Sikiön pulssi laski vähän ennen synnytystä 27:ään ja synnytys tapahtui aika pian keisarileikkauksella. Voiko näistä jompikumpi aiheuttaa aivovaurion? Vaurio on todettu vasta 20-vuotiaana.

On vaikea kuvitella, että keisarileikkaus aiheuttaisi aivovaurioita. Keisarileikkaus on aina jonkinasteinen riski äidille, ja pääsääntöisesti synnyttäminen alakautta on äidille turvallisempaa. Lapsellekin syntyminen alakautta on luonnollisinta: alatiesynnytys antaa lapsen elimistölle sopeutumisaikaa siihen, että elämänolosuhteet ovat muuttumassa. Joskus synnytys ei kuitenkaan etene toivotusti. Napanuora saattaa esimerkiksi joutua puristuksiin, jolloin lapsen hapensaanti vaarantuu
 
Yleisin ja suhteellisen yksinkertainen tapa seurata lapsen vointia synnytyksen aikana on tarkkailla lapsen pulssia ja kohdun supistelutoimintaa ns. kardiotokografia (KTG)-monitoroinnin avulla. Pulssitason lasku tai pulssin vaihtelun vähentyminen ovat merkkejä siitä, ettei lapsi voi hyvin. Tähän pitää aina reagoida ennen kuin matala pulssi on ehtinyt aiheuttaa vaurioita.
Juuri näin on kysyjän tapauksessa varmaankin tehty.

On havaittu pulssin hidastuminen ja päädytty kiireelliseen keisarileikkaukseen, jolla lapsi on saatu nopeasti ulos parempiin hapetusolosuhteisiin, hengittämään ilmaa. Keisarileikkaus näissä olosuhteissa on siis pienempi riski kuin se, ettei leikkausta tehdä.

Entä pulssin hidastuminen sitten? Periaatteessa se on merkki sikiön huonosta hapensaannista, mutta siihenhän on reagoitu tekemällä keisarileikkaus. Jos synnytyksen aikainen harvapulssisuus kestäisi pitkään, syntynyt lapsi ei voisi hyvin. Tämä havaittaisiin jo syntymän yhteydessä tai ainakin jälkiseurannassa, jota tällaisessa tapauksessa tehdään.

Sikiön aivot kestävät tilapäistä hapenpuutetta melko hyvin. Luonto on luonut erilaisia mekanismeja, joissa aivot turvataan silloinkin, kun happea on niukasti saatavilla. Verenkierto jakautuu uudelleen niin, että aivot ovat paremmassa turvassa kuin muut elimet. Niinpä neurologisesti poikkeavalla, hapenpuuteesta kärsineellä lapsella on yleensä muitakin elinvaurioita, esimerkiksi sydän-, keuhko-, munuais-, suolisto- tai maksavaurio.

Jos lapsella ei ole ollut mitään neurologisia oireita heti syntymän jälkeen ja hänen kehityksensä ja koulunkäyntinsä on edennyt normaalisti, on epätodennäköistä, että hän olisi kärsinyt hapenpuutteesta synnytyksen yhteydessä. Koska kysyjä ei kerro, minkälaisia oireita nuorella on ja miten vaurio on todettu, asiaan ei oikein voi ottaa tämän tarkemmin kantaa.

 

Elina Hermanson

lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.