Minua on askarruttanut pitkään, miksi lääkärit ovat nihkeitä määräämään tyroksiinia, vaikka kilpirauhasen toimintaan liittyvät laboratorioarvot (TSH, T4) olisivat viiterajojen ulkopuolella. Asia jätetään vain seurantaan ja tarjotaan kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvien oireiden hoitoon mielialalääkkeitä.

On vaikea tietää, miksi lääkärisi ei ole määrännyt Sinulle tyroksiinia, jos Sinä todella kärsit laboratorioarvojen perusteella kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Voihan olla, että nuo arvot ovat viitearvojen rajamailla, jonka vuoksi lääkärisi haluaa ensin seurata vointiasi ennen mahdollista kokeilua tyroksiinilla.
Jos kuitenkin kärsit masennustilasta eikä mielialalääkkeiden käyttö tuota toivottua hoitotulosta, on perusteltua liittää lääkitykseesi pieni annos tyroksiinia asteittain nousevin annoksin. Jos masennustilasta kärsivän potilaan kilpirauhasen toimintaa kuvaavat laboratorioarvot ovat viitealueen rajoilla, voi tyroksiinin lisääminen masennuslääkitykseen tuottaa toivotun hoitovasteen 2–4 viikon kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla