Syksyn aikana iho kuivuu ja kiristyy, ja viimeistään pakkasten tultua alkaa kosteusvoidekierre. Jos tuntuu ettei mikään hoito tepsi, konstit saattavat olla väärät.

Meillä on paljon väärinkäsityksiä kuivan ihon syistä ja hoidosta.

– Ihon kuivuus on yleistä. Monella iho kuivuu ainakin talvisin, joka viides on ihoatoopikko ja kaikkien yli 70-vuotiaiden iho on kuiva, ihotautien erikoislääkäri professori Matti Hannuksela sanoo.

Ihosta tulee kuiva, kun veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon sarveiskerroksessa eli marraskedessä vähenee. Ja kun rasvoja on liian vähän, pääsee vettä haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista liian vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kun kuivuminen jatkuu, ihoon syntyy lievä ja kutiava tulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veden haihtumista estäviä rasvoja ovat keramidit, kolesteroli ja rasvahapot. Niitä tulisi olla ihossa yhtä paljon, mutta keramidien määrä on joka viidennellä perimän vuoksi normaalia vähäisempi. Myös iän myötä keramidien määrä vähenee ja sen vuoksi iäkkäillä onkin usein kuiva iho.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun ihminen vanhenee, myös iho muuttuu; se ei rusketu enää kuin aiemmin, solut uusiutuvat ja haavat paranevat hitaammin, talin, hien ja D-vitamiinin tuotanto vähenee. Myös ihon joustavaksi ja kimmoisaksi tekevät kollageeni ja elastiini vähenevät iän myötä, Hannuksela sanoo.

Ethän kuivata itse?

Kuivaihoisuus voi johtua myös ulkoisista tekijöistä, esimerkiksi liiallisesta hankaamisesta tai auringon puutteesta.

– Itse aiheutettu kuivaihoisuus johtuu yleisimmillään siitä, että liian moni hankaa ihoaan pesuharjalla.
Ihon päällimmäistä kerrosta kutsutaan orvaskedeksi ja sen keratiinikerroksella on tärkeä tehtävä suojata elimistöä kemiallisilta ja fysikaalisilta ärsytyksiltä ja infektioilta.

Orvaskesi kestää paljon rasitusta ja kulutusta, sillä se uusiutuu jatkuvasti. Mutta kova hankaaminen, liuottimet, erilaiset puhdistusaineet voivat rikkoa orvaskeden pinnan ja aiheuttaa kuivumisen.

– Suomalaisille yleinen ongelma on myös auringon puute, sillä päinvastoin kuin luullaan, aurinko tekee kuivalle iholle hyvää.

Kahdentyyppisiä voiteita

Kuivan ihon voiteet toimivat kahden periaatteen mukaisesti. Ne joko lisäävät ihon kosteutta tai estävät kosteuden haihtumisen iholta.

– Tarkkaa tietoa siitä, mikä voide sopisi kuivan ihon hoitoon parhaiten, ei ole. Voide löytyy yleensä omien tuntemusten perusteella, Hannuksela neuvoo.

Ihon saa kosteammaksi voiteella, joka ujuttaa ihoon vettä, mutta se onnistuu vain, kun voiteessa on mukana vettä sitovia aineita, kuten glyserolia ja glykoleja. Tällaisten voiteiden siveleminen kuivaan ihoon saattaa kirvellä, ja siksi ne kannattaa levittää aina kosteaan ihoon.

Rasva puolestaan estää kosteuden haihtumisen iholta. Näitä rasvoja on monenlaisia; tutuimpia ja eniten käytettyjä ovat emulsiovoiteet. Täyteläisimpiin voiteisiin sisällytetään valkoöljyä, vaseliinia ja parafiinia.

Varo kosteusvoidekierrettä!

Kosteusvoidekierre on yleinen vaiva. Tutuin siitä on huulivoidekierre, jossa huulet pysyvät rohtuneina, vaikka kuinka voitelisi. Myös tavalliset emulsiovoiteet saattavat yllättäen kuivattaa ihoa, koska ne sisältävät emulgaattoreita, jotka toimivat ihon pinnalla saippuankaltaisesti.

– Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi glyserolia, glykolia tai vahaa sisältävä kosteusvoide voi parantaa jopa paremmin kuin atoopikoilla käytetty hydrokortisoni, Hannuksela sanoo.

Allergialääkkeinä käytetyt antihistamiinit voivat vähentää kutinaa, mutta ongelman alkuperään eli ihon kuivuuteen niistä ei ole apua. Kuivaa ihoa ei voi myöskään hoitaa ruokavaliolla tai lisäravinteilla, toisin kuin luullaan.

Pese, mutta älä hankaa!

Väärä käsitys on myös, että vedellä ja saippualla peseminen kuivattaisi ihoa. Ihon keramidikerros ei liukene veteen tai tavallisiin pesuaineisiin; vain liuottimet pystyvät poistamaan keramidikerroksen.
Pitkä suihku, kylpeminen tai uinti palauttavat ihon vesipitoisuuden normaaliksi.

Iho kuivuu kuitenkin uudelleen 20-30 minuutissa, ellei vettä sidota siihen glyserolia, glykolia tai muuta vettä sitovia aineita sisältävällä kosteusvoiteella tai veden haihtumista estävällä rasvaisella voiteella.

– Tärkeintä on, ettei harjaa tai hankaa ihoa. Pesuharjat pitäisikin kieltää! Matti Hannuksela toteaa.
Glyserolia sisältävää käsihuuhdetta voi niin ikään käyttää kosteusvoiteena. Alkoholi haihtuu ilmaan 20–30 sekunnissa ja vettä sitova glyseroli jää jäljelle ihoon.

Rasvainenkin iho kuivuu

Kun iho on sieltä täältä kuiva, hilseilee ja kutiaa, on se yleensä merkki joko atooppisesta tai rasvaisesta ihosta, rasvaihoiset eli seboorikot nimittäin ovat myös kuivaihoisia.

– Hilseily johtuu siitä, että sekä atooppisessa ihottumassa että rasvaihoisuudessa eli seborrooisessa ekseemassa iho uusiutuu 3–4 kertaa nopeammin kuin terve iho.

Hannuksela muistuttaa, että kuivan ihon vastakohta ei ole suinkaan rasvainen iho. Nimittäin rasvaisuushan johtuu talin määrästä, ei liiallisesta kosteudesta:

– Kuivan ihon vastakohta on märkä iho ja rasvaisen ihon vastakohta on vähärasvainen iho.

Miesten ja naisten ihot poikkeavat toisistaan: miehen iho on rasvaisimmillaan 28-vuotiaana, naisten ihon rasvaisuuden taas määrää perimä ja hormonit. Kuivat jalkapohjat ovat yleensä naisten ongelma. Miehet hikoavat jaloistaan enenemään ja samalla jalan iho saa kosteutta.

– Myös jalkapohjien kuiva iho hoituu glyseroleja, glykolia, vaseliineja tai vahaa sisältävillä rasvoilla, Hannuksela opastaa.

Lue lisää:
Herkkä iho puhtaaksi varoen

Suosittelen jättihelokkiöljyä kapseleina. Siitä on todella paljon apua kuivaihoiselle atoopikolle niin kuin minä.

  • ylös 20
  • alas 24
Vierailija

Itse kokeilin jättihelokkiöljykapseleita pahimmassa vaiheessa (atopia). Söin maksimimäärän muutaman kuukauden ajan ja en huomannut mitään eroa. Mutta niin kuin monissa artikkeleissa mainitaankin atopiaan ei ole todettu auttavan ravintolisät.

  • ylös 11
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla