Olen entinen alkoholin suurkuluttaja, nyt täysin raitis yli 25 vuotta. Raitistuttuani olen toiminut lähes päätoimisena vapaaehtoisena työntekijänä hyväntekeväisyysjärjestöissä. 90-luvun alussa minun todettiin monien somaattisten sairauksien ohella kärsivän myös paniikkihäiriöstä. Reilu vuosi sitten masennuin ja makasin sängyn pohjalla kuukausien ajan, minkä seurauksena diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Lapsena olen ollut ylivilkas, ilmeisesti kärsin tarkkaavaisuushäiriöstä (ADHD). Mikä sai minut sairastumaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön vasta nyt? Paraneeko tämä koskaan?

Kuvauksesi perusteella en ole varma, että todella sairastaisit kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on nykyisin myös jonkinlainen muotidiagnoosi, joka saatetaan antaa liiankin helposti. Kaksisuuntainen mielialahäiriö alkaa useimmiten jo nuorena ja sen diagnoosi edellyttää mania- tai hypomaniajaksojen olemassaolon. Ainakaan itse et koe kärsineesi nuorempana maanisista sairausjaksoista.

Toisaalta on myös mahdollista, että olet jo nuoruudestasi alkaen kärsinyt niin kutsutusta II-tyypin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, jossa ”vauhtivaiheet” ovat luonteeltaan lievempiä hypomanioita eivätkä siis täysiä manioita. Hypomaanisessa vaiheessa henkilöt ovat hyvin aktiivisia ja luovia eivätkä ainakaan omasta mielestään lainkaan sairaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hypomanian ja vilkkaan temperamentin erottaminen toisistaan on usein hyvin vaikeaa. Lapsuutesi ylivilkkaus ja jopa -90-luvun paniikkikohtauksetkin ovat saattaneet olla kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireita. Niin ADHD kuin paniikkihäiriö voivat kuitenkin ilmetä myös itsenäisinä sairaustiloina kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä henkilöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkä tästä vastauksesta välittyy, kuinka vaikeaa psykiatrinen diagnostiikka joskus voi olla. Sairausjaksojen toistumisen estämisen kannalta on tärkeää, onko sairautesi luonteeltaan todellakin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä estolääkkeinä käytetään litiumia tai muita mielialan tasaajia. Jos taas vuosi sitten ilmennyt masennusjaksosi oli luonteeltaan vakava masennustila, estolääkkeinä käytetään tavanomaisia masennuslääkkeitä. Oikealla lääkityksellä sairausjaksojen uusiutumisen todennäköisyyttä voidaan vähentää huomattavasti.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla