Nimimerkki ”Rakkulainen” toivoo tietoa PCO-oireyhtymästä eli monirakkulaisista munasarjoista. Kuinka yleinen se on ja miten sen aiheuttamia haittoja voi välttää? Kysyjä on lukenut, että PCO-oireyhtymään liittyy insuliinitason heittelyjä ja että laihduttaminen on tavallista vaikeampaa.

Munasarjojen monirakkulatauti on tavallisin naisten hormonihäiriö. Monirakkulatautia esiintyy 5–10 prosentilla naisista. Taudista käytetään lyhennystä PCO (englanniksi polycystic ovaries). Munasarjat ovat ultraäänitutkimuksessa kookkaat ja niissä näkyy tavanomaista enemmän pieniä, alle 10 millimetrin kokoisia munarakkuloita. Häiriön perussyytä ei tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan.

Usein monirakkulainen munasarjarakenne löydetään sattumalta ultraäänitutkimuksessa, sillä se ei välttämättä aiheita mitään gynekologisia oireita. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Joskus ainoa ongelma on hankaluus tulla raskaaksi. Oireet voivat myös vaihdella eri ikäisenä: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta 40 vuoden iässä kierto säännöllistyy. Iän lisäksi paino vaikuttaa oireiden esiintymiseen ja vaikeuteen. Yli puolet potilaista on ylipainoisia. Heillä on taipumusta erityisesti keskivartalolihavuuteen.

Laboratoriotutkimuksissa voidaan todeta veren androgeenihormonien, esimerkiksi testosteronin pitoisuuden kohoaminen. On ajateltu että tämä niin sanottu anabolinen vaikutus voisi vaikuttaa painonnousuun ja toisaalta vaikeuttaa laihduttamista. Munasarjojen monirakkulatautiin saattaa myös liittyä häiriöitä sokeri-insuliiniaineenvaihdunnassa, jotka muistuttavat niin sanottua metabolista oireyhtymää. Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, ja tästä seuraa, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja myös rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Tämä kasvattaa vaaraa sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka laihduttaminen tuntuu vaikealta, siihen kannattaa panostaa. Näin voidaan ennaltaehkäistä myöhempiä sairauksia. Liikunta on erittäin suositeltavaa, koska se lisää energian kulutusta ja vatsaontelon sisäisen rasvan palamista. Kun paino lähtee laskuun, normaalistuvat sekä insuliiniarvot että androgeenitasot. Sen jälkeen painon pudotuskin taas onnistuu helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkär
i

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla