Olin vuosi sitten sappileikkauksessa. Leikkauksen jälkeen kaikki meni hyvin, mutta nyt samanlaiset vatsavaivat alkoivat uudestaan. Kuinka tämä on mahdollista? Amylaasi on korkea, onko sillä osuutta kyseisiin vaivoihin?

Vaivat sappileikkauksen jälkeen eivät ole mikään suuri harvinaisuus. Oppikirjan mukaan lieviä vaivoja esiintyy noin kolmasosalla ja 2–10 % kokee vaikeita oireita leikkauksen jälkeen. Vaivojen syyt voivat olla moninaiset.

Leikkauksesta huolimatta oireiden takana saattavat olla sappitiet. Sappirakko on sappiteissä oleva jonkinlainen sapen säiliö. Vaikka säiliö poistetaan, maksasta siirtyy edelleen sappitiehyttä pitkin sappea ohutsuoleen. Häiriöt tämän tiehyen toiminnassa voivat aiheuttaa vaivoja. Tiehyen loppupäässä, eli juuri ennen kuin se laskee suoleen, on sulkijalihas, jonka toiminta saattaa häiriintyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amylaasi on haimassa ja sylkirauhasessa oleva ruoansulatusentsyymi, jota näiden sairauksissa on veressä normaalia enemmän. Amylaasilla saattaa olla osuutta asiaan sikäli, että joskus sappitiehyen sairaudet voivat aiheuttaa haimatulehduksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos on vaikeita vatsavaivoja sappileikkauksen jälkeen ja etenkin jos on merkkejä haiman ärsyyntymisestä, on syytä mennä lääkäriin ja tutkia, mistä on kysymys.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jos kolmasosalle jää vaivoja ja 2-10 prosentille vaikeita vaivoja, niin eikä silloin toimenpide eli sappirakon poisto ole mahdollisesti väärä. Miksi sappirakko poistetaan niin helposti. Minultakin se on nyt poistettu mutta jäin miettimään, että kannattiko. Leikkaus on aina leikkaus ja nykyteknologialla kivet pitäisi voida saada pois ilman sappirakon tuhoamista. Jostain syystä lääkärit ovat sitä mieltä, että sappirakkoa ei tarvita (on vain välivarasto) mutta entäpä jos sitä tarvitaan, vain kivet pitäisi saada pois. Onhan noita luonnollisia puhdistusmenetelmiä mutta missä ova niiden lääketietelliset arviot. En ole onnistunut löytämään, tai lääketieteelliset arviot onglemista joita niissä täytyy esiintyä. Kovin on epätietoinen olo tämän toimenpiteen jälkeen. Käykö niin, että hetken päästä sappirakon poistoja pideätän yhtä turhina kuin polvitähystyksissä tehtyjä kiertukoiden ym. poistoja. Olemmeko eläneet poistamisen aikaa: kaikki pois ja uusia niveliä tilalle, vaikka entisiä ja viallisia pitäisi sietää.

  • ylös 31
  • alas 42
holle62

minulla oli sappikivet "liimautuneet" yhteen 2014 . olen viiskymppinen mies. meni avoleikkaukseksi tampereen päiväsairaalassa eli julkinen puoli sappi poistettiin putki maksasta suoleen jäi. oikealla noin 10 cm navan alla 20 cm haava. sairaalassa useita päiviä. lihakset kait katkastu. vielä 2016 oikealle tulee kumpu kuin yritän käyttää vatsalihaksia esim suoraan ylösnousu. vasen ok mutta oikealle tulee kumpu kuin nainen 9kk raskaana. sanoivat että hermoja on katkennut ja lihakset eivät toimi. ei korjattavissa. kaikenlaiset verkot ei hyödytä. lisäksi tuli napatyrä joka nyt leikataan. vähättelyä ja kiertelyä kun kyselee korjausta. sanoivat että napatyrä on tullut muutenkin. ennen leikkausta vatsalihakset ok voimaa oli ja napa ok. kysyin invalideettiakin. ei. käskevät kuntoilemaan ja pudottaa painoa 80 kiloon. pituus on 178. olin 114 kg ja ruokavaliolla 14 kiloa pois. sitten kysyin että auttaako se 80kg paino tohon kumpuun niin vastaus oli ei mutta se olisi pienempi ... miten saa vielä 20kg pois kun ei voi mennä salille, juosta ja 1km kävely alkaa ottaa selkään kun vatsalihaksista ei ole apua. no istuminen ja makaaminen ei aiheuta kipua tai turpoamista. jatkan kun olen napatyrän leikkauksesta selvinnyt. jos ei kuulu niin sössivät senkin sitten pahemmin.

  • ylös 28
  • alas 31
Sisältö jatkuu mainoksen alla