Olen huolissani pojastani, jolla todettiin vasta sotaväessä piilokives. Se leikattiin, mutta seurauksia tästä on? Onko poikani tapauksessa tapahtunut hoitovirhe, sillä pienempänä kävimme kaikissa mahdollisissa neuvoloissa ja lääkäreissä?

Aluksi vähän taustaa tälle kivesasialle. Ihmissikiön kehityksen aikana kivekset muodostuvat vatsaontelon alueella, josta ne hyvissä ajoin ennen syntymää siirtyvät kivespusseihin. Silloin tällöin käy niin, että tämä laskeutuminen ei tapahdukaan aivan normaalisti. Joskus toinen kives tai harvoin molemmat voivat jäädä "matkalle" nivuskanavaan tai ylemmäksikin.

Jos kives ei laskeudu kivespussiin, se ei pysty tuottamaan siittiöitä. Tämä johtuu siitä, että siittiöiden muodostuminen edellyttää ruumiinlämpöä pari kolme astetta viileämpää lämpötilaa. Kivespusseissa tämä viileä ympäristö on, mutta ylempänä ei. Kun kives on jäänyt nivuskanavaan tai ylemmäksi, siittiöitä tuottavissa soluissa on havaittu mikroskoopilla tutkiessa häiriöitä jo parin kolmen vuoden iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piilokiveksen mahdollisuuden vuoksi sen tutkiminen kuuluu neuvolan rutiiniin jo ensimmäisen ikävuoden aikana. Tutkiminen tarkoittaa yksinkertaisesti poikavauvan kivesten tunnustelua: varmistetaan että pusseista löytyy kaksi kivestä. Jos löydös on epäselvä, tutkiminen toistetaan seuraavilla käynneillä. Jos toinen (tai joskus molemmat) kivekset eivät ole laskeutunet kivespussiin, se pyritään hoitamaan jo vuoden parin iässä, viimeistään nelivuotiaana. Yleisin hoitomuoto on leikkaus, jolla useimmiten – muttei aina – kives saadaan oikealle paikalle. Toinen mahdollisuus on hormonihoito, jolla kuitenkin onnistutaan harvemmin kuin leikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi sitten tässä tapauksessa piilokives jäi toteamatta? Tähän minun on mahdoton vastata, mutta teoriassa syitä on useita. Lääkärit ovat uransa alussa nuoria ja kokemattomia, tai sitten anatomiset olosuhteet voivat olla tavallista vaikeammat. Onneksi tässä ei ole kysymys kovin vakavasta asiasta, sillä yhdellä kiveksellä mies pärjää hyvin. Testosteroni ja miehiset ominaisuudet kehittyvät normaalisti ja lasten saantikin on kutakuinkin kaksikiveksisten luokkaa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla