Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyn sellaisesta sairaudesta kuin lihasreuma, mistä se saa alkunsa, kuka yleisemmin siihen sairastuu miten hoidetaan ja minkälainen on paranemisprosessi? Olen vähän yli 60-vuotias nainen. Noin vuosi sitten aloin tuntea kipua kaulalla, niskassa hartioissa käsissä ja jaloissa polvista ylöspäin istumalihaksiin saakka. Yöt ovat hankalia kun en meinannut päästä kääntymään. Kaikenlaisia tutkimuksissa otettiin, kaikki muut olivat normaaleja, mutta senkka oli korkeimmillaan 46. Nyt olen syönyt 5 kuukautta Prednisolon tabletteja alenevin annoksin. Yritän jättää sen pois mutta ei onnistu. Viimeksi olen viikon syönyt 5 mg ja kipua on kaulalla, käsissä ja jaloissa. Kunto oli parempi, kun otin 7.5 mg. Myös särkylääkettä otan joka päivä. Kumpi on parempi, lisätä kortisonia vai särkylääkettä? Kuitenkin pelottaa kortisoni, koska siinä on ne pahat haittavaikutukset.

Kysymys sisältää jo vastauksen lukuisiin esitettyihin kysymyksiin ja kuvaa hyvin lihasreuman (polymyalgia rheumatican) kulkua. Valitettavasti polymyalgian syytä ei tunneta, mutta siihen sairastuvat yleisimmin juuri myöhäisessä keski-iässä olevat tai sitä vanhemmat naiset. Taudin esiintymishuippu on 70 ikävuoden tietämissä. Tavalliset oireet ovat melko nopeasti alkavat lihasten kivut ja erityisen tyypillisiä ovat hartioista pakaroihin ja reisiin ulottuvat kivut, erityisesti öisin. Laboratoriotutkimuksissa ei yleensä löydy mitään mutta kuin noin 40–100:n tietämissä oleva lasko (senkka). Tämä erottaakin sairauden fibromyalgiasta, jossa ei senkkakaan ole tavallista korkeampi.

Polymyalgia voi lievinä muotoina parantua itsestäänkin, mutta usein oireet ovat niin hankalat, että turvaudutaan kortisonilääkitykseen, joka parhaimmillaan riittävän suurella aloitusannoksella vie oireet pois muutamassa päivässä. Kun itse tautiprosessi, tosin useiden kuukausien kuluessa, heikentyy, kortisoniannosta voidaan vähitellen pienentää. Tämä tapahtuu noin kuukauden välein seuraten oireita ja tulehdusarvoja (joko laskoa tai CRP-arvoa). Annosta pienennetään yleensä 2,5 mg kuussa, ja joskus joudutaan vähän kysyjänkin kuvaamaan tapaan sahaamaan annoskoon kanssa, kun oireet alkavat uudelleen annosta pienennettäessä. Ehkä vähän silloin lohduttaa, että ennemmin tai myöhemmin tautiprosessi heikkenee, joskin tämä voi joskus viedä parikin vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttääkö sitten kortisonia vai tulehduskipulääkkeitä? Aika usein joudutaan kysyjän tapaan käyttämään molempia, ja tavoitteena tietenkin on päästä pienimmällä mahdollisella annoksella molempia, kun kummastakin on pitkään käytettynä haittoja. Ikääntyvälle naisihmiselle on myös tärkeää huolehtia osteoporoosia ehkäisevästä lääkityksestä kuukausia kestävän kortisonihoidon aikana. Jos joutuu päivittäin käyttämään sekä kortisonia että tulehduskipulääkettä, myös mahaa suojaava happosalpaajalääkitys on todennäköisesti tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuulin hetki sitten nimen oireilleni ja heti googletamaan siitä. Ja täsmälleen oireeni sopivat lihasreumaan. Kortisonia minäkin saan, kunhan pääsen hakemaan. Jalat ovat nyt niin tönköt, että hakeminen jäänee huomiseen. Minulla on tutkittu luusto kesällä, eikä osteoporoosia ole. Ei siis liene tarpeen syödä sen estolääkitystäkään. Toivottavasti pääsen pian eroon suurista kortisonimääristä! Olen 60-vuotias ja onneksi jo poissa työelämästä.

  • ylös 30
  • alas 33

"Minulla on tutkittu luusto kesällä, eikä osteoporoosia ole. Ei siis liene tarpeen syödä sen estolääkitystäkään."

 

Luusto pysyy kunnossa oikealla ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Ei millään lääkkeellä.

  • ylös 26
  • alas 50
Sisältö jatkuu mainoksen alla