
Aurinko on ystäväsi. Se hellii mieltä ja ihoakin, jos vain maltat nautiskella siitä kohtuudella. Palkaksi saat hehkeän ja helppohoitoisen kesähipiän.
Käpälä ylös, kuinka moni on odottanut kesää ja hellesäitä! Olitpa sitten aurinkofriikki tai varjoissa viihtyvää lajia, sopiva annos päivänpaistetta tekee hyvää kehollesi ja mielellesi.
– Lähes kaikkien iho voi paremmin kesällä kuin talvella. Kylmyys, viima ja keskuslämmitys eivät kuivata, ja iho on hehkeimmillään. Aurinko vahvistaa ihoa sisältä päin, ja monet iho-ongelmat, kuten ihottumat, katoavat, sanoo erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Iholiiton Ihopisteestä, Helsingistä.
Aurinko on ystävämme, väittävät nyt myös tutkijat. Juuri, kun meidät oli saatu uskomaan, että aurinko on pelkästään pahasta, ilmenikin toisenlaista tietoa.
– Auringon UV-säteily lisää ihon D-vitamiinin tuotantoa ja vähentää luultavasti ainakin rinta-, eturauhas-, paksusuoli-, virtsarakko- ja munarauhassyöpien riskiä. D-vitamiinin puute on vastaavasti osallisena lukuisissa sairauksissa, kuten diabeteksessa, nivelrikossa tai jopa skitsofreniassa, sanoo erikoislääkäri, emeritusprofessori Matti Hannuksela Helsingistä.
– Emme tosin vielä tiedä, korvaako purkista saatu D-vitamiinilisä auringosta saadun eli tyydyttääkö se yhtä hyvin elimistön vitamiinintarpeen, hän jatkaa.
Suojakerroin 30
Matti Hannuksela kehottaa nauttimaan auringosta varoen. Vaalea suomalaisiho saattaa palaa puolenpäivän paahteessa alle puolessa tunnissa: hienoinenkin punoitus on merkki mikroskooppisen pienistä muutoksista orvaskeden soluissa.
– Aurinkoon kannattaa mennä vähitellen, paljastamalla ihosta pieni alue kerrallaan kymmeneksi, viideksitoista minuutiksi pari kertaa viikossa.
– Auringossa oleskelua tulisi välttää pahimpaan palamisaikaan keskipäivän moelmmin puolin, ja aurinkosuojavoide on syytä levittää iholle puolisen tuntia ennen aurinkoon menoa. Voidetta pitää laittaa tarpeeksi ja lisätä parin tunnin välein, ihotautilääkäri opastaa.
Vaatteilla saadaan paras suoja palamista vastaan. Etenkin lapset pitäisi varustaa aurinkoon hatulla, vaaleilla ilmavilla vaatteilla ja aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30.
– Voiteissa ilmoitettu suoja-aika johtaa helposti harhaan. Juuri kukaan ei laita iholleen sellaista määrää aurinkovoidetta, joka suojaisi ihoa ilmoitetun ajan. Jos voiteen suojakertoimeksi kerrotaan 15, todellisuudessa se on vain 3 tai 4, Hannuksela huomauttaa.
Merivesi hoitaa
Liian niukka aurinkovoiteen käyttö on tavallisin syy siihen, että iho palaa. Vesi vie iholta loputkin suojanrippeet, joten uusi voitelukierros on uimisen jälkeen tarpeen.
– Pulikointi on kuitenkin mitä parasta ihonhoitoa. Etenkin suolainen merivesi auttaa monenlaisiin iho-ongelmiin, sillä se tappaa bakteereita. Jos tykkää uimisesta, niin siitä vaan mielin määrin polskuttelemaan. Loppukesän sinileväkaudestakaan ei tarvitse kehittää hysteriaa, kunhan muistaa käydä suihkussa uintiretken jälkeen, Maria Aitasalo mainitsee.
Ihonhoidon voi huoletta jättää kesällä talvea vähemmälle. Rasvaiset kosteusvoiteet ja alkoholia sisältävät kasvovedet kannattaa vaihtaa vesipitoisiin kosteusvoiteisiin ja paksut meikkivoiteet värillisiin, UV-suojalla varustettuihin päivävoiteisiin ja puuteriin.
Meikkivoiteet tukkivat ihoa hikoiltaessa ja alkoholipitoiset tuotteet voivat jättää jälkeensä ikävän näköisiä pigmenttiläiskiä tai valkoisia, ruskettumattomia laikkuja. Hajuvedet ja deodorantit ovat auringon kanssa huono yhdistelmä.
– Ylenmääräinen ihon paahtaminen ei ole päivettyneenäkään järkevää, eikä ihonhoitoa kannata lomalla aivan tyystin unohtaa. Loppukesästä iho on muutoin karmeassa kunnossa, Aitasalo summaa.
Terassikesä iholla
Hän kehottaa nauttimaan kesästä myös terassilla – kaikella kohtuudella.
Terassi ja hyvät kaverit kuuluvat kesään! Terassille laittaisin kuitenkin hatun ja pitkähihaisen paidan, sillä auringon puolelle jäänyt olkapää palaa helposti eikä useamman kaljan jälkeen kukaan muista lisätä aurinkovoidetta.
Tuopeilla ei myöskään kuitata helteessä syntyvää noin parilitraista lisänesteytyksen tarvetta. Huono olo johtuu monesti elimistön kuivumisesta, ei terassi-istunnosta.
Kaljalasin vierellä on hyvä olla vesipullo, sillä alkoholi estää antidiureettisen hormonin eritystä – suomeksi sanottuna pissattaa. Jos joka päivä on terassipäivä, se näkyy lopulta myös ihossa punoituksena ja karheutena, erikoissairaanhoitaja huomauttaa.
Kesäihon huoltoon Maria Aitasalo ottaisi ehdottomasti tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat. Kukkea hipiä on monen tekijän tulos, ja kasviksista ihokin saa tarpeellisen määrän vitamiineja.
– Takavuosien beetakaroteenibuumi näkyi monen naamalla oranssinpunervana rusketuksena. On tietysti makuasia, haluaako itselleen kellertävän ihon. Turvallisempaa ja maukkaampaa on syödä porkkanoita.
Lisää tietoa: Matti Hannuksela: Hyvä, paha aurinko, Hippokrates/Duodecim 2006.
Aurinko tappaa soluja
Tiedämme miltä tuntuu, kun iho punoittaa, hilseilee ja on arka auringon jälkeen. Mutta moniko tietää, mitä ihossa todella tapahtuu, kun se pääsee palamaan? Lääkäri kertoo.
– Rusketus on elimistön suojakeino auringon ultraviolettisäteilyä vastaan. Palamisen aiheuttavat lähinnä vain UVB-säteet, jotka vaurioittavat ennen kaikkea ihosolujen tumien DNA-molekyylejä, erikoislääkäri Matti Hannuksela kertoo.
Suurimmalla osalla ihmisistä elimistö korjaa säteilystä syntyneen vaurion paikan päällä tumassa, eikä yksittäisestä, lievästä palamisesta koidu iholle vielä suurta haittaa. Sen sijaan toistuva palaminen lapsuudessa ja nuoruudessa aina aikuisiän kynnykselle lisää ihon tummasolusyövän eli melanooman vaaraa.
– Kehittyykö ihmiselle ihosyöpä, riippuu myös perintötekijöistä. Jos ihon palaminen rakkuloille kerran lapsuudessa nostaa melanoomariskin 2,5:een, kolmella tai useammalla lähisukulaisella havaittu melanooma nostaa sen 35–70:een. Selvä vaaratekijä on runsasluomisuus ja kesakkoisuus. Niin sanottuja ärjyluomia omaavalla riskilukema on 11.
Ensimmäisen asteen palamiseksi sanotaan tilaa, jossa iho punoittaa. Jos katsotaan mikroskoopilla, orvaskedessä nähdään harvakseltaan kuolleita auringon polttamia soluja ja verinahan yläosassa on tulehdusmuutoksia. Lievän palamisen merkit häviävät yleensä muutamassa päivässä, mutta iho saattaa hilseillä vielä parinkin viikon päästä.
Toisen asteen palamisessa iho punoittaa ja siihen nousee pieniä rakkuloita. Orvaskedessä on runsaasti kuolleita soluja, ja verinahka on kokonaan tulehtunut.
Kolmannessa asteessa orvaskeden yläosa on kuoliossa ja neljännessä kauttaaltaan kuollut. Kolmatta ja neljättä astetta esiintyy onneksi vain harvoin.
– Melanoomadiagnoosissa ennuste on yleensä hyvä, sillä noin 80 prosenttia potilaista selviää. On myös muistettava, ettei UV-säteilyn kokonaismäärä elinaikana suinkaan lisää melanooman vaaraa. Esimerkiksi ulkotyöläisillä on vähemmän melanoomaa kuin muilla, Hannuksela muistuttaa.
Älä pala
- Aloita auringonotto vähitellen: paljasta pieni alue hetkeksi kerrallaan
- Karta keskipäivän auringonpaahdetta
- Levitä aurinkovoidetta paljon jo puoli tuntia ennen auringonottoa
- Käytä korkeaa suojakerrointa: lisää vuodetta parin tunnin välein ja aina uinnin jälkeen
- Vaatteet ja hattu suojaavat parhaiten
Jos palat
- Viilennä iho: käy suihkussa tai laita märkä pyyhe kuumottavan ihon päälle
- Sivele iholle kortisonivoidetta tai after sun -tuotetta
- Jo iho kutisee kovasti, hae apteekista antihistamiinia
- Vältä aurinkoa, kunnes iho on täysin kunnossa
- Mene lääkäriin, jos iho tulehtuu pahoin tai kuume ei laske muutamassa päivässä
Vältä aurinkoa, jos käytät näitä lääkkeitä
- antibiooteista doksisykliiniä tai tetrasykliiniä
- nesteenpoisto- ja verenpainelääke hydroklooritiatsidiä
- rytmihäiriölääke amiodaronia
- tulehduskipulääkkeistä ketoprofeenia tai piroksikaamiapsyykenlääkkeistä klooripromatsiinia tai proklooriperatsiiniä
Lue lisää auringolta suojautumisesta.