Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 50+-nainen ja minulla on astma, joka joskus menee niin pahaksi, että joudun syömään kortisonikuurin. Kuurin jälkeen muutaman kuukauden päästä minulta alkaa lähteä huomattava määrä hiuksia. Tilanne rauhoittuu noin kuukaudessa. Viime keväänä jouduin syömään kolme kuuria työpaikkani sisäilma­ongelman takia. Hiustenlähtö alkoi kesällä ja vieläkin hiuksia lähtee runsaasti (kourallinen hiustenpesun ja harjauksen yhteydessä). Hiukseni ovat ohentuneet yli puoleen. Onko mitään tehtävissä? Hiusrajani nousee kokoajan ylemmäksi otsalla.
Syön monipuolisesti sekä paljon marjoja ja kasviksia, kalalle olen allerginen. Otan päivittäin moni- ja D-vitamiinia.
Astmalääkitykseni on Symbicort 1–2 x 2, lisänä tarvittaessa Bulmicort, Singulair iltaisin, Retafyllin aamuisin (talvella), Aerius aamuisin ja Nasonex
1–2 x 2.

Astman pahenemisvaiheessa käytettävien kortikosteroidien ei ole todettu aiheuttavan hiustenlähtöä. Päinvastoin niitä käytetään sekä paikallisesti että suun kautta äkillisen hiustenlähdön hoitoon. Sen sijaan vaikeat sairaudet voivat laukaista hiustenlähdön ja hiustuppien lepotilan. Tämä korjaantuu yleensä itsestään keskimäärin kuuden kuukauden kuluessa.

Raudan, B-vitamiinin, sinkin ja foolihapon puute, keliakia ja kilpirauhasongelmat ovat tavallisimpia hoidettavissa olevia hiusten­lähdön taustalla olevia tekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisesti käytettävät hiuspohjan peptidiseerumit, kuten apteekeista löytyvä Renokin, voivat vähentää hiustenlähtöä ja nopeuttaa uusien hiusten kasvua. Naispuolisen hiustenlähdön hoitoon käytetään myös hiusmeso­terapiaa ja LED-valohoitoa, jotka ovat säännöllisesti käytettäviä sarjahoitoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Kerttu Mattila

Mistä johtuu keuhkoputkien romahdus.Mistä johtuu, kun astmalääkkeet ei auta

astmalääkitys on ,FLUTIFORM 250 MG JA SPIRIVA SEKÄ allergialääkkeet

Sisältö jatkuu mainoksen alla