Olin vuosi sitten sappileikkauksessa. Leikkauksen jälkeen kaikki meni hyvin, mutta nyt samanlaiset vatsavaivat alkoivat uudestaan. Kuinka tämä on mahdollista? Amylaasi on korkea, onko sillä osuutta kyseisiin vaivoihin?

Vaivat sappileikkauksen jälkeen eivät ole mikään suuri harvinaisuus. Oppikirjan mukaan lieviä vaivoja esiintyy noin kolmasosalla ja 2–10 % kokee vaikeita oireita leikkauksen jälkeen. Vaivojen syyt voivat olla moninaiset.

Leikkauksesta huolimatta oireiden takana saattavat olla sappitiet. Sappirakko on sappiteissä oleva jonkinlainen sapen säiliö. Vaikka säiliö poistetaan, maksasta siirtyy edelleen sappitiehyttä pitkin sappea ohutsuoleen. Häiriöt tämän tiehyen toiminnassa voivat aiheuttaa vaivoja. Tiehyen loppupäässä, eli juuri ennen kuin se laskee suoleen, on sulkijalihas, jonka toiminta saattaa häiriintyä.

Amylaasi on haimassa ja sylkirauhasessa oleva ruoansulatusentsyymi, jota näiden sairauksissa on veressä normaalia enemmän. Amylaasilla saattaa olla osuutta asiaan sikäli, että joskus sappitiehyen sairaudet voivat aiheuttaa haimatulehduksia.

Jos on vaikeita vatsavaivoja sappileikkauksen jälkeen ja etenkin jos on merkkejä haiman ärsyyntymisestä, on syytä mennä lääkäriin ja tutkia, mistä on kysymys.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vaivat sappileikkauksen jälkeen?

Jos kolmasosalle jää vaivoja ja 2-10 prosentille vaikeita vaivoja, niin eikä silloin toimenpide eli sappirakon poisto ole mahdollisesti väärä. Miksi sappirakko poistetaan niin helposti. Minultakin se on nyt poistettu mutta jäin miettimään, että kannattiko. Leikkaus on aina leikkaus ja nykyteknologialla kivet pitäisi voida saada pois ilman sappirakon tuhoamista. Jostain syystä lääkärit ovat sitä mieltä, että sappirakkoa ei tarvita (on vain välivarasto) mutta entäpä jos sitä tarvitaan, vain kivet...
Lue kommentti
holle62

Vaivat sappileikkauksen jälkeen?

minulla oli sappikivet "liimautuneet" yhteen 2014 . olen viiskymppinen mies. meni avoleikkaukseksi tampereen päiväsairaalassa eli julkinen puoli sappi poistettiin putki maksasta suoleen jäi. oikealla noin 10 cm navan alla 20 cm haava. sairaalassa useita päiviä. lihakset kait katkastu. vielä 2016 oikealle tulee kumpu kuin yritän käyttää vatsalihaksia esim suoraan ylösnousu. vasen ok mutta oikealle tulee kumpu kuin nainen 9kk raskaana. sanoivat että hermoja on katkennut ja lihakset eivät toimi...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.