Lihavuusleikkaus saattaa ruotsalaistutkimuksen mukaan pidentää tyypin 2 diabetesta sairastavien ylipainoisten elinikää ja ehkäistä etenkin sydänoireita ja lykätä niistä aiheutuvia kuolemia. Lihavuusleikkausten terveyshyödyt on tunnettu pitkään, mutta leikkausten kuolleisuusvaikutuksista on tiedetty vähemmän.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vuosien 2007–2014 välillä lihavuusleikkaukseen lähetetyn 6 100 potilaan ja yhtä monen samanikäisen ja yhtä ylipainoisen verrokin seurantatiedoista. Sekä leikatut että verrokit sairastivat tyypin 2 diabetesta.

Lihavuusleikkauksessa olleiden riski kuolla sydänsairauksiin tai mihin tahansa muuhun syyhyn seuraavien 3,5 vuoden aikana oli lähes 60 prosenttia pienempi kuin verrokkien. Myös riski sairastua sydänkohtauksiin – kohtalokkaisiin tai vähemmän vakaviin – oli pienempi leikkausryhmässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännössä luvut tarkoittavat sitä, että sadasta lihavuusleikkauksessa olleesta kaksi ja verrokeista kuusi menehtyi viiden vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihavuusleikkausten on havaittu pidentävän elinikää aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niissä ei ole erikseen selvitetty koskeeko sama myös diabetesta sairastavia potilaita. Ruotsalaisten tulokset laajentavat tutkimustietoa tältä osin.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;DOI:10.1016/S2213-8587(15)00334-4)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900...

Sisältö jatkuu mainoksen alla