Mikä yhteys on runsaalla veren kalkilla ja lisäkilpirauhasen liikatoiminnalla? Vai onko kalkkiin selityksenä huono kolesteroli vai jokin muu syy? Olen reilu viisikymppinen mies, elämäntapani ovat liikunnalliset ja painoni on normaali.

Veren kalkilla eli kalsiumilla ja lisäkilpirauhasella on suora yhteys. Lisäkilpirauhaset tuottavat parathormoni-nimistä hormonia, joka säätelee ihmisen kalsiumin aineenvaihduntaa. Liikamäärä hormonia johtaa veren kalsiumin pitoisuuden suurenemiseen.

Nimensä mukaisesti lisäkilpirauhaset sijaitsevat kaulan alaosassa olevan kilpirauhasen yhteydessä. Rauhasia on yhteensä neljä, ja ne ovat kiinni kilpirauhasen takapinnassa. Kilpirauhanen painaa parikymmentä grammaa, mutta neljä lisäkilpirauhasta yhteensä vain noin 0,15 grammaa. Pienestä koosta huolimatta ne ovat ihmisille elintärkeät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parathormonin tehtävänä on pitää veren kalsiumpitoisuus tarkasti tietyllä alueella. Jos lisäkilpirauhaset poistetaan, veren kalsium laskee voimakkaasti, jolloin ilmenee kouristuksia ja muita oireita. Jos kalsiumin pitoisuus pienenee jostain muusta syystä, lisäkilpirauhanen tuottaa lisää hormonia, joka palauttaa kalsiumin normaalille tasolle. Kalsium otetaan luusta, jossa sitä on suuria määriä. Hormoni vaikuttaa luun aineenvaihduntaan siten, että kalsiumia vapautuu sieltä vereen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus käy niin, että yksi tai useampi lisäkilpirauhasista suurenee tuntemattomasta syystä ja alkaa tuottaa liikaa parathormonia. Seurauksena veren kalsiumpitoisuus suurenee normaalia suuremmaksi, kun luusta siirtyy paljon kalsiumia vereen.

Jos veren kalsium nousee paljon, seurauksena on monenlaisia hankalia oireita. Lievä nousu ei välttämättä paljoa tunnu, mutta pitkän päälle siitäkin on haittaa. Kun luusta jatkuvasti otetaan kalsiumia, ne haurastuvat, ja ajan mittaan syntyy luukato eli osteoporoosi. Lisäkilpirauhasen liikatoiminnan hoito on leikkaus, jossa liiaksi kasvanut rauhanen poistetaan.

Veren kalsiumpitoisuuden suurentuminen ja lisäkilpirauhasen liikatoiminta eivät mitenkään liity kolesteroliin. Vaikka valtimoiden kovettumatautia kutsutaan usein "kalkkeutumiseksi", veren kalsium ei sitä aiheuta. Elintavat eivät vaikuta lisäkilpirauhaseen, joten liikatoimintaa voi ilmaantua normaalipainoisille ja liikuntaa harrastaville henkilöille.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minun veren kasiumpitoisuus on nyt 79, mutta viimeksi on tutkittu 10 vuotta sitten. Silloin oli kaikki neljä rauhasta tasaväkisesti ylikierroksilla.

Parathormooni aiheuttaa muitakin vaivoja kuin luustoon osteoboroosin.Jatkuva vatsaan ja suolistoon kohdistuvat häiriöt vaikeuttavat liikaa joka päiväistä elämää

  • ylös 38
  • alas 57
Vierailija

Olen saanut pth tuloksen on kuulema 159 ja toinen arvo on 1.40 olen sairastanut lisäkilpirauhasen liika toimintaa noin 8 vuotta pth arvo on nyt muutamana vuotena vaan noussut mitään hoitoa siihen ei ole nyt ehdotettu mimpara oli käytössä muttaei enää leikkaus ei tuottanut tulosta ,ei löytynyt rauhasta joka olisi oireillut,pikkasen ihmetyttää mitä pitää tehdä olisiko toisen lääkärin tutkiminen asiassa hyvästä kun tän hetkinen ei tunnu välittävän ,

  • ylös 16
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla