Mistä vaivaisenluun kiputilassa on kysymys? Miten voin ehkäistä vaivan pahenemista? Olen ahkera hiihtäjä ja sopivat hiihtokenkien löytyminen huolettaa.

Vaivaisenluun lääketieteellinen termi on hallux valgus. Hallux on isovarvas ja valgus ulospäin (keskiviivasta poispäin) kääntyminen. Isovarvas kääntyy muita varpaita kohden, ja samalla jalkapöydän luun pää jää törröttämään, mikä aiheuttaa tyypillisen kyhmyn isovarpaan tyven tienoille.

Vaivaisenluu aiheuttaa pulmia kengissä, kuten kyselijällekin näyttää käyneen. Sisäsyrjän kyhmy hankaa kenkää, mikä voi johtaa ihon tulehduksiin. Tilaan voi liittyä myös jalkaterän, nilkan ja säären rasituskipuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liian ahtaat kengät aiheuttavat vaivaisenluita. Taustalla on usein jalan vähäinen rakennemuutos, jota ei muuten huomaa mutta joka johtaa helposti isovarpaan virheasentoon. Tästä syystä toiset saavat vaivaisenluun muita helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin käsikirja korostaa, että jalkineiden on oltava riittävän tilavat. Niissä on oltava hyvä kantakuppi ja kiertojäykkyys. Nauhakiinnitys ja alle 3 cm:n korot ovat suositeltavia. Yksilöllisesti valmistettavat tuet auttavat korjaamaan isovarpaan asentoa ja jalkaterän toimintaa. Tukien hankkiminen edellyttää asiantuntevan jalkojenhoitajan apua. Jalkojenhoitaja osaa varmaan neuvoa myös hiihtokenkien hankinnassa.

Jos edellä mainitut toimet eivät auta, vaivaisenluu joudutaan usein leikkaamaan. Leikkauksia tehdään Suomessa 3000–4000 vuosittain. Vaivaisenluu leikataan päiväkirurgisesti, jolloin sairaala-aika jää lyhyeksi. Toimenpiteen jälkeen toipuminen kestää kuitenkin 3–6 viikkoa. Leikkauksen jälkeen on tärkeää käyttää sopivia kenkiä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hei, sopiva sukka ja jalkine on kaiken a ja o. Mutta eikö kannattaisi kokeilla ennen leikkausta myös jalkajumppaa, ortoosisukkaa tai varvassilikoneja? Leikkaus on kuitenkin aina riski.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla