Mitä hyötyä eturauhasesta on vanhalla miehellä? Eikö sitä voisi poistaa kokonaan vehtoomasta, niin kuin naisilta emätin ja kohtu, joista ei ole kuin harmia vanhalla naisella?

Kiinnostava kysymys, jota en aikaisemmin ole tullut ajatelleeksi. Tähän liittyen mieleeni tulee hiljan kuulemani juttu eturauhasesta. Puhuja ehdotti, että sen nimi muutettaisiin haittarauhaseksi. Siitä kun ei vanhemmiten ole mitään etua, pelkästään haittaa.

Lääketieteen ikivanha periaate on, että hoidosta ei saa aiheutua potilaalle harmia. Käytännössä se merkitsee, että hoidon haittavaikutuksien vaaran tulee olla vähäisempi kuin siitä saatava hyöty. Siksi terveitä ihmisiä ei pidä hoitaa leikkauksilla, joihin aina liittyy vaarojakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myöskään kohtua ei pitäisi poistaa terveeltä naiselta. Kohdunpoistoon tarvitaan jokin lääketieteellinen syy, esimerkiksi runsaat vuodot tai haitalliset lihaskasvaimet eli myoomat. Näissä leikkauksissa poistetaan vain kohtu, emätin (vagina) jää jäljelle. Leikkauksen jälkeen nainen voi siis harrastaa normaalisti seksiä. Kohdun poisto on paljon turvallisempi kuin eturauhasen poisto. Kohtu on leikkausta ajatellen helpossa paikassa naisen lantiossa. Se ei ole kiinni missään herkissä elimissä, minkä vuoksi poisto on yksinkertainen ja haittoja ilmenee harvoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eturauhanen on hankalassa paikassa virtsaputken alkuosan ympärillä. Sen poisto aiheuttaa usein virtsaamisongelmia ja potenssin heikkenemistä. Siksi hyvänlaatuisesti suurentunutta eturauhasta leikataan yleensä höyläämällä tai muulla hellävaraisemmalla tavalla. Eturauhanen poistetaan leikkauksella vain silloin, kun hyvänlaatuinen liikakasvu on suurentanut sen hyvin isoksi, ja tietenkin eturauhassyövän yhteydessä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla