Mistä johtuu käsien puutuminen? Miehelläni vaiva alkoi 60-vuotiaana. Hierominen ei auta. Emme ole saaneet vastausta mistään.

Puutumisella on lääketieteellinen nimi, parestesia, joka tarkoittaa muuntunutta tuntoa. Jollekin puutuminen on ihon pistelyä, tikuttelua. Toinen kuvaa ikään kuin muurahaisten kävelyä tai kihelmöintiä iholla. Kolmannen käsi on turta. Lääkäri pyrkii erottamaan, onko kyseessä tuntoaistin muuntuminen vai tunnon alenema. Puutunut alue tuntee kosketuksen normaalisti, mutta jos puutuminen johtuu pahenevasta hermon pinteestä, niin ennen pitkää tuntokin alkaa heiketä.

Yleisin yläraajojen puutumisen syy on niska-hartiaseudun lihaskireys. Selkäytimestä lähtevät yläraajan hermot kulkevat useissa kohdin lihasten lomitse, ja jumiutunut, tiukka lihaksisto voi puristaa hermoja. Tällainen puutuminen helpottaa, kun lihaksisto saadaan rennoksi.

Yläraajan ääreisosassa tuntuva puutuminen voi olla merkki rannekanavaoireyhtymästä. Käteen menevä keskihermo kulkee ahtaassa kanavassa ranteen kämmenen puoleisessa osassa. Kilpirauhasen toimintahäiriöihin, reumaan ja eräisiin sidekudossairauksiin kuuluva kudosten turvotus voi ahtauttaa rannekanavaa. Lääkärin koputellessa rannekanavan seutua sormiin tulee sähköiskun tapainen tunne. Tila varmistetaan hermoratatutkimuksella (ENMG). Hankalat tapaukset hoidetaan yksinkertaisella leikkauksella, jossa kanavaa peittävä kiristävä kalvo halkaistaan.

Raajojen kärkiosien puutuminen voi olla merkki alkavasta ääreishermojen toimintavajauksesta, polyneuropatiasta. Sen yleisin syy on sokeritauti. Muita melko tavallisia syitä ovat runsas alkoholin käyttö, kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin puutos. Kysyjän tapauksessa polyneuropatia on kuitenkin epätodennäköinen, koska se alkaa yleensä jaloista.  

Käsien puutuminen voi olla merkki kaularangan kulumasta. Nikamien välilevyt kutistuvat iän myötä, jolloin hermojen ulostuloaukot saattavat ahtautua ja hermot joutuvat puristuksiin. Jos kysyjällä ei ole niskasta käsiin säteileviä kipuja ja kaularanka kääntyy vaivatta kaikkiin suuntiin, kulumaa ei voi syyttää oireista. Rangan kulumamuutokset näkyvät magneettikuvissa, jossain määrin tavallisissa röntgenkuvissakin, mutta niiden yhteys oireisiin onkin eri juttu. Joka neljännellä terveelläkin aikuisella nähdään nimittäin lieviä kulumamuutoksia magneettikuvissa.   

Monet ihmiset kokevat puutumisen isompana haittana kuin säryn. Puutumista kun ei voi lääkkeellä hoitaa. Useat puutumisen syyt sen sijaan ovat hoidettavissa. Siksi asia kannattaa tutkia ensin yleislääkärin vastaanotolla, josta tarvittaessa kirjoitetaan lähete neurologille.   

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.