Olen entinen alkoholin suurkuluttaja, nyt täysin raitis yli 25 vuotta. Raitistuttuani olen toiminut lähes päätoimisena vapaaehtoisena työntekijänä hyväntekeväisyysjärjestöissä. 90-luvun alussa minun todettiin monien somaattisten sairauksien ohella kärsivän myös paniikkihäiriöstä. Reilu vuosi sitten masennuin ja makasin sängyn pohjalla kuukausien ajan, minkä seurauksena diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Lapsena olen ollut ylivilkas, ilmeisesti kärsin tarkkaavaisuushäiriöstä (ADHD). Mikä sai minut sairastumaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön vasta nyt? Paraneeko tämä koskaan?

Kuvauksesi perusteella en ole varma, että todella sairastaisit kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on nykyisin myös jonkinlainen muotidiagnoosi, joka saatetaan antaa liiankin helposti. Kaksisuuntainen mielialahäiriö alkaa useimmiten jo nuorena ja sen diagnoosi edellyttää mania- tai hypomaniajaksojen olemassaolon. Ainakaan itse et koe kärsineesi nuorempana maanisista sairausjaksoista.

Toisaalta on myös mahdollista, että olet jo nuoruudestasi alkaen kärsinyt niin kutsutusta II-tyypin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, jossa ”vauhtivaiheet” ovat luonteeltaan lievempiä hypomanioita eivätkä siis täysiä manioita. Hypomaanisessa vaiheessa henkilöt ovat hyvin aktiivisia ja luovia eivätkä ainakaan omasta mielestään lainkaan sairaita.

Hypomanian ja vilkkaan temperamentin erottaminen toisistaan on usein hyvin vaikeaa. Lapsuutesi ylivilkkaus ja jopa -90-luvun paniikkikohtauksetkin ovat saattaneet olla kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireita. Niin ADHD kuin paniikkihäiriö voivat kuitenkin ilmetä myös itsenäisinä sairaustiloina kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä henkilöillä.

Ehkä tästä vastauksesta välittyy, kuinka vaikeaa psykiatrinen diagnostiikka joskus voi olla. Sairausjaksojen toistumisen estämisen kannalta on tärkeää, onko sairautesi luonteeltaan todellakin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä estolääkkeinä käytetään litiumia tai muita mielialan tasaajia. Jos taas vuosi sitten ilmennyt masennusjaksosi oli luonteeltaan vakava masennustila, estolääkkeinä käytetään tavanomaisia masennuslääkkeitä. Oikealla lääkityksellä sairausjaksojen uusiutumisen todennäköisyyttä voidaan vähentää huomattavasti.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.