Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Periytyykö psoriaasi? Esiintyykö sitä kasvoissa?

Psoriaasin takana on selvä perinnöllinen alttius. Se ei ole varsinainen perinnöllinen sairaus, mutta jos on perinyt alttiuden, sairastumisvaara on selvästi suurempi kuin muilla. Oppikirja antaa tästä joitakin lukuja: Jos molemmilla vanhemmilla on psoriaasi, 60–70 prosenttia lapsista saa tämän sairauden. Jos psoriaasi on vain toisella vanhemmalla, lapsen riski sairastua on noin 15 prosenttia. Psoriaasia todetaan noin 2 prosentilla suomalaisista, joten perimä lisää riskin moninkertaiseksi.

Psoriaasin mielipaikkoja ovat polvet, kyynärpäät, pakarat ja ristiselkä sekä päänahka. Sitä voi kuitenkin olla missä tahansa. Sairaudesta on vielä muitakin muotoja, jotka ilmaantuvat omiin mielipaikkoihinsa. Esimerkiksi taivepsoriaasi on kainaloissa, nivusissa ja pakaravaossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvoissa psoriaasi on aika harvoin, mutta sielläkin sitä voi ilmetä. Hiusnahan psoriaasi voi levitä otsan ja ohimoiden seutuun. Ihomuutoksia voi olla silmäluomissa ja muuallakin kasvoissa. Lapsilla psoriaasi on harvinainen, mutta heillä sitä on aikuisia useammin kasvoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla