Mummina olen huolissani kiukustuvasta 3-vuotiaasta pikkupojasta. Kun asiat ei mene hänen mielensä mukaan, hän suuttuu ja kiukku purkailuu lyömisenä. Yleensä pistämme kiukun poikki tarttumalla käsiin ja joskus myös muutaman minuutin arestilla viemällä hänet toiseen huoneeseen. Onko lyöminen normaalia ja miten kiukkuun pitäisi suhtautua? Poika ei ole nähnyt lyömistä vaikka hänen isänsä on lyönyt joskus pojan äitiä melko pahastikin eli tikkejä on sairaalassa laitettu. Voiko lyöminen "periytyä"?

Väkivaltainen käyttäytyminen saattaa todellakin ”periytyä”. Lapsi oppii mallista: jos aikuinen lyö tai raivoaa ollessaan vihainen tai turhautunut, miten lapsi voisikaan oppia muunlaista käyttäytymistä?

Pienen lapsen on todella vaikeaa sammuttaa kiukkupurkaustaan omin päin. Kun lapselle tulee paha mieli, lapsi reagoi kokonaisvaltaisesti. Hän tarvitsee turvallista ohjausta ja malllia siitä, miten kiukku voidaan tyynnyttää. Aikuinen voi ottaa lapsen syliin ja rauhoittua itse. Kun vanhempi itse on rauhallinen, hän voi lempeästi ohjata lapsen mielenkiinnon muualle.

Toinen asia on, että lapset voivat myös oppia käyttämään raivokohtauksia hyväkseen. Näin käy, jos lapsen hyvät teot tai pelkkä olemus ei saa riittävästi positiivista huomiota. Lapsi tarvitsee kiitosta, ihailua, lämpöä ja rakkautta.

Aikuisen epäjohdonmukainen tapa toimia herättää lisäturvattomuutta. On kestämätön ajatus, että lapsi oppisi rajoittamaan aggressioitaan, jos vanhempi ja vahvempi kurittaa häntä fyysisesti. Kuritusväkivalta opettaa lapsellle vain, että vahvemmalla on valta, vanhempiin ei voi luottaa ja että väkivallan käyttö on sallittua.

Viestin huolestuttavin osa koski sitä tietoa, että pojan isä on lyönyt äitiä. Sen lisäksi, että lapsi oppii isältään että kiukkuisena saa lyödä, äidin kokema turvattomuus siirtyy lapseen.

Kaikki perheen osapuolet tarvitsevat apua. Kasvattajien on opittava hallitsemaan omia tunteitaan. Täytyy oppia antamaan positiivista palautetta. Sekin on taito, että oppii viettämään mukavia yhdessäolon hetkiä lapsen kanssa.

Koska eri paikkakuntien auttamisjärjestelmät hieman vaihtelevat, ehdotan että vanhemmat ottavat yhteyttä omaan lastenneuvolaansa ja kertovat avoimesti tilanteesta. Myös lastensuojelun työntekijöihin voi ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä.

Elina Hermanson
Lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.