Lähiomaiseni, 30-vuotias nainen sairastui ensi kertaa psykoosiin puolisen vuotta sitten. Lyhyen sairaalajakson jälkeen hänen lääkityksekseen jäi Peratsin (perfenatsiini) 2 tablettia vuorokaudessa. Unettomuuden vuoksi lääkitykseen kuitenkin lisättiin Levozinia (levomepromatsiini). Nyt omaiseni yliaktiivisuus on muuttunut jonkinasteiseksi masennukseksi ja lääkitykseen on lisätty masennuksen hoidossa käytetyt Cipralex (essitalopraami) ja Tolvon (mianseriini). Jo vuosia hän on käyttänyt myös säännöllisesti kipuoireyhtymän vuoksi Klortriptyl mite (klopoksidin ja amitriptyliinin) yhdistelmätabletti sekä tyroksiinia kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi.

Tällä hetkellä omaiseni siis käyttää päivittäin kaikkia kuutta lääkettä. Onko tällainen monilääkitys tavallista ja voisiko sitä yksinkertaistaa? Potilaan oma huoli on ensisijassa unettomuus, hän on valmis ottamaan melkein mitä lääkettä vain jotta saisi nukuttua. Hän kuitenkin nukkuu aamulla usein pitkään. Hänen unensa kokonaismäärää on kuitenkin vaikea arvioida, koska hän ei saa iltayöstä unta ja hänen unensa on katkonaista. Mikä neuvoksi ja mikä olisi hyvä keino korjata unirytmi?

Tällainen monilääkitys on varsin tavallista, kun ihmiset kärsivät itsepäisestä ja jatkuvasta ahdistuneisuudesta, masennuksesta ja unettomuudesta. Yleisesti ottaen tämän kaltainen monilääkitys on tarpeetonta ja saattaa tehdä oireiden hoidon vain entistäkin hankalammaksi.

Kullakin lääkkeellä on omat haittavaikutuksensa, joiden selvittely on monilääkityksen yhteydessä hankalampaa. Eri lääkkeet voivat myös vaikuttaa toinen toistensa pitoisuuteen veressä.

Monilääkityksen tavallisuus perustuu siihen, että etsiessään oireita lievittävää lääkehoitoa lääkäri ei uskalla tai potilas ei itse halua lopettaa aikaisempaa lääkitystä mahdollisten lopetusoireiden vuoksi. Useimpien lääkkeiden lopetuksen yhteydessä ilmenee ohimenevästi ahdistuneisuuden tai unettomuuden korostumista. Varsin usein tarpeeton monilääkitys syntyy siten, että potilasta vuosien myötä hoitavat eri lääkärit lisäävät oman suosikkilääkkeensä muiden joukkoon.

Omaisesi monilääkitys ei ole mitenkään vaarallinen yhdistelmä, mutta potilas tulisi varmasti yhtä hyvin toimeen käyttämällä korkeintaan vain kahta psyykenlääkettä, ehkä yksikin riittäisi tuottamaan saman hoitotuloksen. Lääkityksen yksinkertaistaminen tulee kuitenkin tehdä hyvässä yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa, koska kunkin lääkkeen lopettaminen voi aiheuttaa lieviä ohimeneviä lopetusoireita. Lopetusoireita voi useimmiten lievittää lopettamalla käytetty lääke annosta asteittain pienentäen.

Keskeinen syy omaisesi univaikeuksiin on hänen vuorokausirytminsä siirtyminen eteenpäin. Jos hän on jo pitkään nukkunut aamulla pitkään, hänen nukahtamisaikansa on siirtynyt illasta pitkälle yli keskiyön eikä hän sen vuoksi saa illalla unen päästä kiinni. Jos hän myös nukkuu tai torkahtelee päivisin, se vähentää aina yöunen määrää. Tärkein hoitokeino uniongelmien hoidossa onkin säännöllinen herääminen viimeistään aamulla kello 8–9 aikaan. Säännöllisen aamuheräämisen myötä hänen lääkkeiden tarpeensa vähenisi huomattavasti.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.