Mistä johtuu käsien puutuminen? Miehelläni vaiva alkoi 60-vuotiaana. Hierominen ei auta. Emme ole saaneet vastausta mistään.

Puutumisella on lääketieteellinen nimi, parestesia, joka tarkoittaa muuntunutta tuntoa. Jollekin puutuminen on ihon pistelyä, tikuttelua. Toinen kuvaa ikään kuin muurahaisten kävelyä tai kihelmöintiä iholla. Kolmannen käsi on turta. Lääkäri pyrkii erottamaan, onko kyseessä tuntoaistin muuntuminen vai tunnon alenema. Puutunut alue tuntee kosketuksen normaalisti, mutta jos puutuminen johtuu pahenevasta hermon pinteestä, niin ennen pitkää tuntokin alkaa heiketä.

Yleisin yläraajojen puutumisen syy on niska-hartiaseudun lihaskireys. Selkäytimestä lähtevät yläraajan hermot kulkevat useissa kohdin lihasten lomitse, ja jumiutunut, tiukka lihaksisto voi puristaa hermoja. Tällainen puutuminen helpottaa, kun lihaksisto saadaan rennoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yläraajan ääreisosassa tuntuva puutuminen voi olla merkki rannekanavaoireyhtymästä. Käteen menevä keskihermo kulkee ahtaassa kanavassa ranteen kämmenen puoleisessa osassa. Kilpirauhasen toimintahäiriöihin, reumaan ja eräisiin sidekudossairauksiin kuuluva kudosten turvotus voi ahtauttaa rannekanavaa. Lääkärin koputellessa rannekanavan seutua sormiin tulee sähköiskun tapainen tunne. Tila varmistetaan hermoratatutkimuksella (ENMG). Hankalat tapaukset hoidetaan yksinkertaisella leikkauksella, jossa kanavaa peittävä kiristävä kalvo halkaistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raajojen kärkiosien puutuminen voi olla merkki alkavasta ääreishermojen toimintavajauksesta, polyneuropatiasta. Sen yleisin syy on sokeritauti. Muita melko tavallisia syitä ovat runsas alkoholin käyttö, kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin puutos. Kysyjän tapauksessa polyneuropatia on kuitenkin epätodennäköinen, koska se alkaa yleensä jaloista.  

Käsien puutuminen voi olla merkki kaularangan kulumasta. Nikamien välilevyt kutistuvat iän myötä, jolloin hermojen ulostuloaukot saattavat ahtautua ja hermot joutuvat puristuksiin. Jos kysyjällä ei ole niskasta käsiin säteileviä kipuja ja kaularanka kääntyy vaivatta kaikkiin suuntiin, kulumaa ei voi syyttää oireista. Rangan kulumamuutokset näkyvät magneettikuvissa, jossain määrin tavallisissa röntgenkuvissakin, mutta niiden yhteys oireisiin onkin eri juttu. Joka neljännellä terveelläkin aikuisella nähdään nimittäin lieviä kulumamuutoksia magneettikuvissa.   

Monet ihmiset kokevat puutumisen isompana haittana kuin säryn. Puutumista kun ei voi lääkkeellä hoitaa. Useat puutumisen syyt sen sijaan ovat hoidettavissa. Siksi asia kannattaa tutkia ensin yleislääkärin vastaanotolla, josta tarvittaessa kirjoitetaan lähete neurologille.   

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla