Sikiön pulssi laski vähän ennen synnytystä 27:ään ja synnytys tapahtui aika pian keisarileikkauksella. Voiko näistä jompikumpi aiheuttaa aivovaurion? Vaurio on todettu vasta 20-vuotiaana.

On vaikea kuvitella, että keisarileikkaus aiheuttaisi aivovaurioita. Keisarileikkaus on aina jonkinasteinen riski äidille, ja pääsääntöisesti synnyttäminen alakautta on äidille turvallisempaa. Lapsellekin syntyminen alakautta on luonnollisinta: alatiesynnytys antaa lapsen elimistölle sopeutumisaikaa siihen, että elämänolosuhteet ovat muuttumassa. Joskus synnytys ei kuitenkaan etene toivotusti. Napanuora saattaa esimerkiksi joutua puristuksiin, jolloin lapsen hapensaanti vaarantuu
 
Yleisin ja suhteellisen yksinkertainen tapa seurata lapsen vointia synnytyksen aikana on tarkkailla lapsen pulssia ja kohdun supistelutoimintaa ns. kardiotokografia (KTG)-monitoroinnin avulla. Pulssitason lasku tai pulssin vaihtelun vähentyminen ovat merkkejä siitä, ettei lapsi voi hyvin. Tähän pitää aina reagoida ennen kuin matala pulssi on ehtinyt aiheuttaa vaurioita.
Juuri näin on kysyjän tapauksessa varmaankin tehty.

On havaittu pulssin hidastuminen ja päädytty kiireelliseen keisarileikkaukseen, jolla lapsi on saatu nopeasti ulos parempiin hapetusolosuhteisiin, hengittämään ilmaa. Keisarileikkaus näissä olosuhteissa on siis pienempi riski kuin se, ettei leikkausta tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä pulssin hidastuminen sitten? Periaatteessa se on merkki sikiön huonosta hapensaannista, mutta siihenhän on reagoitu tekemällä keisarileikkaus. Jos synnytyksen aikainen harvapulssisuus kestäisi pitkään, syntynyt lapsi ei voisi hyvin. Tämä havaittaisiin jo syntymän yhteydessä tai ainakin jälkiseurannassa, jota tällaisessa tapauksessa tehdään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sikiön aivot kestävät tilapäistä hapenpuutetta melko hyvin. Luonto on luonut erilaisia mekanismeja, joissa aivot turvataan silloinkin, kun happea on niukasti saatavilla. Verenkierto jakautuu uudelleen niin, että aivot ovat paremmassa turvassa kuin muut elimet. Niinpä neurologisesti poikkeavalla, hapenpuuteesta kärsineellä lapsella on yleensä muitakin elinvaurioita, esimerkiksi sydän-, keuhko-, munuais-, suolisto- tai maksavaurio.

Jos lapsella ei ole ollut mitään neurologisia oireita heti syntymän jälkeen ja hänen kehityksensä ja koulunkäyntinsä on edennyt normaalisti, on epätodennäköistä, että hän olisi kärsinyt hapenpuutteesta synnytyksen yhteydessä. Koska kysyjä ei kerro, minkälaisia oireita nuorella on ja miten vaurio on todettu, asiaan ei oikein voi ottaa tämän tarkemmin kantaa.

 

Elina Hermanson

lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla