
Olin selkäkivun vuoksi lääkärissä, hän tulkitsi kivun noidannuoleksi. Selässäni oli kuitenkin ihottumaa ja hoitaja arveli sitä vyöruusuksi. Hoito viivästyi monella päivällä. Vieläkin vyöruusualue kutiaa ja kihelmöi. Olen kuullut, että oireet voivat kestää vuosikausia, ja tauti voi jopa uusia. Pitääkö paikkansa, että sairauden estoon on rokote? Voiko sen ottaa, vaikka on sairastanut vyöruusun?
Vyöruusu harhauttaa usein lääkäriäkin. Kun ensin tuntuu vain kipua ja monesti tunnistettava rakkulainen ihottuma tulee vasta usean päivän jälkeen tulee. Vyöruusu sinänsä paranee itsestään, mutta joskus se jättää kiusallisen tai jopa hankalasti hoidettavan kivun. Taudin alkuvaiheessa aloitettu viruslääkehoito (esimerkiksi asikloviiri), lyhentää hieman sairastamisaikaa ja vähentää vakavia ongelmia esimerkiksi silmän seudun vyöruusussa. Viruslääkehoito on erityisen tarpeen niille, joilla on jokin immuunijärjestelmän sairaus tai pysyvä kortisonihoito.
Hoito ei ilmeisesti kuitenkaan vähennä jälkikipua. Jälkikivun hoitoon käytetään ensisijaisesti tavallisia särkylääkkeitä. Jos nämä eivät riitä, voidaan käyttää kipukynnystä nostavaa amitriptyliiniä tai voimakkaampia kipulääkkeitä. Kipu kyllä yleensä loppuu ajan kanssa, mutta aika voi olla pitkäkin, ikävimmillään vuosia.
Vyöruusu on virustauti, jonka aiheuttaa elimistöön aikaisemmin sairastetun vesirokon jäljiltä jäänyt vesirokkovirus (herpes zoster). Vaikka virus siis jo on elimistössä, vyöruusua voidaan silti ehkäistä rokotteella (Zostavax), joka ei ole tavallinen reseptivalmiste, vaan sen käyttö vaatii erityisluvan, jolloin tarve on erikseen perusteltava. Tutkimusten mukaan rokote vähentää vyöruusun mahdollisuuden noin puoleen, ei siis kokonaan estä sairautta. Lisäksi rokote näyttää jonkin verran vähentävän jälkikivun kehittymistä niille, joille rokotuksesta huolimatta vyöruusu tulee.
Koska vyöruusu uusii harvoin, luultavasti sen sairastaneelle ei ole rokotuksesta mitään hyötyä. Lähinnä siitä hyötyvät mainitut immuunipuutoksista kärsivät erityisryhmät, joille vyöruusu saattaa olla vakava sairaus.
Osmo Saarelma
erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.