Järvenpääläisen kysyjän jalan röntgenkuvassa on todettu kantapäässä luupiikki, joka on alkanut vaivata kysyjää. Voiko luupiikkiä mitenkään hoitaa?
Luupiikkiä koskevaan kysymykseen on tällä palstalla vastattu aikaisemminkin, mutta koska tällainen löydös on yleinen kivistelevästä jalkaterästä otetussa kuvassa, käsitellään asia jälleen.
Röntgenkuvassa näkyvä ”luupiikki” näyttää kyllä piikiltä, mutta se ei ole kiputilan syy, joskus ehkä seuraus.
Luupiikkejä tavataan noin 15 prosentilta oireettomistakin henkilöistä. Jos jänne joutuu pitkällisen ärsytyksen kohteeksi, sen kiinnityskohtaan kertyy vähitellen kalkkia ja se näyttää kuvassa piikiltä. Samassa kohdassa tuntuu myös tuon ärsytyksen aiheuttama kipu. Jalassa nämä kiputilat ovat useimmiten kantaluun alla jalkapohjan jännekalvon kiinnityskohdassa sekä kantaluun takana akillesjänteen kiinnityskohdassa.
Jänteiden kiinnityskohtien kiputiloihin käytetään monia hoitoja. Jos kipu on selvästi seurausta poikkeuksellisesta rasituksesta, tämä tulee luonnollisesti lopettaa. Omatoimisesti voi myös venytellä kipeytynyttä jännettä, koettaa vähentää kipukohdasta rasitusta ja käyttää jalkaa sopivasti tukevia jalkineita. Tulehduskipulääkkeistä lyhytaikaisena kuurina on apua ja lääkärin vastaanotolla voidaan kipualueelle antaa kortisoniruiskeita.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.