettynä on varsin turvallinen. Sen tavallisimmat haittavaikutukset ovat ummetus, virtsaamisvaikeudet ja lievä sekavuus, joista kärsii yli 10 % metadonia käyttävistä. Muita suhteellisen tavallisia (1–10 prosentilla potilaista) haittavaikutuksia ovat verenpaineen lasku ja siihen liittyvä huimaus, sydämen rytmihäiriöt, hikoilu, pahoinvointi ja väsymys.

Metadonin vaarallisin haittavaikutus on hengityksen lamaantuminen, jota kuitenkin ilmenee vain suurten annosten tai yliannosten yhteydessä tai käytettäessä metadonia yhdessä muiden hengitystä lamaavien tai
sen vaikutusta lisäävien lääkkeiden kanssa.
Tämän haittavaikutuksen vuoksi metadonia ei tule käyttää vaikeista keuhkosairauksista kärsivillä eikä astmakohtausten aikana. Metadonia ei myöskään tule käyttää potilailla, joilla on esiintynyt pyörtymiskohtauksia sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla