Kysyjä kuvaa tilannettaan: ”Olen 18-vuotias tyttö. Sairastin viime talvena lievän anoreksian. Nykyisin syömiseeni liittyy bulimian piirteitä: ahmin ja oksennan keskimäärin kerran viikossa. Vaikka olen jo lihonut takaisin normaalipainoon (mittani ovat 172 cm ja 55 kg), kuukautiseni eivät ole tulleet tänä vuonna ollenkaan. Mitä minun kannattaisi tehdä? Kaipaisin myös vinkkejä syömisen normalisointiin.”

Lievät syömishäiriöt ovat verraten yleisiä. Sen sijaan vain noin prosentti 12–24-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista kärsii varsinaisesta laihuushäiriöstä eli anoreksiasta. Häiriö alkaa yleensä nuoruusiässä ja on usein pitkäaikainen. Vain pieni osa (alle 10 %) sairastuneista on miehiä. Anoreksia voi alkaa vähäisestä laihdutusyrityksestä, joka riistäytyy hallitsemattomaksi, johtaen jopa täydelliseen syömättömyyteen. Monet häiriöstä kärsivät yrittävät hallita painoaan pakonomaisella liikunnalla. Bulimialla tarkoitetaan ruoan ahmintakohtauksia. Näille kohtauksille on ominaista tavallista suuremman ruokamäärän syöminen lyhyessä ajassa ja samanaikainen tunne syömisen hallinnan puutteesta. Ahminnan jälkeen yleensä aiheutetaan itse oksentaminen.

Sekä ali- että ylipaino voivat aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä. Tiedetään että normaalin kuukautiskierron ylläpitoon tarvitaan tietty paino ja riittävä rasvakudoksen määrä. Painoa voidaan arvioida painoindeksillä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laskutoimituksessa paino (kiloissa) jaetaan pituuden (metreissä) neliöllä, eli kg/m2. Kysyjän tapauksessa se on nyt 18,6, jota voidaan pitää jo normaalina. Painoindeksi ei kuitenkaan suoraan kerro elimistön rasvamäärästä, siihen vaikuttaa muun muassa liikunnan määrä. Voimakas fyysinen stressi, esimerkiksi säännöllinen rankka liikunta voi normaalipainoisellakin estää kuukautiskierron käynnistymistä. Useimmat bulimiasta kärsivät ovat normaalipainoisia. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että heilläkin on tavallista enemmän hormonihäiriöitä ja kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä. Kysyjän kannattaa kuitenkin hakeutua lääkärintutkimuksiin, jos kuukautiset eivät ole käynnistyneet muutaman kuukauden sisällä painon normaalistumisesta.

Ruokavalion tulee olla normaalia monipuolista ruokaa. Hyvä itsehoitoväline on ruokapäiväkirjan pitäminen. Säännöllisen ruokailurytmin noudattaminen on keskeinen osa itsehoitoa. Ruokavalio-ohjauksessa korostetaan ravinnon monipuolisuutta ja terveellisyyttä. Painonnousua voidaan tehostaa lisäämällä rasvan suhteellista osuutta. Päivittäinen ateriakertojen määrä on yksilöllinen. Ravitsemusterapeutilta saa lisätietoja. 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.