Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias nainen. Viime kesänä minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkitys aloitettiin ja sen seurauksena painoni laski kuusi kiloa. Millainen tauti on ja paljonko sitä on Suomessa?

Kilpirauhanen on parikymmentä grammaa painava kaksiosainen elin, joka sijaitsee henkitorven molemmin puolin rintalastan yläpuolella. Lääketieteellinen termi glandula thyreoidea merkitsee samaa, sillä latinan glandula on rauhanen ja kreikan sana thyreos kilpi. Tämän perusteella kilpirauhasen tuottama hormoni on nimetty tyroksiiniksi.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla jo syntyessä, onneksi erittäin harvoin eli yhdellä 4 000:sta vastasyntyneestä. Tämän varhaiseksi toteamiseksi ja hoitamiseksi vastasyntyneiltä tutkitaan kilpirauhaskoe. Aikuisilla kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole mikään harvinaisuus. Oppikirja kertoo, että jossain elämänsä vaiheessa 2 prosenttia naisista ja 0,1–0,2 prosenttia miehistä sairastuu siihen. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös puhjeta lapsuudessa, vaikka se on paljon harvinaisempaa kuin aikuisilla. Tärkeä vihje tällöin on lapsen kasvun hidastuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vajaatoiminnan yleisin syy on autoimmuuni-tulehdus kilpirauhasessa. Autoimmuuni tarkoittaa, että elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita omia kudoksia vastaan, tässä tapauksessa kilpirauhasen solujen aineosia vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulehdus on hidas eikä se yleensä "tunnu" kilpirauhasessa lainkaan. Vuosien mittaan kilpirauhassolut tuhoutuvat siinä määrin, että ne eivät pysty tuottamaan riittävästi tyroksiinihormonia. On muitakin syitä vajaatoimintaan. Jos kilpirauhasta joudutaan kasvaimen takia leikkaamaan tai liikatoiminnan vuoksi hoitamaan radioaktiivisella jodilla, hormonin tuotanto yleensä vähenee tai loppuu kokonaan.

Autoimmuunitulehdusta ei siis yleensä itse huomaa, mutta tyroksiinihormonin puute aiheuttaa vähitellen monia oireita. Yleisimmät ovat väsymys, ihon kuivuus, palelu, turvotus silmäluomissa, kasvoissa ja muuallakin, ummetus ja painon nousu. Oireet tulevat hitaasti kuukausien aikana, ja alussa helposti ajatellaan, että jostain syystä vain ollaan alamaissa. Kunnes vaivat pahenevat siinä määrin, että hakeudutaan lääkäriin.

Vaikeinta kilpirauhasen vajaatoiminnassa on, että aina ei tulla epäilleeksi sairautta. Kun tauti on todettu, kaikki on lääkärille ja myös potilaalle helppoa. Vajaatoiminta voidaan todeta ja varmistaa yksinkertaisilla verikokeilla.

Hoitokin on helppoa, sillä tabletteina nautittu tyroksiini-hormoni poistaa kaikki vajaatoiminnan oireet. Elimistömme kannalta on loppujen lopuksi sama, onko tyroksiini peräisin kilpirauhasesta vai tabletista. Tyroksiinin sopiva annos hienosäädetään verikokeilla kullekin sopivaksi. Paljon ihminen ei hormonia tarvitse, sillä keskimääräinen annos päivässä on 0,1–0,2 milligrammaa. Vajaatoiminta on pysyvä, joten tyroksiinitabletteja joutuu käyttämään lopun ikää.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Minäkin olen kärsinyt ihmeellisistä oireista vaikka kuinka pitkään, mutta terveyskeskuksessa ei osattu sanoa asiaan mitään. Kävin työpaikkalääkärillä, joka epäli heti kilpparia, mutta kun veriarvot olivat viitearvojen sisällä, sain masennuslääkettä ja se siitä. Kun oireet pahenivat entisestään, ilmeni, että tuttavissani oli kilpparivajakkeja, jotka tunnistivat oireet ja käskivät lähteä tutkituttamaan itseni ja sassiin! No kun olin jo 8 vuotta ihmetellyt asiaa, lähdinkin tuttavan suosituksesta Kauniaisiin, jossa on ihan uusi funktionaaliseen terveydenhoitoon perehtynyt terveyshoitola. Naturalmedica on nimeltään, ja siellä teetetään ihan kunnolla testit, joissa katsotaan myös ristiviitteet, lisämunuaiset ja jodi. Vihdoin siis sain varmistuksen siihen, että minulla on todellakin kilpirauhasen vajaatoiminta ja pääsin asianmukaiseen hoitoon! Kun täällä ei löydy sellaisia lääkäreitä, jotka a) ottaisivat kilppariongelmat tosissaan tai b)jos ottavat, eivät ehdi ottaa vastaan, niin minulle varattiin aika norjalaiselta klinikalta keskeltä Osloa, jossa lääkärit puhuu englantia ja osaavat asiansa. Suosittelen kaikille niille, jotka ovat vähänkin epätietoisia omasta kilpparistaan ja sen toiminnasta!! (Eikä ole maksettu mainos, vaan ihan sydämestä ja  helpotuksesta lähtevä suositus!)

Ja tuohon lääkitykseen. Thyroxin ei tepsi kaikille, trijodityroksiini eli liotyroniini on vaihtoehtoinen lääke, mutta sitä on todella hankala saada Suomessa. Norjasta kyllä saa ja Kreikasta jopa ilman reseptiä!

  • ylös 40
  • alas 31

MUTTA TARVITSEE ELÄÄ PÄIVÄKERRALLAAN JA TEHDÄ ASIOITA JOITA JAKSAATEHDÄ EIKÄRASITTAA ITSEÄNSÄ LIIKAA PÄIVISIN JA LEPO PÄIVÄLLÄ HYVÄSTÄ  T KATJA

  • ylös 35
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla