Olin vuosi sitten sappileikkauksessa. Leikkauksen jälkeen kaikki meni hyvin, mutta nyt samanlaiset vatsavaivat alkoivat uudestaan. Kuinka tämä on mahdollista? Amylaasi on korkea, onko sillä osuutta kyseisiin vaivoihin?

Vaivat sappileikkauksen jälkeen eivät ole mikään suuri harvinaisuus. Oppikirjan mukaan lieviä vaivoja esiintyy noin kolmasosalla ja 2–10 % kokee vaikeita oireita leikkauksen jälkeen. Vaivojen syyt voivat olla moninaiset.

Leikkauksesta huolimatta oireiden takana saattavat olla sappitiet. Sappirakko on sappiteissä oleva jonkinlainen sapen säiliö. Vaikka säiliö poistetaan, maksasta siirtyy edelleen sappitiehyttä pitkin sappea ohutsuoleen. Häiriöt tämän tiehyen toiminnassa voivat aiheuttaa vaivoja. Tiehyen loppupäässä, eli juuri ennen kuin se laskee suoleen, on sulkijalihas, jonka toiminta saattaa häiriintyä.

Amylaasi on haimassa ja sylkirauhasessa oleva ruoansulatusentsyymi, jota näiden sairauksissa on veressä normaalia enemmän. Amylaasilla saattaa olla osuutta asiaan sikäli, että joskus sappitiehyen sairaudet voivat aiheuttaa haimatulehduksia.

Jos on vaikeita vatsavaivoja sappileikkauksen jälkeen ja etenkin jos on merkkejä haiman ärsyyntymisestä, on syytä mennä lääkäriin ja tutkia, mistä on kysymys.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vaivat sappileikkauksen jälkeen?

Jos kolmasosalle jää vaivoja ja 2-10 prosentille vaikeita vaivoja, niin eikä silloin toimenpide eli sappirakon poisto ole mahdollisesti väärä. Miksi sappirakko poistetaan niin helposti. Minultakin se on nyt poistettu mutta jäin miettimään, että kannattiko. Leikkaus on aina leikkaus ja nykyteknologialla kivet pitäisi voida saada pois ilman sappirakon tuhoamista. Jostain syystä lääkärit ovat sitä mieltä, että sappirakkoa ei tarvita (on vain välivarasto) mutta entäpä jos sitä tarvitaan, vain kivet...
Lue kommentti
holle62

Vaivat sappileikkauksen jälkeen?

minulla oli sappikivet "liimautuneet" yhteen 2014 . olen viiskymppinen mies. meni avoleikkaukseksi tampereen päiväsairaalassa eli julkinen puoli sappi poistettiin putki maksasta suoleen jäi. oikealla noin 10 cm navan alla 20 cm haava. sairaalassa useita päiviä. lihakset kait katkastu. vielä 2016 oikealle tulee kumpu kuin yritän käyttää vatsalihaksia esim suoraan ylösnousu. vasen ok mutta oikealle tulee kumpu kuin nainen 9kk raskaana. sanoivat että hermoja on katkennut ja lihakset eivät toimi...
Lue kommentti