Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyn sellaisesta sairaudesta kuin lihasreuma, mistä se saa alkunsa, kuka yleisemmin siihen sairastuu miten hoidetaan ja minkälainen on paranemisprosessi? Olen vähän yli 60-vuotias nainen. Noin vuosi sitten aloin tuntea kipua kaulalla, niskassa hartioissa käsissä ja jaloissa polvista ylöspäin istumalihaksiin saakka. Yöt ovat hankalia kun en meinannut päästä kääntymään. Kaikenlaisia tutkimuksissa otettiin, kaikki muut olivat normaaleja, mutta senkka oli korkeimmillaan 46. Nyt olen syönyt 5 kuukautta Prednisolon tabletteja alenevin annoksin. Yritän jättää sen pois mutta ei onnistu. Viimeksi olen viikon syönyt 5 mg ja kipua on kaulalla, käsissä ja jaloissa. Kunto oli parempi, kun otin 7.5 mg. Myös särkylääkettä otan joka päivä. Kumpi on parempi, lisätä kortisonia vai särkylääkettä? Kuitenkin pelottaa kortisoni, koska siinä on ne pahat haittavaikutukset.

Kysymys sisältää jo vastauksen lukuisiin esitettyihin kysymyksiin ja kuvaa hyvin lihasreuman (polymyalgia rheumatican) kulkua. Valitettavasti polymyalgian syytä ei tunneta, mutta siihen sairastuvat yleisimmin juuri myöhäisessä keski-iässä olevat tai sitä vanhemmat naiset. Taudin esiintymishuippu on 70 ikävuoden tietämissä. Tavalliset oireet ovat melko nopeasti alkavat lihasten kivut ja erityisen tyypillisiä ovat hartioista pakaroihin ja reisiin ulottuvat kivut, erityisesti öisin. Laboratoriotutkimuksissa ei yleensä löydy mitään mutta kuin noin 40–100:n tietämissä oleva lasko (senkka). Tämä erottaakin sairauden fibromyalgiasta, jossa ei senkkakaan ole tavallista korkeampi.

Polymyalgia voi lievinä muotoina parantua itsestäänkin, mutta usein oireet ovat niin hankalat, että turvaudutaan kortisonilääkitykseen, joka parhaimmillaan riittävän suurella aloitusannoksella vie oireet pois muutamassa päivässä. Kun itse tautiprosessi, tosin useiden kuukausien kuluessa, heikentyy, kortisoniannosta voidaan vähitellen pienentää. Tämä tapahtuu noin kuukauden välein seuraten oireita ja tulehdusarvoja (joko laskoa tai CRP-arvoa). Annosta pienennetään yleensä 2,5 mg kuussa, ja joskus joudutaan vähän kysyjänkin kuvaamaan tapaan sahaamaan annoskoon kanssa, kun oireet alkavat uudelleen annosta pienennettäessä. Ehkä vähän silloin lohduttaa, että ennemmin tai myöhemmin tautiprosessi heikkenee, joskin tämä voi joskus viedä parikin vuotta.

Käyttääkö sitten kortisonia vai tulehduskipulääkkeitä? Aika usein joudutaan kysyjän tapaan käyttämään molempia, ja tavoitteena tietenkin on päästä pienimmällä mahdollisella annoksella molempia, kun kummastakin on pitkään käytettynä haittoja. Ikääntyvälle naisihmiselle on myös tärkeää huolehtia osteoporoosia ehkäisevästä lääkityksestä kuukausia kestävän kortisonihoidon aikana. Jos joutuu päivittäin käyttämään sekä kortisonia että tulehduskipulääkettä, myös mahaa suojaava happosalpaajalääkitys on todennäköisesti tarpeen.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Tietoa lihasreumasta?

Kuulin hetki sitten nimen oireilleni ja heti googletamaan siitä. Ja täsmälleen oireeni sopivat lihasreumaan. Kortisonia minäkin saan, kunhan pääsen hakemaan. Jalat ovat nyt niin tönköt, että hakeminen jäänee huomiseen. Minulla on tutkittu luusto kesällä, eikä osteoporoosia ole. Ei siis liene tarpeen syödä sen estolääkitystäkään. Toivottavasti pääsen pian eroon suurista kortisonimääristä! Olen 60-vuotias ja onneksi jo poissa työelämästä.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.