77-vuotias kysyjä kertoo, että hänen miehellään on todettu keuhkoputken ahtauma. Kysyjä tiedustelee, mistä tämä voisi johtua, miten sairautta hoidetaan, onko tauti vaarallinen ja voiko siitä parantua.

Oletan, että kysyjä tarkoittaa tilaa, josta nykyään käytetään pikemmin nimeä keuhkoahtauma. Tässä sairaudessa keuhkoputket kyllä ahtautuvat, mutta sairaus koskee koko keuhkoja. Keuhkoputkien ahtautumisen lisäksi keuhkorakkulat sulautuvat yhteen ja laajenevat. Siten keuhkojen perustoiminnan eli veren hapettamisen ja hiilidioksidin poistamisen kannalta tärkeä kaasunvaihtopinta vähenee.

Ylivoimaisesti tärkein syy keuhkoahtaumatautiin on tupakanpoltto. Tupakan kaasut aiheuttavat keuhkoputkien ärtymistä ja jatkuvaa tulehdusta, joka vähitellen ahtauttaa pieniä ilmateitä ja vaikeuttaa hengitysilman kulkua. Jossakin määrin tätä kehitystä voi edistää esimerkiksi pölyinen työ tai kaupunkipaikkakunnilla ilman saasteet. Keuhkoahtauma kehittyy noin 25 %:lle tupakoijista. Toisaalta keuhkoahtaumapotilaista noin 95 % on tupakoitsijoita.

Tupakoinnin aiheuttaman keuhkoahtauman tärkein hoito on tupakoinnin lopettaminen. Vaikka tämä ei sairautta parannakaan, se hidastaa merkittävästi sen kehitystä. Tupakoinnin jatkaminen johtaa ahdistuksen pahenemiseen ja mahdollisesti useinkin toistuviin keuhkoputkien ja keuhkojen tulehduksiin. Lopettaminenkaan ei silti poista jo kehittyneitä keuhkojen muutoksia, joten siinä mielessä täydellinen paraneminen keuhkoahtaumasta ei ole mahdollista.

Sairauden kehittymistä ei voida oleellisesti hidastaa lääkkeillä, mutta oireita voidaan hoitaa samantapaisilla lääkkeillä kuin astmaa. Oireenmukaisina lääkkeinä käytetään keuhkoputkia laajentavia, kuten iprapropiumia (esim. Atrovent), salbutamolia (esim. Ventoline) tai salmeterolia (esim. Seretide).

Joskus käytetään myös kortisonilääkkeitä, erityisesti silloin, kun on runsaasti sairauden pahenemisvaiheita.

Onko keuhkoahtauma vaarallinen? Tähän lienee vastattava kyllä, ainakin jos potilas ei lopeta tupakointia. Joka tapauksessa keuhkoahtauma voi kehittyessään huonontaa reippaasti elämänlaatua.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.