Sikiön pulssi laski vähän ennen synnytystä 27:ään ja synnytys tapahtui aika pian keisarileikkauksella. Voiko näistä jompikumpi aiheuttaa aivovaurion? Vaurio on todettu vasta 20-vuotiaana.

On vaikea kuvitella, että keisarileikkaus aiheuttaisi aivovaurioita. Keisarileikkaus on aina jonkinasteinen riski äidille, ja pääsääntöisesti synnyttäminen alakautta on äidille turvallisempaa. Lapsellekin syntyminen alakautta on luonnollisinta: alatiesynnytys antaa lapsen elimistölle sopeutumisaikaa siihen, että elämänolosuhteet ovat muuttumassa. Joskus synnytys ei kuitenkaan etene toivotusti. Napanuora saattaa esimerkiksi joutua puristuksiin, jolloin lapsen hapensaanti vaarantuu
 
Yleisin ja suhteellisen yksinkertainen tapa seurata lapsen vointia synnytyksen aikana on tarkkailla lapsen pulssia ja kohdun supistelutoimintaa ns. kardiotokografia (KTG)-monitoroinnin avulla. Pulssitason lasku tai pulssin vaihtelun vähentyminen ovat merkkejä siitä, ettei lapsi voi hyvin. Tähän pitää aina reagoida ennen kuin matala pulssi on ehtinyt aiheuttaa vaurioita.
Juuri näin on kysyjän tapauksessa varmaankin tehty.

On havaittu pulssin hidastuminen ja päädytty kiireelliseen keisarileikkaukseen, jolla lapsi on saatu nopeasti ulos parempiin hapetusolosuhteisiin, hengittämään ilmaa. Keisarileikkaus näissä olosuhteissa on siis pienempi riski kuin se, ettei leikkausta tehdä.

Entä pulssin hidastuminen sitten? Periaatteessa se on merkki sikiön huonosta hapensaannista, mutta siihenhän on reagoitu tekemällä keisarileikkaus. Jos synnytyksen aikainen harvapulssisuus kestäisi pitkään, syntynyt lapsi ei voisi hyvin. Tämä havaittaisiin jo syntymän yhteydessä tai ainakin jälkiseurannassa, jota tällaisessa tapauksessa tehdään.

Sikiön aivot kestävät tilapäistä hapenpuutetta melko hyvin. Luonto on luonut erilaisia mekanismeja, joissa aivot turvataan silloinkin, kun happea on niukasti saatavilla. Verenkierto jakautuu uudelleen niin, että aivot ovat paremmassa turvassa kuin muut elimet. Niinpä neurologisesti poikkeavalla, hapenpuuteesta kärsineellä lapsella on yleensä muitakin elinvaurioita, esimerkiksi sydän-, keuhko-, munuais-, suolisto- tai maksavaurio.

Jos lapsella ei ole ollut mitään neurologisia oireita heti syntymän jälkeen ja hänen kehityksensä ja koulunkäyntinsä on edennyt normaalisti, on epätodennäköistä, että hän olisi kärsinyt hapenpuutteesta synnytyksen yhteydessä. Koska kysyjä ei kerro, minkälaisia oireita nuorella on ja miten vaurio on todettu, asiaan ei oikein voi ottaa tämän tarkemmin kantaa.

 

Elina Hermanson

lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.