Minulla on jo 5 vuoden ajan ollut päänsärkyä noin 3 kertaa viikossa. Särky alkaa yleensä illalla ja tuntuu otsalla, ohimoilla ja  silmien takana. Olen 51-vuotias nainen, jolla ei enää kuukautisia ole. Särky on ikävää ja rajoittavaa. Olen käyttänyt ensin Burana caps -lääkettä, sitten Ketomex 100 mg reseptillä ja viimeksi Panadol 1 g reseptillä. Lääkkeet eivät ole auttaneet. Muuna lääkkeenä on masennuksen takia Sertralin ja Lamictal sekä Simvastatin kohonneeseen kolesteroliin. Olen käynyt silmälääkärillä eikä silmistä löydetty mitään sairautta.
Haluaisin tietää, mitä muuta lääkettä voisi käyttää? Minusta tämä ei ole migreeniä, koska sahalaitoja tai valoarkuutta ei ole. Minun ei tarvitse olla petipotilaana vaan yritän hoitaa päivittäiset työni. Neurologille en ole päässyt julkisella puolella ja yksityislääkäriin ei ole varaa. Minua kiinnostaa sekin, mistä päänsärky ylipäätään johtuu ja miten lääkkeet sitä hoitavat?

Päänsärky on yleisin neurologinen oire ja suurimmassa osassa tapauksia vaaraton vaikka ei harmiton. Päänsärylle tulee aina pyrkiä löytämään syy, vaikka joskus se jää epäselväksi perusteellista tutkimuksista huolimatta. Tutkimukset aloitetaan perusterveydenhuollossa.

Yleisimmät päänsäryn syyt ovat migreeni ja lihasjännityspäänsärky. Usein nämä esiintyvät yhdessä. Esioireen, kuten sahalaitakuvion, puuttuminen ei poissulje migreeniä. Itse asiassa 85 % migreenitapauksista ei tule esioireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Särkynne on alkanut 46-vuotiaana. Mikäli teillä ei ollut migreeniä nuorempana, se on hyvin epätodennäköinen nykyisen särkynne syy. Nuorena alkanut migreeni voi aktivoitua tauon jälkeen vanhempana. Jos särkynne on kohtauksellinen, kipu sykkivää tai jyskyttävää, jos siihen liittyy aistiherkkyyksiä (paitsi valoherkkyyttä migreeniin voi liittyä ääni- tai hajuherkkyyttä) ja jos lähisukulaisillanne on migreeni, tämä vaihtoehto on hyvinkin mahdollinen. Tällöin kannattaa kokeilla migreenin täsmälääkkeitä.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihasjännityspäänsärylle on tyypillistä, että särky pahenee iltaa kohti, tuntuu otsalla ja ohimoilla, usein tasaisena pantamaisena puristuksena. Siihen voi liittyä huimauksen tai pahoinvoinnin tuntemuksia, mutta ei oksentelua. Kevyt liikunta usein helpottaa kipua, toisin kuin migreenissä. Lihasjännityspäänsäryn tärkein hoito on rentouttava liikunta, esim. sauvakävely, keppijumppa, selkäuinti tai tanssi. Hieronnan vaikutus on lyhytaikainen. Fysioterapeutin opastama henkilökohtainen liikehoito-ohjelma on tarpeen, jos liikunnan lisäyksellä ei pääse tuloksiin. Lihaskireyttä poistavista lääkkeistä voi olla apua kipukierteen katkaisemisessa.

Suhteellisen yleisiä päänsäryn syitä ovat poskiontelotulehdus ja kohonnut verenpaine. Silmänpaineen kohoaminen lienee poissuljettu? Käyttämänne lääkkeet Sertralin ja Lamictal aiheuttavat usein päänsärkyä. Liittyikö jommankumman lääkkeen aloitus päänsäryn ilmaantumiseen? Simvastatin aiheuttaa päänsärkyä vain harvoin.

Viiden vuoden päänsärky ilman pahenemista on jo osoitus vaivan hyvänlaatuisuudesta. Mikäli yleislääkärin tekemä kliininen neurologinen tutkimus on normaali, kuvauksia ei tarvita. Hoitoon reagoimaton, paheneva, työ- tai toimintakykyä rajoittava päänsärky on peruste lähettää potilas erikoissairaanhoitoon arvioitavaksi.   

Aivokudos ei tunne kipua. Jos päänsäryn syy on kallon sisäinen prosessi, kipu voi johtua kallonsisäisen paineen noususta, verisuonten venyttymisestä tai aivokalvojen ärsyyntymisestä. Yleisiä kallon ulkopuolisia syitä ovat niskalihasten kiinnityskohtien tulehdus tai kaularangan kulumasta johtuva hermopuristus. Migreenikipu johtuu lisääntyneestä CGRP-peptidin vapautumisesta, joka aiheuttaa kallon ulkopuolisten verisuonten laajenemisen. Migreenin täsmälääkkeiden vaikutus perustuu tämän prosessin jarruttamiseen serotoniinjärjestelmän toimintaa tehostamalla.

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Migreeni helpottaa, kun löytää syyn ja se EI ole lääkkeen puute vaan yleensä

 

hajusteet

lisäaineet

stressi

jokin ruoka-aine

lääkkeen haittavaikutus

Miksi syöt masennuslääkkeitä?

 

Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067 964 suomalaista käytti vuonna 2010 masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä.

 

Selvästi käytetyimpiä ovat masennuslääkkeet. Niistä eniten kirjoitetaan SSRI-ryhmään kuuluvia selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä.

 

Sosiologien mukaan erilaisten keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö on jo niin yleistä, että suomalainen hyvinvointivaltio on vääjäämättä muuttumassa psykofarmaseuttiseksi yhteiskunnaksi.

 

Kehitys on huolestuttava. Kelan lääketilastojen mukaan alaikäisten  psyyken lääkitseminen moninkertaistuu murrosiässä.

 

– Murrosikää on ryhdytty hoitamaan masennuslääkkeillä, ilman että kenelläkään on täsmällistä tietoa lääkehoidon haitoista. Normaalin kasvuun ja kehitykseen liittyvän kipuilun näkeminen lääkehoitoa vaativana oireiluna tai sairautena on äärimmäisen huolestuttavaa,  ärähtää sosiologian dosentti Ilpo Helén Helsingin yliopistosta.

 

SSRI-ryhmän lääkkeiden haittavaikutuksista otsikoissa ovat olleet pääasiassa pysyvät seksuaalitoiminnan häiriöt.  Vähemmän puhuttuja haittoja ovat itsetuhoisuus, impulsiivinen ja vastustava käyttäytyminen, yllättävät aggressiot sekä vihamielisyys.

 

Professori Jari Tiihosen mukaan  luotettavinta tutkimustietoa on tällä hetkellä psykoosien, neuroosien ja unettomuuden hoidossa Suomessakin yleisesti käytettyjen bentsodiatsepiinien haitoista.

 

Dosentti Ilpo Helénin mukaan SSRI- lääkkeiden käyttömäärissä näkyy selvästi voimakkaan ja taitavasti toteutetun lääkemarkkinoinnin vaikutus.

 

– On korostettu oletettuja hyötyjä ja vaiettu haitoista.

http://www.apu.fi/artikkeli/laakehaitat-joukkosurmien-taustalla

 

Onko masennuksessa kyse siitä mitä sinä syöt vai siitä mikä syö sinua? Jos päästä "viiraa", niin se on lääkkeen puutetta. Näin kaikille lääkäreille sekä potilaalle opetetaan ja annetaan ymmärtää.

 

"Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava. Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin vain kärsivät kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia. Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia. Tietyt mielenterveyssairaudet voivat johtua häiriintyneestä aivokemiasta lapsuuden kaltoin kohtelun tai muun sellaisen sijaan. Mielenterveysongelmia pitää hoitaa biokemiallisen ja fysiologisen tietämyksen avulla, ilman lääkkeitä. Nykyisin tiedetään, että ravintotekijöillä on keskeinen rooli mielensairauksien ehkäisyssä ja hoidossa."

Lääkäri ja biokemian Tohtori Abram Hoffer

Psykiatri Humphry Osmond

 

Bisnes se on kuin kannattaa ja erityisesti juuri lääkebisnes. Käyttäkööt lääketehtaat mitä tahansa lipevää sanahelinää. Totuus on, että niiden valmistamien lääkkeiden tavoiteltu vaikutus on tuottaa lääkeyhtiölle liikevoittoa ja sitähän ne tahkoavat vuosi vuodelta aina enemmän ja enemmän, vaikka kansa ei tervehdy mitenkään. Haittavaikutukset eivät haittaa. 

 

Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita, eikä potilas parane.

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

 

Tiesitkö, että pelkkä SSRI lääkkeiden kokeileminen voi maksaa sinulle terveytesi? Pysyviin aivovaurioihin ei tarvitse välttämättä kuin päivien käytön. Lisäksi SSRI:t dementoivat ja tuhoavat tunne-elämän, pahimmillaan niin ikään pysyvästi. En tiedä tiesitkö näistä?

 

 

Psykiatri kirjoittaa yhtä helposti sekä SSRI:tä että neuroleptejä. Molempien ainoa tavoite on lääkitä sinut (ja muut asiakkaansa) hengiltä. 

 

Vertaistuki netissä sekä psykologi ovat oikeita, koska ne ovat lääkkeettömiä.

 

SSRI tuhoaa ihmisen, kuten Suomessakin Seronil on altistanut käyttäjänsä koulusurmille

http://www.ssristories.com

 

SSRI:t tuhoavat ihmisen hormonit, tunteet, motivaation ja puhekeskuksen. Neuroleptit tuhoavat otsalohkot ja limbisen järjestelmän (oppimisstrategia, muisti, tunteet, motiivit, puhe, aistit). 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla