Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kuinka ruusufinniä kasvoissa voi ehkäistä? Ja jos sellaisen kuitenkin saa, mitä sille voi tehdä?

Ruusufinni eli rosacea on pitkäaikainen yleensä kasvojen keskialueelle puhkeava ihosairaus. Sen oireita ovat punoitus, hiussuonilaajentumat, nopeat lehahdukset ja tulehdukselliset pahenemisvaiheet, joihin liittyy turvotusta ja näppylöitä. Ruusufinniä laukaisevat ja pahentavat ympäristötekijät, kuten auringonvalo, kylmä ja kuuma, tuuli ja kosteus. Kaikki verisuonia laajentavat aineet, kuten alkoholi, runsas kahvinjuonti ja mausteiset ruoat, pahentavat punoitusta. Myös kortisonivoiteiden jatkuva käyttö laajentaa verisuonia.

Ruusufinnin pahenemista voi ehkäistä käyttämällä ohutpohjaista SPF 50 -auringonsuojaa ja välttämällä ihon kuorintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvaiset ja ihoa aktivoivat, paljon tehoaineita sisältävät voiteet eivät sovi. Ruusufinnipotilaan saattaakin olla vaikeaa löytää sopivat ihonhoito- ja meikkivoiteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rosacean pahenemisvaiheita hoidetaan yleensä suun kautta ja iholle laitettavilla lääkkeillä. Ylläpitohoitona voidaan käyttää LED-valohoitoa. Rosaceaan liittyviä hiusverisuonilaajentumia vaalennetaan tietyillä laserhoidoilla. Muutaman laitehoitokerran jälkeen couperosa-tilanne pysyy yleensä varsin hyvänä useita
vuosia.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla