Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 50+-nainen ja minulla on astma, joka joskus menee niin pahaksi, että joudun syömään kortisonikuurin. Kuurin jälkeen muutaman kuukauden päästä minulta alkaa lähteä huomattava määrä hiuksia. Tilanne rauhoittuu noin kuukaudessa. Viime keväänä jouduin syömään kolme kuuria työpaikkani sisäilma­ongelman takia. Hiustenlähtö alkoi kesällä ja vieläkin hiuksia lähtee runsaasti (kourallinen hiustenpesun ja harjauksen yhteydessä). Hiukseni ovat ohentuneet yli puoleen. Onko mitään tehtävissä? Hiusrajani nousee kokoajan ylemmäksi otsalla.
Syön monipuolisesti sekä paljon marjoja ja kasviksia, kalalle olen allerginen. Otan päivittäin moni- ja D-vitamiinia.
Astmalääkitykseni on Symbicort 1–2 x 2, lisänä tarvittaessa Bulmicort, Singulair iltaisin, Retafyllin aamuisin (talvella), Aerius aamuisin ja Nasonex
1–2 x 2.

Astman pahenemisvaiheessa käytettävien kortikosteroidien ei ole todettu aiheuttavan hiustenlähtöä. Päinvastoin niitä käytetään sekä paikallisesti että suun kautta äkillisen hiustenlähdön hoitoon. Sen sijaan vaikeat sairaudet voivat laukaista hiustenlähdön ja hiustuppien lepotilan. Tämä korjaantuu yleensä itsestään keskimäärin kuuden kuukauden kuluessa.

Raudan, B-vitamiinin, sinkin ja foolihapon puute, keliakia ja kilpirauhasongelmat ovat tavallisimpia hoidettavissa olevia hiusten­lähdön taustalla olevia tekijöitä.

Paikallisesti käytettävät hiuspohjan peptidiseerumit, kuten apteekeista löytyvä Renokin, voivat vähentää hiustenlähtöä ja nopeuttaa uusien hiusten kasvua. Naispuolisen hiustenlähdön hoitoon käytetään myös hiusmeso­terapiaa ja LED-valohoitoa, jotka ovat säännöllisesti käytettäviä sarjahoitoja. 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.