Miten pitäisi suhtautua laboratoriotulokseen E-MCV (erytrosyytit, keskitilavuus) 96, ja mitä se tarkoittaa? Lääkäri kysyi suhdettani alkoholiin, ja kerroin ettei sellaista ole. Samassa yhteydessä mitattiin hemoglobiini joka oli 164. Miten pitäisi toimia vai onko tuloksesta mitään huolta?

Punasolujen keskimääräinen koko on laskennallinen luku, joka saadaan, kun punasolujen tilavuus jaetaan niiden lukumäärällä. Molemmat mainituista arvoista mitataan yleensä automaattisesti määritettäessä niin sanottu pientä verenkuvaa, johon kuuluvat veren valkosolujen määrä, hemoglobiini, joukko punasoluja kuvaavia lukemia sekä verihiutaleiden määrä.

Punasolujen keskitilavuuden eli MCV:n nykyiset viiterajat ovat 82‚Äď98. Jos punasolut ovat kooltaan pieni√§ (koko alle 82), se yleens√§ on merkki raudanpuutteesta. Punasolujen normaalia suurempi koko voi olla seurausta runsaasta alkoholin k√§yt√∂st√§ mutta my√∂s esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta. My√∂s jotkin l√§√§keaineet voivat kasvattaa punasolujen kokoa. Suomalaisten nykyisill√§ juomatottumuksilla l√§√§k√§rit valitettavasti useinkin kohtaavat normaalia korkeampia punasolutilavuuksia ja siksi saattavat kysy√§ alkoholin k√§yt√∂st√§, kun yl√§rajoja kolkutellaan. Kysyj√§n MCV-arvo on siis normaalialueella, joten t√§m√§n arvon vuoksi ei tarvitse ryhty√§ mihink√§√§n toimiin.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Ei verihiutaleet kuulu pieneen verenkuvan. Ne on osattava lääkärin pyytää erikseen. Monessa labrassa ne on lisätty pakettiin muotoa PVK+tr.

  • yl√∂s 24
  • alas 33
Sisältö jatkuu mainoksen alla