
77-vuotias kysyjä kertoo, että hänen miehellään on todettu keuhkoputken ahtauma. Kysyjä tiedustelee, mistä tämä voisi johtua, miten sairautta hoidetaan, onko tauti vaarallinen ja voiko siitä parantua.
Oletan, että kysyjä tarkoittaa tilaa, josta nykyään käytetään pikemmin nimeä keuhkoahtauma. Tässä sairaudessa keuhkoputket kyllä ahtautuvat, mutta sairaus koskee koko keuhkoja. Keuhkoputkien ahtautumisen lisäksi keuhkorakkulat sulautuvat yhteen ja laajenevat. Siten keuhkojen perustoiminnan eli veren hapettamisen ja hiilidioksidin poistamisen kannalta tärkeä kaasunvaihtopinta vähenee.
Ylivoimaisesti tärkein syy keuhkoahtaumatautiin on tupakanpoltto. Tupakan kaasut aiheuttavat keuhkoputkien ärtymistä ja jatkuvaa tulehdusta, joka vähitellen ahtauttaa pieniä ilmateitä ja vaikeuttaa hengitysilman kulkua. Jossakin määrin tätä kehitystä voi edistää esimerkiksi pölyinen työ tai kaupunkipaikkakunnilla ilman saasteet. Keuhkoahtauma kehittyy noin 25 %:lle tupakoijista. Toisaalta keuhkoahtaumapotilaista noin 95 % on tupakoitsijoita.
Tupakoinnin aiheuttaman keuhkoahtauman tärkein hoito on tupakoinnin lopettaminen. Vaikka tämä ei sairautta parannakaan, se hidastaa merkittävästi sen kehitystä. Tupakoinnin jatkaminen johtaa ahdistuksen pahenemiseen ja mahdollisesti useinkin toistuviin keuhkoputkien ja keuhkojen tulehduksiin. Lopettaminenkaan ei silti poista jo kehittyneitä keuhkojen muutoksia, joten siinä mielessä täydellinen paraneminen keuhkoahtaumasta ei ole mahdollista.
Sairauden kehittymistä ei voida oleellisesti hidastaa lääkkeillä, mutta oireita voidaan hoitaa samantapaisilla lääkkeillä kuin astmaa. Oireenmukaisina lääkkeinä käytetään keuhkoputkia laajentavia, kuten iprapropiumia (esim. Atrovent), salbutamolia (esim. Ventoline) tai salmeterolia (esim. Seretide).
Joskus käytetään myös kortisonilääkkeitä, erityisesti silloin, kun on runsaasti sairauden pahenemisvaiheita.
Onko keuhkoahtauma vaarallinen? Tähän lienee vastattava kyllä, ainakin jos potilas ei lopeta tupakointia. Joka tapauksessa keuhkoahtauma voi kehittyessään huonontaa reippaasti elämänlaatua.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.