Minua on askarruttanut pitkään, miksi lääkärit ovat nihkeitä määräämään tyroksiinia, vaikka kilpirauhasen toimintaan liittyvät laboratorioarvot (TSH, T4) olisivat viiterajojen ulkopuolella. Asia jätetään vain seurantaan ja tarjotaan kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvien oireiden hoitoon mielialalääkkeitä.

On vaikea tietää, miksi lääkärisi ei ole määrännyt Sinulle tyroksiinia, jos Sinä todella kärsit laboratorioarvojen perusteella kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Voihan olla, että nuo arvot ovat viitearvojen rajamailla, jonka vuoksi lääkärisi haluaa ensin seurata vointiasi ennen mahdollista kokeilua tyroksiinilla.
Jos kuitenkin k√§rsit masennustilasta eik√§ mielialal√§√§kkeiden k√§ytt√∂ tuota toivottua hoitotulosta, on perusteltua liitt√§√§ l√§√§kitykseesi pieni annos tyroksiinia asteittain nousevin annoksin. Jos masennustilasta k√§rsiv√§n potilaan kilpirauhasen toimintaa kuvaavat laboratorioarvot ovat viitealueen rajoilla, voi tyroksiinin lis√§√§minen masennusl√§√§kitykseen tuottaa toivotun hoitovasteen 2‚Äď4 viikon kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla