Olen huolissani pojastani, jolla todettiin vasta sotaväessä piilokives. Se leikattiin, mutta seurauksia tästä on? Onko poikani tapauksessa tapahtunut hoitovirhe, sillä pienempänä kävimme kaikissa mahdollisissa neuvoloissa ja lääkäreissä?

Aluksi vähän taustaa tälle kivesasialle. Ihmissikiön kehityksen aikana kivekset muodostuvat vatsaontelon alueella, josta ne hyvissä ajoin ennen syntymää siirtyvät kivespusseihin. Silloin tällöin käy niin, että tämä laskeutuminen ei tapahdukaan aivan normaalisti. Joskus toinen kives tai harvoin molemmat voivat jäädä "matkalle" nivuskanavaan tai ylemmäksikin.

Jos kives ei laskeudu kivespussiin, se ei pysty tuottamaan siittiöitä. Tämä johtuu siitä, että siittiöiden muodostuminen edellyttää ruumiinlämpöä pari kolme astetta viileämpää lämpötilaa. Kivespusseissa tämä viileä ympäristö on, mutta ylempänä ei. Kun kives on jäänyt nivuskanavaan tai ylemmäksi, siittiöitä tuottavissa soluissa on havaittu mikroskoopilla tutkiessa häiriöitä jo parin kolmen vuoden iässä.

Piilokiveksen mahdollisuuden vuoksi sen tutkiminen kuuluu neuvolan rutiiniin jo ensimmäisen ikävuoden aikana. Tutkiminen tarkoittaa yksinkertaisesti poikavauvan kivesten tunnustelua: varmistetaan että pusseista löytyy kaksi kivestä. Jos löydös on epäselvä, tutkiminen toistetaan seuraavilla käynneillä. Jos toinen (tai joskus molemmat) kivekset eivät ole laskeutunet kivespussiin, se pyritään hoitamaan jo vuoden parin iässä, viimeistään nelivuotiaana. Yleisin hoitomuoto on leikkaus, jolla useimmiten – muttei aina – kives saadaan oikealle paikalle. Toinen mahdollisuus on hormonihoito, jolla kuitenkin onnistutaan harvemmin kuin leikkauksella.

Miksi sitten tässä tapauksessa piilokives jäi toteamatta? Tähän minun on mahdoton vastata, mutta teoriassa syitä on useita. Lääkärit ovat uransa alussa nuoria ja kokemattomia, tai sitten anatomiset olosuhteet voivat olla tavallista vaikeammat. Onneksi tässä ei ole kysymys kovin vakavasta asiasta, sillä yhdellä kiveksellä mies pärjää hyvin. Testosteroni ja miehiset ominaisuudet kehittyvät normaalisti ja lasten saantikin on kutakuinkin kaksikiveksisten luokkaa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.