59-vuotiaalle kysyjälle tehtiin mahalaukun tähystys ja todettiin krooninen refluksitauti. Lääkitykseksi hän sai lansopratsolia. Miten herkästi refluksitauti leikataan?

Refluksitauti on yleisimpiä närästyksen syitä. Siinä hapanta mahansisältöä nousee takaisin ruokatorveen aiheuttaen ruokatorven ärtymisen: tästä johtuu polttava tunne rintalastan takana. Voi myös tuntua karvasta makua suussa. Joillakin ihmisillä hapanta mahansisältöä kulkeutuu etenkin öisin kurkunpäähän aiheuttaen toistuvaa yskää.

Refluksitaudin syynä on ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen väljyys. Tähän taas vaikuttavat muun muassa ylipaino, tupakointi ja alkoholinkäyttö, mutta refluksista voi kärsiä ilman näitäkin.
Refluksitauti diagnosoidaan vatsantähystyksessä. Hoito tähtää mahansisällön takaisinkulkeutumisen estämiseen sekä sen happamuuden ja muiden ärsytystekijöiden vähentämiseen. On tärkeää välttää liian suurten, varsinkin rasvaisten aterioiden syömistä ennen nukkumaan menoa. Vuoteen pääpuolta kannattaa nostaa 10–15 senttiä. Kahvi, tupakointi ja alkoholi taas ärsyttävät limakalvoja ja pahentavat refluksioireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ylipaino pahentaa refluksia, ja laihduttaminen auttaa. Lansopratsolin tyyppisillä lääkkeillä taas vähennetään haponeritystä ja niitä on joskus käytettävä pitkäänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkaushoitoa harkitaan vasta, jos edellä mainituista keinoista ei ole apua tai jos potilaalla on hyvin hankalia nielun, kurkun tai keuhkojen oireita. Leikkauksessa ruokatorven ja mahalaukun liitoskohtaa muotoillaan uudelleen. Tavoitteena on estää happaman mahansisällön pääsy ruokatorveen. Leikkaus auttaa 7–9 potilasta kymmenestä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla