Oikeassa silmässäni on outo tunne, ikään kuin se pullistuisi ulospäin. Optikko mittasi silmäpaineet: vasemmassa 21 ja oikeassa silmässä 18. Onko syytä huoleen?

Silmänpaine liittyy glaukoomaan eli silmänpainetautiin. Sairauden vanha nimi oli viherkaihi, mutta kyseessä on eri sairaus kuin kaihi.

Silmän sisällä on tietty paine, mikä on välttämätön silmän toiminnalle. Painetta ei kuitenkaan saa olla liikaa. Normaalisti paine saa olla korkeintaan 22 mmHg (millimetriä elohopeaa) eli nyky-yksiköissä 2,9 kPa. Jos paine on jatkuvasti tavallista suurempi, silmän sisäosat, etenkin näköhermon pää, kärsivät. Seurauksena voi olla näön heikkeneminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän silmänpaineet ovat vielä normaalialueella ja kipeässä silmässä paine on matalampi kuin oireettomassa silmässä. Silmänpainetauti tuskin voisi muutenkaan olla silmän oireiden syy, sillä lievästi kohonnutta silmänpainetta ei yleensä tunne. Se voidaan todeta vain silmien paineen mittauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Optikko pystyy tutkimaan silmän taittoviat, paineen ja joitakin muita asioita, mutta varsinainen sairauksien tutkiminen ja toteaminen kuuluu lääkärille. Kun silmässä on tämäntapaisia oireita, on syytä käydä silmälääkärissä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla